Hyppää pääsisältöön
Aihesivun Filosofia pääkuva

Filosofian luonne

Image from page 116 of "Bell telephone magazine" (1922)
Image from page 116 of "Bell telephone magazine" (1922) Kuva: Internet Archive Book Images / Flickr filosofia

Mitä filosofia on? Filosofian tehtävä on herättää meidät ajattelemaan, ettei oma ajattelumme ole välttämättä ainut mahdollinen. Itsestäänselvyydet estävät hyvän ajattelun.

Miksi opiskelisin filosofiaa?

Filosofian opiskelu kehittää arvostelukykyä sekä edistää luovan ja itsenäisen ajattelun kehitystä. Kyseenalaistavan ja perusteita etsivän luonteensa ansiosta filosofia auttaa hahmottamaan ja jäsentämään nykypäivän jatkuvasti kasvavaa informaatiotulvaa. Tällä tavoin filosofian opiskelu edistää opiskelijoiden yleisiä oppimisen ja ajattelun valmiuksia. (Lue pidempi pohdinta aiheesta.)

Kuka tarvitsee filosofiaa?

Filosofia tarkoittaa viisauden rakastamista. Filosofiaa pidetään kaikkien tieteiden äitinä. Miksi kouluissa opiskellaan filosofiaa? Mitä tai keitä ovat tämän ajan filosofit? Millaista ihmiskäsitystä me välitämme jälkipolvellemme?

Studio Kotrossa kirjailija Arno Kotron vieraana professori Kari Enqvist, kasvatustieteen tohtori Hannu Juuso ja opiskelija Sarri Nironen (vuodelta 2010).

Kuuntele: Johdatus filosofiaan

Mitä filosofia on? Etälukion johdantokurssi 90-luvulta kertoo filosofian synnystä, tieto-opista, etiikasta, arvofilosofiasta ja yhteiskuntafilosofiasta.

Etälukion kuunneltava kurssi kokonaisuudessaan.

Kuuntele: Pessimismin filosofiaa

Siitä mistä voi puhua -ohjelmassa keskustellaan 1800-luvulla eläneen saksalaisen filosofin Arthur Schopenhauerin ajatuksista.

  • 2021 syksy: filosofia

    Filosofian yo-koe ja oikeat vastaukset.

    Tällä sivulla pääset joko katselemaan Ylioppilastutkintolautakunnan laatimaa koetta (katseluversio) tai harjoittelemaan tekemällä sen itse (harjoittelukoe). Katseluversio ja hyvän vastauksen piirteet julkaistaan yo-koepäivänä ja harjoitteluversio mahdollisimman pian kokeen jälkeen.

  • 2021 kevät: filosofia

    Filosofian yo-koe ja oikeat vastaukset.

    Tällä sivulla pääset joko katselemaan Ylioppilastutkintolautakunnan laatimaa koetta (katseluversio) tai harjoittelemaan tekemällä sen itse (harjoittelukoe). Katseluversio ja hyvän vastauksen piirteet julkaistaan yo-koepäivänä ja harjoitteluversio mahdollisimman pian kokeen jälkeen.