Hyppää pääsisältöön
Aihesivun Historia pääkuva

Eurooppalaisen maailmankuvan kehitys

Ylen julkaisemia ohjelmia aiheeseen liittyen. Keskeisiä teemoja ovat antiikki, keskiaika, renessanssi, valistus, aatteet, teollistuminen ja nykyaika.

Tiedoksi: Ainakin osa tämän artikkelin videoista ja audioista on julkaistu alunperin 90-luvun lopulla tai 2000-luvun alussa. Niiden sisältö voi silti olla täysin pätevää, mutta kannattaa huomioida tämä materiaalia katsoessa ja kuunnellessa. Onko artikkelissa mielestäsi parannettavaa? Mitä haluaisit muutettavan? Meilaa osoitteeseen abitreenit@yle.fi. Kaikki ehdotukset ovat tervetulleita!

Humanismi ja renessanssi raivasivat alaa uuden ajan kehitysuskolle. Valistusajan ja Ranskan vallankumouksen jälkeinen uusi aika luottaa luonnontieteen ja tekniikan edistysaskeleisiin. Elintason paranemiseen on kuitenkin usein liittynyt luonnon ja toisten ihmisten sortoa.

Eurooppalainen ihminen

Mistä eurooppalaisuus muodostuu vai voidaanko edes puhua eurooppalaisesta ihmisestä? Mikä meitä yhdistää vai yhdistääkö mikään? Käsitteet Eurooppa ja eurooppalaisuus juontavat juurensa jo kaukaa antiikin maailmasta. Antiikin Kreikan jumaltarustoissa Eurooppa on kaunis vaalea neitokainen, johon pääjumala Zeus rakastuu silmittömästi ja varastaa mukaansa.

Alla olevassa audiossa käsitellään sitä, mitä eurooppalaisuus on tarkoittanut eri aikakausina, hellenistisestä maailmasta nykyaikaan, ja miten kristinusko on vaikuttanut nykyisen Euroopan ja sen kulttuurien muotoutumiseen.

Kaikki Etälukion historia-jaksot kuunneltavissa täällä.

Monien arvojen Eurooppa - Euroopan historiaa keskiajalta uudelle ajalle

Euroopan voidaan katsoa olevan 1000 vuoden ikäinen. Vanhoihin korkeakulttuureihin verrattuna, joilla on ikää ainakin 5000 vuotta, Eurooppa edustaa hyvin nuorta kulttuuria. Monista aineksista kootun eurooppalaisen kulttuurin valtavirtoja ovat olleet juutalaiskristillisyys ja kreikkalaisroomalaisuus. Audiossa käsitellään, miten uskonto ja hellenistinen perinne ovat vaikuttaneet eurooppalaiseen kulttuuriin eri aikoina ja mikä on ollut tieteiden ja taiteen merkitys kehityksessä.

Kristilliset kirkot ja uskonpuhdistus

Kristillinen kirkko vaikuttanut maailmanhistorian käännekohtiin koko olemassa olonsa ajan. Kirkko on olennaisesti vaikuttanut länsimaiseen kulttuuriin, mutta myös kirkkoa ympäröivä kulttuuri on muovannut kirkkoa. 1300-luvulle tultaessa katolilainen yhtenäiskulttuuri alkoi rapistua ja tulevien vuosisatojen uskonpuhdistus ravisteli kristillistä kirkkoa perin juurin.

Kristillisten kirkkojen historiaa kirkon synnystä keskiajan lopulle

Kristillinen kirkko on olennaisesti vaikuttanut länsimaiseen kulttuuriin, mutta myös ympäröivä kulttuuri on vaikuttanut kirkon kehitykseen. Kristillisiä kirkkoja edustavat protestanttiset kirkot sekä katolinen ja ortodoksinen kirkko. Kristinuskon pohjana on Jeesuksen sanoma ja toiminta. Kirkkohistoria vastaa kysymykseen, miten ihmiset ovat eri aikoina toteuttaneet tätä sanomaa.

Kaikki Etälukion uskonto-jaksot kuunneltavissa

Kristillisten kirkkojen historiaa keskiajan lopulta nykypäivään

Keskiajan Eurooppa oli hengellinen yhteisö, poliittisia rajoja ei ollut ja varsinaiset kansallisvaltiot syntyivät vasta keskiajan lopulla. Lännen katolinen kirkko oli saavuttanut lähes ylivaltion aseman. 1300-luvulle tultaessa katolinen yhtenäiskulttuuri alkoi kuitenkin rapistua ja kirkko menettää otettaan poliittiseen, sivistykselliseen ja uskonnolliseen elämään. Yhtenäiskulttuurin hajoaminen loi mahdollisuudet uuden historiallisen aikakauden, uuden ajan syntymiselle. Audiossa kerrotaan, miten kirkko on vastannut erilaisiin kirkon sisältä syntyneisiin sekä yhteiskunnan muutosten asettamiin haasteisiin eri historian vaiheissa.

Raamattu ja sen vaikutus kulttuuriin

Mikä asema on pyhällä kirjalla uskonnossa? Mikä tekee kirjasta pyhän? Kaikissa suurissa maailmanuskonnoissa on pyhä kirja, johon koko uskonto perustuu. Pyhään kirjaan katsotaan sisältyvän ilmoitus. Uskovien käsityksen mukaan jumala tai jumalat ovat ilmoittaneet itsestään ihmisille. Pyhän kirjaan asema ja arvo vaihtelevat eri uskonnoissa, myös uskontojen sisällä on erilaisia suhtautumistapoja. Audiossa tutustutaan erityisesti kristinuskon pyhään kirjaan, Raamattuun, sen rakenteeseen, tutkimukseen ja tulkintaan sekä miten se on aikojen kuluessa vaikuttanut yhteiskuntaan ja kulttuuriin.

Agricolan jalanjäljillä

Kolmiosainen tv-sarja kertoo Mikael Agricolan elämästä aikalaiskuvausten petrusteella. Agricola oli paljon muutakin kuin kirjakielen keksijä: hän edisti protestanttista uskoa Suomessa, oli ahkera kielenkääntäjä, koululaitoksen uudistaja ja diplomaatti.

Agricolan jalanjäljillä 1/3: Mikael Agricola - kirkon uudistaja

Vuonna 1554 Agricolasta tuli Turun piispa. Piispana Agricola on järkevä ja varovainen uudistaja. Toimessaan hän joutui usein tasapainoilemaan vallanpitäjien vaatimusten ja omien näkemyksiensä välillä.

Agricolan jalanjäljillä 2/3: Mikael Agricola - kielenkääntäjä

Agricola teki merkittävimmän elämäntyönsä uskonnollisten tekstien kääntäjänä ja sanaston luojana. Hänen uskonnollisten tekstien käännöksensä, tärkeimpänä kaikista 1548 valmistunut Uusi testamentti, loivat perustan suomen kirjakielelle.

Agricolan jalanjäljillä 3/3: Diplomaatti

Agricolan elämä oli menestyksekäs ja hän onnistui nousemaan merkittävään asemaan, vaikka oli lähtöisin talonpoikaisperheestä. Hän kuoli 1557 paluumatkalla Venäjällä käydyistä rauhanneuvotteluista, jonne Kustaa Vaasa oli hänet lähettänyt.

Ritarirakkautta ja jojosuhteita

Löysivätkö keskiajan yksinäiset sydämet toisensa helpommin vai ovatko lemmenongelmat ikuisia?

Lisää Aristoteleen kantapään jaksoja kuunneltavissa Yle Areenassa

Euroopan kulttuurin juurilla Vähässä-Aasiassa

Arkkitehti Aaro Söderlund ja toimittaja Jorma Kallenautio luotaavat radiosarjassaan antiikin historiaa. Kaksikon verkkainen keskustelu ei ole pikaruokaa historiannälkäisille, mutta vangitsee nojatuolimatka vuosituhansien taakse – ja palkitsee kärsivälliset kuulijansa. 30-osainen sarja alkaa aikakäsityksemme alusta, vedenpaisumuksesta. Myytti on saanut tukea myös arkeologiasta, jonka mukaan Vähässä-Aasiassa sattui tuhoisia tulvia 5000 - 3000-luvuilla eaa.

Euroopan kulttuurin juurilla Vähässä-Aasiassa osat 1–10
Euroopan kulttuurin juurilla Vähässä-Aasiassa osat 11–19
Euroopan kulttuurin juurilla Vähässä-Aasiassa osat 20–30

Valistusfilosofia

Englantilaiset filosofit Thomas Hobbes (1588-1679) ja John Locke (1632-1704) olivat vapauden puolustajia; uuden ajan suuren poliittisen liikkeen, individualisimin edustajia.

Elävä arkisto: Thomas Hobbes ja John Locke

Immanuel Kant (1724-1804) ja John Stuart Mill (1806-1873) olivat uuden ajan moraalifilosofian vaikutusvaltaisimpia hahmoja.

 Elävä arkisto: Immanuel Kant ja John Stuart Mill

Tietovisa Iliaasta ja Odysseiasta

Mitä tiedät Homeroksesta tai Ilias ja Odysseia -teoksesta? Monivalintatehtävä.

Ilias ja Odysseia

 • 2017 syksy: historia

  Historian yo-koe ja YTL:n hyvän vastauksen piirteet.

  Historian ylioppilaskoe ja ylioppilastutkintolautakunnan hyvän vastauksen piirteet.

 • Oppimateriaalit: historia

  Lukion historian kursseihin liittyviä Ylen ohjelmia.

  Täältä löydät lukion historian kursseihin liittyviä Ylen ohjelmia. Kursseilla aiheina ovat nykypäivään johtanut kehitys, ihmisen ja ympäristön suhde sekä kulttuurin, vallankäytön ja talouden vuorovaikutus.

Abitreenit

Mitä pidit keskipitkän ruotsin kokeesta?

Mitä pidit pitkän ruotsin kokeesta?

 • Navigaatiokuva aineelle Biologia.
  Navigaatiokuva aineelle Biologia. Abitreenit
 • Navigaatiokuva aineelle Elämänkatsomustieto.
  Navigaatiokuva aineelle Elämänkatsomustieto. Abitreenit
 • Navigaatiokuva aineelle Englanti.
  Navigaatiokuva aineelle Englanti. Abitreenit
 • Navigaatiokuva aineelle Espanja.
  Navigaatiokuva aineelle Espanja. Abitreenit
 • Navigaatiokuva aineelle Filosofia.
  Navigaatiokuva aineelle Filosofia. Abitreenit
 • Navigaatiokuva aineelle Fysiikka.
  Navigaatiokuva aineelle Fysiikka. Abitreenit
 • Navigaatiokuva aineelle Historia.
  Navigaatiokuva aineelle Historia. Abitreenit
 • Navigaatiokuva aineelle Italia.
  Navigaatiokuva aineelle Italia. Abitreenit
 • Navigaatiokuva aineelle Kemia.
  Navigaatiokuva aineelle Kemia. Abitreenit
 • Navigaatiokuva aineelle Latina.
  Navigaatiokuva aineelle Latina. Abitreenit
 • Navigaatiokuva aineelle Maantiede.
  Navigaatiokuva aineelle Maantiede. Abitreenit
 • Navigaatiokuva aineelle Matematiikka.
  Navigaatiokuva aineelle Matematiikka. Abitreenit
 • Navigaatiokuva aineelle Portugali.
  Navigaatiokuva aineelle Portugali. Abitreenit
 • Navigaatiokuva aineelle Psykologia.
  Navigaatiokuva aineelle Psykologia. Abitreenit
 • Navigaatiokuva aineelle Ranska.
  Navigaatiokuva aineelle Ranska. Abitreenit
 • Navigaatiokuva aineelle Ruotsi.
  Navigaatiokuva aineelle Ruotsi. Abitreenit
 • Navigaatiokuva aineelle Saame.
  Navigaatiokuva aineelle Saame. Abitreenit
 • Navigaatiokuva aineelle Saksa.
  Navigaatiokuva aineelle Saksa. Abitreenit
 • Navigaatiokuva aineelle Suomi.
  Navigaatiokuva aineelle Suomi. Abitreenit
 • Navigaatiokuva aineelle Terveystieto
  Navigaatiokuva aineelle Terveystieto Abitreenit
 • Navigaatiokuva aineelle Uskonto.
  Navigaatiokuva aineelle Uskonto. Abitreenit
 • Navigaatiokuva aineelle Venäjä.
  Navigaatiokuva aineelle Venäjä. Abitreenit
 • Navigaatiokuva aineelle Yhteiskuntaoppi.
  Navigaatiokuva aineelle Yhteiskuntaoppi. Abitreenit
 • Navigaatiokuva aineelle Äidinkieli.
  Navigaatiokuva aineelle Äidinkieli. Abitreenit
 • Syksyn 2017 yo-kokeet löydät täältä!

  Ylioppilaskokeet ajalta 11.9.–4.10.2017

  Yo-kokeet ja hyvän vastauksen piirteet julkaistaan yo-koesivuilla aina koepäivinä kokeiden päättymisen jälkeen. Kommenttiketjuissa voi keskustella muiden kokelaiden kanssa. Täältä löytyvät linkit kaikille yo-koesivuille.

 • Näytä meille miltä ylppärit tuntuvat! — Osallistu Instagram-kisaan ja voita lahjakortti!

  Lähetä kuvasi häsällä Abitreenit ja osallistu kilpailuun!

  Abitreenit järjestää syksyn kirjoitusten kunniaksi Instagram-kuvakilpailun. Miten sinä kuvailisit kirjoitusten aikaista tunnelmaa? Ota kuva ja julkaise se Instagramissa hashtagilla #abitreenit ja voit voittaa 100 euron hyvinvointi-lahjakortin! Kilpailu jatkuu 29.9. asti, jolloin myös voittaja julkistetaan suorassa yo-koelähetyksessämme klo 17—19.30! Muista myös seurata Abitreenejä Instagramissa: @abitreenit

 • Reaali I – yo-kokeet, koelähetys ja sensorien vastaukset

  Abitreenien reaalikoepäivän 18.9. aikataulu

  Abitreenit julkaisee päivän yo-kokeet ja hyvän vastauksen piirteet. Abitreenien lähetyksessä keskustellaan psykologian, fysiikan ja biologian kokeista. Historian ja filosofian sensorit vastasivat kirjallisesti kokelaiden kysymyksiin.

 • Tässä olemme, kuinka voimme auttaa?

  Abitreenien toimitus haluaa auttaa abeja

  Me Abitreeneissä haluamme auttaa sinua yo-kokeisiin valmentautumisessa. Sivuiltamme löydät yo-koelähetykset, pistarit, vanhat yo-kokeet ja -kuuntelut sekä kasapäin opiskeluvinkkejä ja -juttuja - jotta sinun, lukiolaisen, elämä olisi helpompaa. Suorat yo-koelähetykset keväisin ja syksyisin ovat Abitreenien keskeisimpiä sisältöjä.

 • Tekstitaito – yo-kokeet ja sensorien vastaukset

  Tekstitaidon koe ja sensorien kirjalliset vastaukset.

  Abitreenit julkaisee päivän yo-kokeen ja hyvän vastauksen piirteet. Äidinkielen sensorit vastaavat kirjallisesti kokelaiden kysymyksiin tekstitaidon kokeesta.

 • Kuusi suoraa yo-koelähetystä – Abitreenit palvelee syksyn kirjoittajia!

  YTL: sensorit vastaavat kysymyksiin päivän kokeista.

  Yo-kirjoitusten ajaksi Abitreenit muuttuu vastauspalveluksi. Julkaisemme kaikki syksyn yo-kokeet vastauksineen ja käsittelemme niitä kuudessa suorassa lähetyksessä koepäivien iltoina. Lähetyksissä vierailee ylioppilastutkintolautakunnan sensoreita, opettajia ja kokeeseen osallistuneita abiturientteja. Sensoreille voi lähettää kysymyksiä etukäteen.

 • 10 kysymystä filosofeista – katso miten pärjäät!

  Ylioppilaskokeessa hyötyy paljon filosofien tuntemisesta.

  Valmistaudu filosofiseen koetukseen vastaamalla kymmeneen kysymykseen kuuluisista filosofeista. Ylioppilaskokeessa filosofien tuntemuksesta on iso hyöty, joten ota testi treenin kannalta äläkä lannistu, jos et saa heti kaikkia oikein – tehtävä on haastavammasta päästä. Kun olet vastannut kaikkiin kohtiin, tarkista koe.

 • Terveystiedon pistokoe: Kuinka hyvin tunnet kansantaudit?

  Testaa tietosi kansantaudeista

  Mitä ovat tuki- ja liikuntaelinsairaudet? Kuinka paljon suomalaiset käyttävät alkoholia? Miten ykkös- ja kakkostyypin diabetekset eroavat toisistaan? Terveystiedon pistokokeella voit testata, kuinka hyvin tunnet suomalaisten kansantaudit. Lisää eri aineiden pistokokeita löydät oppiaineiden omilta sivuilta.

 • Osaatko nimetä kuuluisat maantieteelliset kohteet ja luonnonilmiöt maailmankartalla?

  Sopii luonnonmaantieteen ja kulttuurimaantieteen kertaajille

  Osaatko nimetä kuuluisan vuoren Aftikassa ja litosfäärilaatan Tyynellämerellä? Entä kirjoittaa Islannissa sijaitsevan tulivuoren nimen oikein? Testaa maantieteen osaamistasi Abitreenien pistokokeessa nimeämällä kuuluisat maantieteelliset paikat ja luonnonilmiöt maailmankartalle.

 • Kymmenen kiperää kysymystä yhteiskuntaopista

  Testaa, miten tietoinen olet suomalaisesta yhteiskunnasta.

  Mitä Euroopan unioni saa tehdä? Mitä tarkoittaa kiireelliseksi julistettu laki? Abitreenien uusi yhteiskuntaopin pistokoe testaa, kuinka huolellisesti olet yhteiskuntaoppia lukenut. Mikäli et suoriutunut niin hyvin, hätä ei ole tämän näköinen: voit harjoitella lisää vanhoilla ylioppilaskokeilla Abitreenien sivuilla!

 • Satoja matematiikan tehtäviä eri aihealueista

  Sujuuko yhtälön ratkaisu ja todennäköisyyslaskenta? Testaa!

  Osaatko jo ratkaista rationaaliepäyhtälöitä tai laskea keskihajontaa ja vuotuisia korkoja? Abitreeneissä on iso määrä matikan laskuja, joilla kerrata ja oppia uutta!

 • Terveystiedon sensorin vakuuttaa looginen ja asiapitoinen teksti

  Terveystiedon sensori antaa vinkkejä yo-kokeeseen

  Omien mielipiteiden kertominen terveystiedon yo-kokeessa on sallittua, kunhan mielipiteet kytkee hyvin tutkimustietoon. YTL:n sensori Olli Paakkari kertoo, miten sähköistyminen vaikuttaa terveystiedon kokeeseen ja mitä vastatessa olisi hyvä pitää mielessä. Lisää sensorien vinkkejä eri aineisiin löydät oppiaineiden omilta sivuilta.

 • Maantieteessä etsitään suuria linjoja yksityiskohdilla maustaen

  Viisi vinkkiä maantieteen yo-kokeeseen.

  Maantieteellinen ajattelu edellyttää laajaa kokonaisuuden tarkastelua ja asioiden syy-seuraussuhteiden ymmärtämistä. Koevastauksen tulee olla ytimekäs, jäsennelty kokonaisuus, jossa huomioidaan useat eri näkökulmat. Maantieteen sensori Sanna Mäki kertoo, miten tämä kaikki tehdään yo-kokeessa.

 • Maantieteessä etsitään suuria linjoja yksityiskohdilla maustaen

  Viisi vinkkiä maantieteen yo-kokeeseen.

  Maantieteellinen ajattelu edellyttää laajaa kokonaisuuden tarkastelua ja asioiden syy-seuraussuhteiden ymmärtämistä. Koevastauksen tulee olla ytimekäs, jäsennelty kokonaisuus, jossa huomioidaan useat eri näkökulmat. Maantieteen sensori Sanna Mäki kertoo, miten tämä kaikki tehdään yo-kokeessa.

Uusimmat sisällöt - Abitreenit