Hyppää pääsisältöön

Intialaista ruokaa suomalaisella otteella Makupaloissa

Intialaisen aterian suomalaisempi versio sisältää hunajamarinoituja broilerisuikaleita ja mustikkajogurttia.

Makupalojen katsojat ovat toivoneet intialaista ruokaa. Sitä Janne Pekkala ja Timo Nykyri siis kokkaavat - suomalaisella otteella. Kanapadan resepti on sovellettu maustepurkin kyljestä ja pääraaka-aineena on hunajamarinoitu broileri. "Me ei onnistuttu saamaan tällä kertaa tommosta marinoimatonta broilerisuikaletta", Pekkala selittää. Mutta mikäpä siinä. "Voisi kuvitella, että Intiassakin on hunajaa", huomauttaa Nykyri.

Alkuperäisessä reseptissä mausteena olisi garam masalaa, mutta koska sitä 1990-luvun lopulla sai vain hienoista maustekaupoista, käytetään tutumpaa currya. Lisäkkeeksi valmistetaan timjamiriisiä ja annokset koristellaan parsakaalilla.

Jälkiruuaksi kokkaajaherrat tarjoavat hunajamelonia ja banaania mustikka- ja sitruunakastikkeilla. Kastikkeiden salainen reseptikin paljastuu: kyseessä ovat tavalliset maustetut jogurtit.

Teksti: Anni Kemppainen

Intialainen kanapata

400 g broileria suikaleina
tomaattimurskaa
1-2 sipulia
2-3 paprikaa
2 rkl currya
kuminaa
Tandoori-mausteseosta
suolaa, valkosipulia
öljyä

Tietolaatikko

Makupalat on vuosina 1997-2005 esitetty ruokaohjelmasarja. Se kuvattiin Yleisradion Oulun aluetoimituksen tiloissa Höyhtyällä.

Ohjelman kokkeina toimivat Oulun maakuntaradion toimittaja Timo Nykyri ja kokki Janne Pekkala.

Kommentit
  • ”Tervetuloa rahinan pariin!” – Kansanmusan legendat ja kadonneet taitajat tallentuivat Ylen muinaisille pikalevyille

    1930-luvun ääniaarteita sarjassa Ylen kansanmusiikkipatinaa.

    Suorakaiverruslevyt olivat aikanaan mullistava äänitystekninen uutuus. Niille tallentuivat 1930–1950-lukujen suomalaisen juurimusiikin tärkeimmät osaajat, osa heistä myöhempiä folklegendoja, jotkut unohdettuja, monet jo tuolloin katoamassa olleen maailman viimeisiä edustajia. Ylen varastoihin unohtuneet ääniaarteet nostettiin vuonna 1991 päivänvaloon sarjassa Ylen kansanmusiikkipatinaa, joka on nyt kokonaan kuunneltavana Elävässä arkistossa ja Yle Areenassa.

  • Suomalaiset taistelivat puukot tanassa vapaan Viron puolesta 1919

    Liki 4 000 suomalaista soti Viron vapaussodassa.

    Loppuvuodesta 1918 puhjennut Viron vapaussota sai lähes neljätuhatta suomalaista ylittämään Suomenlahden taistellakseen siellä vapaaehtoisjoukoissa bolševismia vastaan. Osa lähteneistä oli vasta kouluikäisiä nuorukaisia. Vuonna 1993 valmistunut Untamo Eerolan ytimekäs dokumentti antaa puheenvuoron sekä heille itselleen sekä virolaisille: millaisen hengen vallassa sotaa käytiin entä millaisista teoista suomalaiset Virossa muistetaan? Dokumentti sisältää runsaasti arvokasta arkistomateriaalia.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto