Hyppää pääsisältöön

Höyry Häyrinen rikkoi myytin hiljaisesta suomalaisesta

Vuoden 1991 Radiopersoona-henkilökuvassa selostaja Raimo "Höyry" Häyrinen analysoi omaa ammattitaitoaan. Lisäksi Häyrisen sydänkäyrä ja stressiaste mitataan Suomi - Saksa MM-jääkiekko-ottelun aikana. Amerikkalainen kielitutkija pitää Häyristä hiljaisen suomalaisen täydellisenä vastakohtana: "Jos ymmärrät hänen puhettaan, ymmärrät kenen tahansa".

"Selostuksessa on yksi prosentti syntymänlahjaa, neljä prosenttia onnea ja loput yhdeksänkymmentäviisi prosenttia hikeä ja verta ja helvetin kovaa työtä ja harjoittelua", analysoi selostaja Raimo Häyrinen. Monia Höyryn ilmiömäisen nopeasti tikkaava ja huumoria sekä epäolennaisuuksiakin pursuileva selostus miellytti. Useita se ärsytti.

Jääkiekkoilija Christian Ruuttu sanoo, että Häyristä pitäisi ehdottomasti kuunnella radion kautta. Näin visuaaliset ärsykkeet eivät tule eläytymisen tielle. Esko Roininen taas kritisoi Häyrisen ailahtelevaa tyyliä: "Kuin lähtisi vuorobussilla kotiin ja sitten bussi poikkeaisikin kaikennäköisillä pysäkeillä, eikä kulje omaa reittiään."

Häyrinen muistetaan selostajana erityisesti nopeudestaan. Hänen puhenopeudekseen onkin tarinan mukaan mitattu jopa yli 440 sanaa minuutissa. Höyry itse myöntää kykynsä, mutta korostaa, ettei nopeus ole selostajan työssä itseisarvo.

Hän täyttää 88 prosenttia lähetyksestä puheellaan.― Kielitieteilijä Moore Raimo Häyrisestä

Ohjelmassa myös mitataan radioselostajan työn rasitus. Häyrinen saa ennen Suomen ja Saksan jääkiekko-ottelua rintaansa elektrodit, joiden mittaustuloksia lääkärit analysoivat ottelun jälkeen. Suurimmillaan Höyryn pulssi nousee lähelle sataa, juuri ennen Suomen maalia. Myös lähetystekniset ongelmat näkyvät tuloksissa, vaikka selostaja itse kieltääkin suuttuneensa missään vaiheessa selostustyötä. Pari ärräpäätä jää kuitenkin tästäkin ottelusta historiaan.

Sydän- ja stressitasojen lisäksi lääkäri Hannu Naukkarinen kertoo, että Häyrisen itseluottamus pysyi ennen ottelua, sen aikana ja sen jälkeen maksimaalisena.

Ohjelmassa haastatellaan myös yhdysvaltalaista kielitieteen ja fonetiikan tutkijaa Kate Moorea, joka on analysoinut eri kulttuurien puhe- ja ilmaisutapoja. Suomessa Mooren tavoitteena oli etsiä joku jonka ilmaisu rikkoisi myytin hiljaisesta suomalaisesta. Kyselykierroksen jälkeen Mooren ilmiselvä esimerkkitapaus oli Häyrinen. "Hän täyttää 88 prosenttia lähetyksestä puheellaan. Suomesta löytyy yhtä nopeita puhujia, mutta pystyisivätkö he selostamaan jääkiekko-ottelua?" Moore kysyy.

Tutkija myös kertoo aloittaneensa oman suomen kielen oppipolkunsa kuultuaan Häyrisen selostusta: "Jos ymmärrät hänen puhettaan, ymmärrät kenen tahansa".

Keskustele

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto