Hyppää pääsisältöön

Mohamed Bouazizi käynnisti arabikevään

Mohamed Bouazizi oli vihannesten katumyyjä Sidi Bouzidissa, Tunisiassa. Eräänä päivänä viranomaiset veivät hänen elinkeinonsa, kun Bouazizilla ei ollut rahaa lahjoa heitä. Bouazizi päätyi epätoivoiseen tekoon. Tunisian korruptoitunut yhteiskunta oli vienyt nuorelta mieheltä työn. Joulukuun 17. 2010 Bouazizi teki polttoitsemurhan kaupungintalon edessä. Alkoi ennennäkemätön tapahtumasarja, jonka seurauksena Tunisian diktaattori Ben Ali syöstiin vallasta ja joka levisi koko arabimaailmaan.

Ulkolinjassa Tunisian domino vuodelta 2011, perehdytään niihin vaiheisiin, jotka ajoivat Tunisian kansan kaduille ja josta tapahtumat levisivät nopeasti Egyptiin, Libyaan ja koko arabimaailmaan.

Vuonna 2010 Tunisian työttömyys on hurjaa. Korkeasti koulutettu nuoriso kokee elämänsä näköalattomana. Moni päätyy riskinottoon ja lähtee yöllä vaaralliselle merimatkalle kohti Sisiliaa. Useista ei koskaan enää kuulla.

Samaan aikaan maata vuodesta 1987 johtanut Zine el-Abidine Ben Ali elää yltäkylläisyydessä. Vähän ennen Bouazizin polttoitsemurhaa leviää internetissä WikiLeaks-tiedostoja, joissa Yhdysvaltojen Tunisian suurlähettiläs kertoo Ben Alin hulppeasta elämäntyylistä. Ben Alin palatseissa on lemmikkeinä tiikereitä ja alligaattoreita ja juhliin lennätetään yksityiskoneella jäädytettyä jogurttia Ranskasta.

Bouazizin kohtalo on viimeinen pisara. Kansa lähtee kaduille ja pian Ben Ali on pakotettu maanpakoon.

Ben Alin johtaman Tunisian talousrakennetta on kutsuttu kleptokraattiseksi klaanijärjestelmäksi. Siinä Ben Alin vaimon Leila Ben Alin Trabelsi-suku otti osansa aivan kaikesta Tunisiassa. Heidän on arvioitu vieneen miljardeja valtion rahoja.

Kansa on toiveikas tulevaisuuden suhteen, mutta kadulle lähteneet nuoret ovat pettyneitä. Heidän tekemän vallankumouksen jälkeen poliittisessa johdossa onkin vain vanhoja miehiä.

"Tämä oli nuorten vallankumous. Nuorten, jotka halusivat uskoa, sorrettujen nuorten, jotka halusivat tehdä töitä. Ja nyt meillä onkin hyvin vanha hallinto. Se on todellinen ongelma", sanoo opiskelija Aziz Ben Jema.

Teksti: Juhana Säilynoja

Kommentit
 • "Hyvä Holkeri!" – Kummelin Saldo oli taloussatiiri lama-Suomesta

  Tynnyripukuinen laman uhri ja aikakauden tutut nimet.

  Lama on vienyt Suomen syvään kriisiin useasti. 1990-luvun alun lama oli monelle kovaa aikaa. Pankkisotkujen myötä korot kipusivat taivaisiin ja moni koki henkilökohtaisen konkurssin. Komediaryhmä Kummeli otti vuosina 1993 ja 1994 kantaa maan tilanteeseen. Syntyi satiirinen sketsisarja Saldo, jossa kiitettiin ja kehuttiin aikakauden tunnetuimpia talousnimiä. Tynnyriasuinen päähenkilö menetti jopa vessanpönttönsä velkojille.

 • Vodkaa, komisario Palmu! Pala YYA-Suomea tallentui filmille parodian keinoin

  Neljäs Palmu-elokuva valmistui vuonna 1969

  Matti Kassila ohjasi vuonna 1969 neljännen Palmu-elokuvansa, joka tiukimman koulukunnan mielestä ei ole Palmu-elokuva ollenkaan. Mika Waltarihan ei osallistunut enää tämän elokuvan tekoon. Tuloksena olikin siis jotakin ihan muuta: pistämättömän hauska ajankuva Suomesta, josta idänsuhteiden herkistämien valtiovallan ja tv:n parista löytyi runsaasti herkullista parodioitavaa.

 • Tellervo Koivisto puhuu naisten ja kiusattujen puolesta – pitkästä liitosta elävät rakkaus ja huumori

  Nasevaa pakinointia ja herkkää tarinointia ohjelmissa.

  Tellervo Koivisto sanailee suoraan kameralle verotuksesta ja tasa-arvosta, kommentoi viistosti puolisonsa edesottamuksia dokumentissa ja avaa ajatuksiaan sekä rakkaita ja raskaita elämänvaiheita haastatteluissa. Yhteinen elämä Mauno Koiviston kanssa antoi kummallekin mahdollisuuden vaikuttaa yhteiskuntaan omalla tavallaan. Tosin puoliso kutsui vahvasti argumentoivaa vaimoaan myös "anti-muusaksi". Rakkaus, huumori ja kohdatut vastoinkäymiset liimasivat parin yhteen.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto