Hyppää pääsisältöön
Aihesivun Historia pääkuva

Maailman kulttuurit kohtaavat

Ylen julkaisemia ohjelmia eri kullttuureihin liittyen. Tarkastelussa eri kulttuurien ominaispiirteitä ja kulttuurien välistä vuorovaikutusta.

Tiedoksi: Ainakin osa tämän artikkelin videoista ja audioista on julkaistu alunperin 90-luvun lopulla tai 2000-luvun alussa. Niiden sisältö voi silti olla täysin pätevää, mutta kannattaa huomioida tämä materiaalia katsoessa ja kuunnellessa. Onko artikkelissa mielestäsi parannettavaa? Mitä haluaisit muutettavan? Meilaa osoitteeseen abitreenit@yle.fi. Kaikki ehdotukset ovat tervetulleita!

Kanssakäyminen muiden kulttuurien kanssa on jo jokapäiväistä. Ymmärtääksemme jonkin kulttuurialueen nykypäivää meidän on tunnettava myös sen historiallista kehitystä. Yhteiskuntarakenne, talouselämä ja luonnonolosuhteet ovat keskinäisessä riippuvuussuhteessa toisiinsa. Myös uskonnot ja maailmankatsomukset ovat vaikuttaneet suuresti kulttuurien muovautumiseen.

Suoria kysymyksiä islamista

Viisiosaisessa islamia käsittelevässä historiasarjassa pohditaan kysymyksiä, joita islamilaisista maista tulevat sotaisat uutiset ihmisissä herättävät. Onko islam väkivaltainen uskonto? Miksi Isis tapaa viattomia ihmisiä ja tuhoaa historiallisia kohteita? Miksi demokratia ei ota Lähi-idässä juurtuakseen?

Kuuntele kaikki jaksot Suoria kysymyksiä islamista -radiosarjasta

Arabikevään historiaa

Kuuntele 8-osainen historiasarja, jossa avataan arabimaiden tapahtumia keväällä 2011. Maassa toisensa perään kansa siirtyi kaduille vaatimaan uudistuksia. Näiden kansannousujen myötä tuli käyttöön uusi termi: arabikevät.

Kuuntele loput Arabikevään historiaa -sarjan jaksot

Arabialainen kulttuuri

Arabialainen kättely on 6-osainen tv-sarja arabian kielestä ja kulttuurista. Ohjelma perehtyy erityisesti arabialaisiin kulttuurikoodeihin ja tapoihin.

Arabialainen kättely 1/6: 'ahlan wa-sahlan

Tervetuloa tutustumaan arabian kieleen ja kulttuurikoodiin Egyptissä, Tunisiassa ja Libanonissa. Keitä arabit ovat ja mitä sanotaan, kun tavataan?

Arabialainen kättely 2/6: šukran

Kiitos ja muut kohteliaisuudet sekä arabialainen ruokakulttuuri. Mikä on sallittua ja mikä ei? Aiheina myös vesipiippu ja makeat leivokset.

Arabialainen kättely: osa 3/6 yαllα yαllα

Menoksi! Liikkeellä ollaan felukka-veneellä Niilillä, taksilla Kairossa ja jalan Baalbekissa. Opettelemme lisäksi kysymään arabiaksi - Missä? ja Mistä?

Arabialainen kättely: osa 4/6 svaija, svaija

Rauhallisesti! Käymme Aleksandriassa kirjastossa ja tyttöjen futistreeneissä, Kairossa Al-Ashar -puistossa, pyramideilla sekä katsomassa itämaista tanssia.

Arabialainen kättely:osa 5/6 habiibi

Rakas. Aiheina perhe, lapset, mies ja nainen. Seuraamme häämenoja Libanonissa ja pistäydymme koptilaisluostarissa Egyptissä.

Arabialainen kättely:osa 6/6 in’shallah

Jos Luoja suo. Aiheina mm. ajan käsitys ja bisneksen teko arabimaissa. Kielipuolella vastataan kysymykseen milloin?

Eettiset kysymykset suurissa maailmanuskonnoissa

Minkälaisia ovat eri uskontojen eettiset periaatteet? Voidaanko niistä löytää yhteisiä piirteitä? Uskontojen välistä suvaitsevaisuutta on pyritty edistämään uskontojen välistä keskustelua lisäämällä. Kaikkien suurten maailmanuskontojen perinteestä nousevat samat suuntaviivat, kuten esimerkiksi niin sanottu kultainen sääntö.

Kaikki Etälukion uskonnon ohjelmat

Kielimatka Kiinaan

Kielimatka Kiinaan on kiinan kielen ja kulttuurin kurssi, jossa opitaan tärkeimpiä kiinan kielen ilmaisuja, kalligrafiaa sekä tutustutaan kiinalaiseen tapakulttuuriin.

Kirjoitusmerkit

Vanhimmat kiinan kielen merkit olivat kuvamerkkejä. Aikojen kuluessa merkit muuttuivat ja niistä alettiin koota yhdistelmiä. Näin voitiin ilmaista myös abstrakteja käsitteitä

Kirjoitusmerkkien siveltäminen

Kalligrafia tuo kiinalaiseen kulttuuriin historiallista ulottuvuutta. Esimerkiksi teekulttuuri on vahvasti esillä kiinalaisessa kalligrafiassa. Kirjoitusmerkkien siveltimenvedot tehdään aina tietyssä järjestyksessä: esimerkiksi vaakasuora viiva aina ennen pystyviivaa.

Kalligrafia taiteena

Kalligrafialla on läheinen yhteys maalaustaiteeseen, työvälineetkin ovat samat. Taiteena kalligrafia on vähintään yhtä arvostettua kuin maisemamaalaus, jota pidetään arvostetuimpana maalaustaiteen lajina. Maiseman elementit näkyvät myös varhaisissa kalligrafian kirjoitusmerkeissä. Reilut pari tuhatta vuotta vanha ns. pieni sinettikirjoitus oli ensimmäinen yhdenmukaistettu kiinalainen kirjoitusjärjestelmä.

Keittokunnat

Kiinalaiset keittokunnat ovat Etelä-Kiinan Kantonin makea, pohjoisen Beijingin suolainen, itäisen Shanghain makea ja hapan sekä läntisen Sichuanin tulinen keittiö. Ulkomailla tunnetaan parhaiten kantonilainen makea keittiö.

Fengshui

Kiinassa ajatellaan perinteisesti, että tasapainoinen asuinympäristö takaa tasapainoisen elämän. Apuna asuinpaikkojen suunnitteluun on käytetty fengshui-nimistä "ympäristöoppia". Arkkitehti Kristiina Mäntynen käyttää fengshuita apuna suunnittelussa. Työvälineenä hänellä on mm. kompassi. Kompassi on kiinalainen keksintö, ja sitä on alunperin käytetty nimenomaan fengshuin apuvälineenä.

Dynastiat

Veli Rosenberg kertoo Kiinan dynastioista. Kunkin suvun valtakauden vaiheet voidaan jakaa syntymisen, kasvun, kukoistuksen ja rappion kausiin. Keisarillisen Kiinan aikana dynastioita oli kymmenittäin. Pekingistä tuli Kiinan pääkaupunki Ming-dynastian aikana, mikä näkyy Pekingin katukuvassa tänäkin päivänä. Dynastiakauden päätti Qing-dynastia, joka oli ei-kiinalaisten valtaa Kiinassa.

Peking-ooppera

Peking-ooppera on teatterimuoto, joka tunnetaan Suomessa jo 1950-luvulta lähtien. Kiinassa on 360 erilaista teatterimuotoa, joissa kaikissa musiikki on merkittävässä asemassa. Länsimaissa kiinalaista teatteria kutsutaankin oopperaksi.

Perinteinen lääketiede

Kiinalainen perinteinen lääketiede perustuu ajatukselle, että ihmisen kehossa on kaksi toisiaan täydentävää energiaa: jing ja jang. Energioiden tasapaino on terveyden edellytys. Akupunktuuri, hieronta ja yrttilääkkeet ovat parannuskeinoina, jos energiat joutuvat epätasapainoon. Tärkeitä ennaltaehkäiseviä hoitokeinoja ovat myös oikeanlainen ravinto, liikunta, itsehieronta ja sopeutuminen elämäntilanteeseen.

 

Buddhan jalanjäljillä

Yhä useammat kiinalaiset uskaltautuvat taas harjoittamaan perinteisiä uskontojaan, kuten taolaisuutta ja kungfutselaisuutta. Kommunistisen puolueen keinotekoisesti luoma ateismin aika on ollut hyvin lyhyt pätkä Kiinan uskonnollisessa historiassa.

Suomen romanien historia

Mistä romanit ovat alunperin tulleet Suomeen?

Kuuntele lisää Kalle Haatasta

  • 2021 syksy: historia

    Historian yo-koe ja YTL:n hyvän vastauksen piirteet.

    Tällä sivulla pääset joko katselemaan Ylioppilastutkintolautakunnan laatimaa koetta (katseluversio) tai harjoittelemaan tekemällä sen itse (harjoittelukoe). Katseluversio ja hyvän vastauksen piirteet julkaistaan yo-koepäivänä ja harjoitteluversio mahdollisimman pian kokeen jälkeen.

  • 2021 kevät: historia

    Historian yo-koe ja YTL:n hyvän vastauksen piirteet.

    Tällä sivulla pääset joko katselemaan Ylioppilastutkintolautakunnan laatimaa koetta (katseluversio) tai harjoittelemaan tekemällä sen itse (harjoittelukoe). Katseluversio ja hyvän vastauksen piirteet julkaistaan yo-koepäivänä ja harjoitteluversio mahdollisimman pian kokeen jälkeen.