Hyppää pääsisältöön

Koskenkorvan sheriffi

Koskenkorvalla partioi mies amerikkalaisessa poliisiautossa ja univormussa. "Sheriffi" Jari Mäki kertoo pidättäneensä Yhdysvaltain suurlähettilään kostean illan jälkeen.

"Suurlähettiläs pyysi henkilökohtaista pidätystä, mutta rautoihin asti en häntä viitsinyt laittaa", Mäki virnuilee Ford-merkkisessä virka-autossaan.

Amerikka-kauppaa pyörittävä Mäki elää eräänlaista pohjalaisen ja amerikkalaisen unelman yhdistelmää. USA-kauppa syntyi vähitellen, kun jenkkisarjoja fanittava Mäki päätti lähteä Yhdysvaltoihin. Sen jälkeen on kertynyt matkoja ja niiden myötä tavaraa stetsoneista amerikanrautoihin. Ensimmäinen jenkkiauto oli vuosimallin 1969 Ford Fairlane. Mäen lippulaiva on kuitenkin musta vuoden 1979 Cadillac, jolla matkustivat alun perin presidentit Kekkonen, Koivisto ja Ahtisaari. Autoon ovat pysäköineet ahterinsa myös George Bush, kuningatar Elisabet ja François Mitterrand.

Mäki kertoo vuonna 1997 lähetetyssä ohjelmassa, ettei vielä ole koskenkorvalainen miljonääri, vaikka koko Suomi on jo saatu myyntipuolella hallintaan. Sittemmin myymälätila on kolminkertaistettu, ja kauppa käy sekä netissä että paikan päällä.

Kommentit
 • "Hyvä Holkeri!" – Kummelin Saldo oli taloussatiiri lama-Suomesta

  Tynnyripukuinen laman uhri ja aikakauden tutut nimet.

  Lama on vienyt Suomen syvään kriisiin useasti. 1990-luvun alun lama oli monelle kovaa aikaa. Pankkisotkujen myötä korot kipusivat taivaisiin ja moni koki henkilökohtaisen konkurssin. Komediaryhmä Kummeli otti vuosina 1993 ja 1994 kantaa maan tilanteeseen. Syntyi satiirinen sketsisarja Saldo, jossa kiitettiin ja kehuttiin aikakauden tunnetuimpia talousnimiä. Tynnyriasuinen päähenkilö menetti jopa vessanpönttönsä velkojille.

 • Vodkaa, komisario Palmu! Pala YYA-Suomea tallentui filmille parodian keinoin

  Neljäs Palmu-elokuva valmistui vuonna 1969

  Matti Kassila ohjasi vuonna 1969 neljännen Palmu-elokuvansa, joka tiukimman koulukunnan mielestä ei ole Palmu-elokuva ollenkaan. Mika Waltarihan ei osallistunut enää tämän elokuvan tekoon. Tuloksena olikin siis jotakin ihan muuta: pistämättömän hauska ajankuva Suomesta, josta idänsuhteiden herkistämien valtiovallan ja tv:n parista löytyi runsaasti herkullista parodioitavaa.

 • Tellervo Koivisto puhuu naisten ja kiusattujen puolesta – pitkästä liitosta elävät rakkaus ja huumori

  Nasevaa pakinointia ja herkkää tarinointia ohjelmissa.

  Tellervo Koivisto sanailee suoraan kameralle verotuksesta ja tasa-arvosta, kommentoi viistosti puolisonsa edesottamuksia dokumentissa ja avaa ajatuksiaan sekä rakkaita ja raskaita elämänvaiheita haastatteluissa. Yhteinen elämä Mauno Koiviston kanssa antoi kummallekin mahdollisuuden vaikuttaa yhteiskuntaan omalla tavallaan. Tosin puoliso kutsui vahvasti argumentoivaa vaimoaan myös "anti-muusaksi". Rakkaus, huumori ja kohdatut vastoinkäymiset liimasivat parin yhteen.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto