Hyppää pääsisältöön

Ritva on lesbo

Ritva on erilainen nuori. Hän on lesbo. Anneli Tempakka tutustui syvemmin Ritvan elämään vuonna 1978 osana radiosarjaansa Olen erilainen nuori.

Ohjelmassa Ritva kertoo, kuinka ei koe olevansa erilainen. Hän ei kuitenkaan koe olevansa kovinkaan hyväksytty osa yhteiskuntaa. Tempakka kyselee ohjelmassa raadollisenkin suoraan yksityiskohtia Ritvan elämästä, rakkaudesta ja tunteista.

Ritva kertoo, kuinka on viikko ennen haastattelua yrittänyt itsemurhaa. Hänellä on alkoholi- ja mielenterveysongelmia.

Tempakan omat, voimakkaasti hänen esiintuomat ennakkoluulot saavat kyytiä, kun hän pääsee Setan jäsentansseihin Ritvan vieraana.

Vuosi ohjelman lähetyksen jälkeen Anneli Tempakka ja Ritva tapaavat jälleen. Ritva on muuttanut maalle. Ohjelman jälkeen tunnelma hänen työpaikallaan oli käynyt ahdistavaksi ja Ritva irtisanoutui. Hän kertoo, että suurin osa hänen saamasta palautteesta on positiivista ja kiitollista. Hän tuntee itsensä pioneeriksi.

Erilainen nuori -sarja

Toimittaja Anneli Tempakka haastatteli 1970-luvun lopulla nuoria, joiden elämään liittyi sairaus tai jokin poikkeavuus. Tyypillistä näille haastatteluille oli, että nuoret eivät kokeneet itseään mitenkään erilaisiksi.

Legendaariseksi Olen erilainen nuori -sarjan teki Tempakan haastattelutyyli. Hän kysyi nuorilta jopa raadollisen suoraan heidän poikkeavuudestaan sekä kuvaili miten heidän poikkeavuutensa näkyy ulospäin.

Teksti: Emilia Kemppi

Radio-ohjelman haastatteluista on koottu kirja:
Olen erilainen nuori, Anneli Tempakka, Otava, 1980

Kommentit