Hyppää pääsisältöön

Video donkkaa tykimmin

Opetuksen tulevaisuus on interaktiivisessa videossa. Se mahdollistaa videopuhelut ja sähköiset monivalintakokeet, mutta ennen kaikkea tekee sinusta paremman koripalloilijan.

Tietolaatikko

Turkuun ja Poriin perustettiin TOP-keskukset vuonna 1986. Keskukset järjestivät täydennyskoulutusta tietokoneopetuksessa, ja ne olivat osa valtakunnallista Tietokone opetuksessa -hanketta. Turun keskus jatkaa yhä toimintaansa.

Vuonna 1987 valmistunut ohjelma alkaa tulevaisuudennäkymällä, joka on nykykatsojalle hämmentävän tuttu: koululaispoika ottaa videopuhelun kaverilleen, kun ATK-läksyt tuottavat ongelmia. Video ja tietokone ovat yhdistäneet voimansa; on syntynyt uusi opetuksen muoto, interaktiivinen eli vuorovaikutuksellinen video.

Helsingin yliopiston TV-laitoksen ohjaaja Mikko Kemppinen selittää, miten interaktiivinen video syntyy: koulutusmateriaali kuvataan videolle ja leikataan. Sen jälkeen kirjoitetaan tietokoneohjelma, jonka avulla opiskelija voi valita, missä järjestyksessä videot katsoo. Kyseessä on siis eräänlainen monivalintapeli.

Opettajien koulutuskeskukseen perustetussa Porin TOP-keskuksessa tutkitaan interaktiivisen videon mahdollisuuksia koripallon opetuksessa. Koekaniinina toimii Teppo-oppilas, joka saa videotehostettua opetusta layup-heiton vaiheista. Tepon oma layup videoidaan ennen video-opetusta ja sen jälkeen. Rehtori tarkkailee Tepon suorituksia ja saa todeta, että video-opetuksen jälkeen Teppo etsii koria aikaisemmin ja pitää katseensa poissa pallosta. Ehkä liikunnanopettajien pitäisi pelätä uransa puolesta!

Interaktiivisuus näyttää kuitenkin ohjelmassa rajoittuneelta. Käyttäjä on vastaanottaja, jonka päähän kaadetaan valmista tietoa. Interaktiivisen opetusohjelman vapaus jää siihen, missä järjestyksessä käyttäjä haluaa katsoa ennalta valitut opetusmateriaalit.

Vuorovaikutteiset videot enteilivät interaktiivisia taulujärjestelmiä ja sovelluksia, jotka tulivat myöhemmin koululaisten arkeen. Ohjelma saa myös pohtimaan, onko videolla vielä hyödyntämätöntä potentiaalia opetuskäytössä. Ainakin suomalaisia koristähtiä voisi olla enemmän.

Ohjelmasta on poistettu osia tekijänoikeussyistä.

 • Luonas kai olla saan – Juice Leskisen hitit Elävässä arkistossa

  Valikoima Juicen kappaleita Elävän arkiston kokoelmista.

  Juice Leskinen (1950 – 2006) on kuulunut suomalaisen rockin kärkikaartiin esikoislevystään Juice Leskinen & Coitus Int lähtien vuodesta 1973. Mittava tuotanto käsitti kolmisenkymmentä albumia, päälle kokoelmat ja lukuisa määrä singlejä. Oheiseen artikkeliin on koottu osa Juicen ikimuistoisimmista kappaleista ja muutama vähän harvinaisempikin.

 • Antti Holma selvitti työharjoittelussaan Ylen työntekijöiden alkoholinkäyttöä

  Holma tutustui Ylen arkeen Extra Largessa vuonna 2007.

  Muistatko Ylen Extra Large ohjelmasta tutun toimitusharjoittelija-Antin? Jos et muista, niin ei hätää! Areenasta pääset nyt katsomaan, miten Antti Holma pohtii niin yleläisten raudanlujia vatsalaukkuja kuin lastenohjelmien tekijöiden lapsellisuutta. Varoitus: luvassa on kiusallisia tilanteita, puisevaa huumoria ja omintakeisia kysymyksiä ketään kumartelematta.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto

 • Tauno Hannikainen on Taiteilijakukkulan ainoa klassinen kapellimestari – Musiikin syntymäpäiväkalenteri

  Muistamme syntymäpäivänä 26. helmikuuta.

  Helmikuun 26. päivänä syntynyt kapellimestareiden reissumieheksi kutsuttu Tauno Hannikainen (1896–1968) ehti johtaa orkestereita yli 60 maassa. Jyväskyläläiseen Hannikaisen musiikkiperheeseen syntynyt Tauno oli alkujaan sellisti ja pianisti. Amerikan-vuosinaan hän otti Yhdysvaltain kansalaisuuden, mutta viimeiset vuotensa hän toimi Helsingissä.

 • Luonas kai olla saan – Juice Leskisen hitit Elävässä arkistossa

  Valikoima Juicen kappaleita Elävän arkiston kokoelmista.

  Juice Leskinen (1950 – 2006) on kuulunut suomalaisen rockin kärkikaartiin esikoislevystään Juice Leskinen & Coitus Int lähtien vuodesta 1973. Mittava tuotanto käsitti kolmisenkymmentä albumia, päälle kokoelmat ja lukuisa määrä singlejä. Oheiseen artikkeliin on koottu osa Juicen ikimuistoisimmista kappaleista ja muutama vähän harvinaisempikin.

 • Antti Holma selvitti työharjoittelussaan Ylen työntekijöiden alkoholinkäyttöä

  Holma tutustui Ylen arkeen Extra Largessa vuonna 2007.

  Muistatko Ylen Extra Large ohjelmasta tutun toimitusharjoittelija-Antin? Jos et muista, niin ei hätää! Areenasta pääset nyt katsomaan, miten Antti Holma pohtii niin yleläisten raudanlujia vatsalaukkuja kuin lastenohjelmien tekijöiden lapsellisuutta. Varoitus: luvassa on kiusallisia tilanteita, puisevaa huumoria ja omintakeisia kysymyksiä ketään kumartelematta.

 • Elävä arkisto helmikuussa: Talvilomalla katsotaan Viimeistä keikkaa ja Nitroliigaa

  Mitä kaikkea löytyykään Elävän arkiston tarjonnasta.

  Helmikuu on perinteisesti vuoden kylmin kuukausi. Helmikuuta luonnehtivat myös yllättävät suojasäät ja niitä seuraavat pakkaspäivät, jolloin oksille sulanut lumi jäätyy ikäänkuin helmiksi. Tästä juontuu Kustaa Vilkunan Vuotuisen ajantiedon mukaan myös kuukauden nimi.

 • Lasse Lehtisen kolumni: Nuoriso heräsi vaatimaan muutoksia maailmanmenoon

  Lasse Lehtinen kirjoittaa 1960-luvusta.

  Suomessa 1960-luvun nuoriso eli murrosaikaa. Nuoria oli aiempaa enemmän ja he olivat yhteiskunnallisesti tiedostavia ja koulutetumpia kuin ennen. Nuorisokulttuuri oli saapunut Suomeen. Kirjailija Lasse Lehtinen kirjoittaa kolumnissaan muun muassa sukupolvesta, joka halusi muuttaa maata ja maailmaa sekä vaikuttaa asenteisiin.

 • Kunnes kuolema heidät erottaa – Kotikadun kausi 13 on nyt Areenassa

  Kotikadun kausi 13 on nyt Areenassa.

  Kotikadun kausi 13 alkaa surullisissa tunnelmissa. Mäkimaiden perheessä läsnä on kuolema, hiipuva rakkaus ja rahaongelmat. Luotoloilla noustaan jaloilleen, iloitaan elämän ihmeistä ja rakennetaan tulevaisuutta. Kauden 13 lisäksi Areenassa on katsottavissa myös kaudet 1, 2 ja 12.

 • Tehtaan varjossa – työläisnuorukaisen pyrkimys henkiseen kasvuun

  Toivo Pekkasen läpimurtoteos neliosaisena sarjana.

  Tehtaan varjossa on työläiskirjailijana tunnetun Toivo Pekkasen osin omaelämäkerrallisia aineksia sisältävään läpimurtoteokseen perustuva neliosainen tv-elokuva. Sisällissodan jälkeiseen aikaan sijoittuva romaani ilmestyi 1932.

 • Kapea vyötärö ja muhkea kellohelma – ompele itsellesi 1950-luvun mekko!

  Anna-Liisa Tiluksen mekon kaavat tässä artikkelissa.

  Maaseudulta maailmalle -ohjelman ensimmäisessä osassa Anna-Liisa Tiluksen yllä on pehmeästä villakankaasta tehty mekko. Tästä artikkelista löydät kaavat ja ohjeet 1950-luvun mukaisen mekon tekemiseen! Maaseudulta maailmalle -sarja Areenassa Anna-Liisa Tiluksen yllä nähtävä mekko on aito 1950-luvun vaate, joka löytyi Ylen puvustosta. Sen materiaalina on käytetty pehmeää villakangasta.