Hyppää pääsisältöön

Video donkkaa tykimmin

Opetuksen tulevaisuus on interaktiivisessa videossa. Se mahdollistaa videopuhelut ja sähköiset monivalintakokeet, mutta ennen kaikkea tekee sinusta paremman koripalloilijan.

Tietolaatikko

Turkuun ja Poriin perustettiin TOP-keskukset vuonna 1986. Keskukset järjestivät täydennyskoulutusta tietokoneopetuksessa, ja ne olivat osa valtakunnallista Tietokone opetuksessa -hanketta. Turun keskus jatkaa yhä toimintaansa.

Vuonna 1987 valmistunut ohjelma alkaa tulevaisuudennäkymällä, joka on nykykatsojalle hämmentävän tuttu: koululaispoika ottaa videopuhelun kaverilleen, kun ATK-läksyt tuottavat ongelmia. Video ja tietokone ovat yhdistäneet voimansa; on syntynyt uusi opetuksen muoto, interaktiivinen eli vuorovaikutuksellinen video.

Helsingin yliopiston TV-laitoksen ohjaaja Mikko Kemppinen selittää, miten interaktiivinen video syntyy: koulutusmateriaali kuvataan videolle ja leikataan. Sen jälkeen kirjoitetaan tietokoneohjelma, jonka avulla opiskelija voi valita, missä järjestyksessä videot katsoo. Kyseessä on siis eräänlainen monivalintapeli.

Opettajien koulutuskeskukseen perustetussa Porin TOP-keskuksessa tutkitaan interaktiivisen videon mahdollisuuksia koripallon opetuksessa. Koekaniinina toimii Teppo-oppilas, joka saa videotehostettua opetusta layup-heiton vaiheista. Tepon oma layup videoidaan ennen video-opetusta ja sen jälkeen. Rehtori tarkkailee Tepon suorituksia ja saa todeta, että video-opetuksen jälkeen Teppo etsii koria aikaisemmin ja pitää katseensa poissa pallosta. Ehkä liikunnanopettajien pitäisi pelätä uransa puolesta!

Interaktiivisuus näyttää kuitenkin ohjelmassa rajoittuneelta. Käyttäjä on vastaanottaja, jonka päähän kaadetaan valmista tietoa. Interaktiivisen opetusohjelman vapaus jää siihen, missä järjestyksessä käyttäjä haluaa katsoa ennalta valitut opetusmateriaalit.

Vuorovaikutteiset videot enteilivät interaktiivisia taulujärjestelmiä ja sovelluksia, jotka tulivat myöhemmin koululaisten arkeen. Ohjelma saa myös pohtimaan, onko videolla vielä hyödyntämätöntä potentiaalia opetuskäytössä. Ainakin suomalaisia koristähtiä voisi olla enemmän.

Ohjelmasta on poistettu osia tekijänoikeussyistä.