Hyppää pääsisältöön

Shakkiolympialaiset Helsingissä 1952

Järjestyksessään kymmenennet viralliset shakkiolympialaiset järjestettiin Helsingissä vuonna 1952. Neuvostoliitto teki kisadebyyttinsä ja aloitti vuosikymmenien dominoinnin shakin kuninkuuskisoissa.

Tietolaatikko

Helsingin shakkiolympialaisiin osallistuneet maat:
Argentiina, Länsi-Saksa, Tšekkoslovakia, Englanti, Tanska, Kuuba, Islanti, Saarin alue (nyk. Saarlandin osavaltio), Luxemburg, Ruotsi, Unkari, Jugoslavia, Itä-Saksa, Itävalta, Italia, Brazilia, Norja, Neuvostoliitto, Yhdysvallat, Israel, Alankomaat, Puola, Sveitsi, Kreikka ja Suomi.
Suomen joukkue:Kaarle Ojanen(kapt.), Eero Böök, Osmo Kaila, Toivo Salo, Jalo Fred ja Aatos Niemelä

Helsingin shakkiolympialaisiin osallistui ensi kertaa maineikas Neuvostoliiton joukkue. Kaikkiaan kahdenkymmenenviiden osanottajamaan turnaus pelattiin vuoden 1952 elokuussa Helsingin kauppakorkeakoululla. Opetusministeri Reino Oittinen avasi kisat avajaisjuhlassa. Avajaisissa suoritettiin myös kisojen olympiavala, jonka vannoi Suomen joukkueen kapteeni Kaarle Ojanen.

Suomen Filmiteollisuuden kisaraportissa käydään läpi kisatapahtumien käänne- ja kohokohdat. Kaksikymmentäviisi joukkuetta jaettiin aluksi kolmeen alkulohkoon. Suomen joukkue selviytyi oman lohkonsa kolmantena finaaliin Neuvostoliiton ja Yhdysvaltojen kanssa. Kaikkiaan finaalisarjaan pääsi yhdeksän joukkuetta.

Henkisesti ja ruumiillisesti rasittavien kisojen lomassa vietettiin myös vapaapäiviä. Kisavieraita vietiin kaupunkiajelun lisäksi myös saaristoristeilylle.

Kisojen joukkuesarjan voiton vei lopulta Neuvostoliitto, joka aloitti samalla vakuuttavan mestaruussarjan: Helsingin kisojen ja vuoden 1990 Jugoslavian Novi Sadin olympialaisten välillä ainoastaan kaksi kertaa joukkuemestaruus meni muualle. Argentiina ja Jugoslavia olivat Helsingissä toinen ja kolmas. Suomen joukkue sijoittui lopulta finaalisarjan viimeiseksi. Joukkueen paras pistemies oli Osmo Kaila.

Teksti: Ville Matilainen