Hyppää pääsisältöön

Epäoikeudenmukaisuuksien korjaaja Elisabeth Rehn

Lähikuvassa Elisabeth Rehn. tausta valkoinen.
Lähikuvassa Elisabeth Rehn. tausta valkoinen. Kuva: yle kuvanauha Elisabeth Rehn

Pitkän poliittisen uran ja kahden presidenttiehdokkuuden jälkeen maailman ensimmäinen naispuolustusministeri Elisabeth Rehn on luonut mittavan kansainvälisen uran. Hän on erikoistunut puolustamaan heikoimpia ja erityisesti sotien uhreja.

Vuonna 1994 Elisabeth Rehn sai pienen puolueen ehdokkaana yllättäen toiseksi eniten ääniä presidentinvaalien ensimmäisellä kierroksella. Toisella kierroksella hän sai vastaansa tulevan tasavallan presidentin Martti Ahtisaaren.

Ykkösaamu- ja Itse asiassa kuultuna -ohjelmissa Rehn muistelee tuota vaalikamppailua. Hänen mukaansa vaaleja ei ratkaissut epäoleelliset asiat, kuten Tuttu juttu -ohjelma (linkki vie toiseen artikkeliin), kuten on yleisesti spekuloitu. Hänen mukaansa hänellä ei vain ollut sitä riittävää halua ja tahtoa, mikä Ahtisaarelta löytyi.

Toisen kerran Rehn oli ruotsalaisen kansanpuolueen presidenttiehdokkaana vuoden 2000 vaaleissa. Silloin hän sanoi, että hän oli itse muuttunut ja nähnyt niin paljon, ettei presidenttikamppailu tuntunut hänestä oikealta.

Mitä hän oli sitten kokenut? Vuonna 1995 Elisabeth Rehniä pyydettiin ihmisoikeustarkkailijaksi hajonneeseen Jugoslaviaan ja erityisesti Bosnia-Hertsegovinaan. Hän oli ensimmäisenä tutkimassa ja raportoimassa Srebrenican joukkomurhista.

Tämän pestin jälkeen hän on toiminut erilaisissa YK-tehtävissä, kuten YK:n pääsihteerin erityisedustajana Sarajevossa, alipääsihteerinä, Bosnia-Hertsegovinan erityislähettiläänä ja Kansainvälisen rikostuomioistuimen uhrirahaston johtokunnan johdossa.

Puolustusministerinä toimiessaan hän nautti laajaa kansansuosiota. Hänen kautensa muistetaan varsinkin Hornet-kaupoista ja naisten vapaaehtoisesta asepalveluksesta (linkit vievät toisiin artikkeleihin).

Påverkan – Vaikuttaja -ohjelmassa esitettiin henkilökuva Rehnistä lokakuussa 2011. Ohjelman mukaan Rehn kasvoi puoluettaan suuremmaksi, ja siksi muutamat puoluetoverit alkoivat kaikessa hiljaisuudessa vastustaa häntä.

Monipuolinen yhteiskunnallinen keskustelija osallistuu usein julkisuudessa vallalla olevaan keskusteluun. Vuonna 2011 hän keskusteli Arja Alhon kanssa naisministereiden asemasta Suomessa.

Tärkeimmäksi työkseen Elisabeth Rehn itse sanoo, yhdessä Liberian presidentin Ellen Johnson Sirleafin kanssa tekemänsä raportti naisten asemasta sodassa ja rauhassa.

Kommentit
 • Elokuu on raadollinen elokuva ihmissuhteista, alkoholismista ja toteutumattomista unelmista

  Palkittu elokuvaklassikko on nyt pysyvästi Areenassa.

  Elokuu (1956) on Matti Kassilan käsikirjoittama ja ohjaama elokuva, jota pidetään kiistatta yhtenä suomalaisista elokuvaklassikoista. Se pohjautuu Frans Emil Sillanpään samannimiseen kirjaan vuodelta 1941. Elokuva sai ilmestyttyään yhteensä kuusi Jussi-palkintoa ja se edusti Suomea Cannesin elokuvajuhlilla 1957.

 • Kirsi Kunnaksen Tiitiäis-hahmot loikkivat Punni-pupun johdolla kirjasta radioon

  Aino-Maija Tikkanen lukee klassikkosatuja.

  Mistä löytyy korvaton pupu tai kengälle kaveri? Entä miksi prinssit hyppivät toistensa yli? Vuonna 1963 näyttelijä Aino-Maija Tikkanen kertoili Kirsi Kunnaksen rakastettuja Tiitiäisen tarinoita radioaalloille, jotka ovat viimein rantautuneet Areenaan sadunnälkäisten mielikuvitusseikkailijoiden riemuksi.

 • Muotihuumeita, matematiikan vaikeutta ja Tallinnan yöelämän saatananpalvojia – Nuorten uutisissa kaikki aiheet olivat "in"

  Nuorten uutisia esitettiin televisiossa vuosina 1993–1997

  Vuosina 1993–1997 televisiossa esitetty nuorten uutis- ja ajankohtaisohjelma N.Y.T. NYT – Nuorten uutiset toi tv-vastaanottimiin nuorten ilmiöitä laidasta laitaan sekä käsitteli niitä omalla suorasukaisella tyylillään. Ohjelman ankkureina toimivat toimittajat Heli Koskela ja Jani Juntunen.

 • "Hyvä Holkeri!" – Kummelin Saldo oli taloussatiiri lama-Suomesta

  Tynnyripukuinen laman uhri ja aikakauden tutut nimet.

  Lama on vienyt Suomen syvään kriisiin useasti. 1990-luvun alun lama oli monelle kovaa aikaa. Pankkisotkujen myötä korot kipusivat taivaisiin ja moni koki henkilökohtaisen konkurssin. Komediaryhmä Kummeli otti vuosina 1993 ja 1994 kantaa maan tilanteeseen. Syntyi satiirinen sketsisarja Saldo, jossa kiitettiin ja kehuttiin aikakauden tunnetuimpia talousnimiä. Tynnyriasuinen päähenkilö menetti jopa vessanpönttönsä velkojille.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto