Hyppää pääsisältöön

Epäoikeudenmukaisuuksien korjaaja Elisabeth Rehn

Lähikuvassa Elisabeth Rehn. tausta valkoinen.
Lähikuvassa Elisabeth Rehn. tausta valkoinen. Kuva: yle kuvanauha Elisabeth Rehn

Pitkän poliittisen uran ja kahden presidenttiehdokkuuden jälkeen maailman ensimmäinen naispuolustusministeri Elisabeth Rehn on luonut mittavan kansainvälisen uran. Hän on erikoistunut puolustamaan heikoimpia ja erityisesti sotien uhreja.

Vuonna 1994 Elisabeth Rehn sai pienen puolueen ehdokkaana yllättäen toiseksi eniten ääniä presidentinvaalien ensimmäisellä kierroksella. Toisella kierroksella hän sai vastaansa tulevan tasavallan presidentin Martti Ahtisaaren.

Ykkösaamu- ja Itse asiassa kuultuna -ohjelmissa Rehn muistelee tuota vaalikamppailua. Hänen mukaansa vaaleja ei ratkaissut epäoleelliset asiat, kuten Tuttu juttu -ohjelma (linkki vie toiseen artikkeliin), kuten on yleisesti spekuloitu. Hänen mukaansa hänellä ei vain ollut sitä riittävää halua ja tahtoa, mikä Ahtisaarelta löytyi.

Toisen kerran Rehn oli ruotsalaisen kansanpuolueen presidenttiehdokkaana vuoden 2000 vaaleissa. Silloin hän sanoi, että hän oli itse muuttunut ja nähnyt niin paljon, ettei presidenttikamppailu tuntunut hänestä oikealta.

Mitä hän oli sitten kokenut? Vuonna 1995 Elisabeth Rehniä pyydettiin ihmisoikeustarkkailijaksi hajonneeseen Jugoslaviaan ja erityisesti Bosnia-Hertsegovinaan. Hän oli ensimmäisenä tutkimassa ja raportoimassa Srebrenican joukkomurhista.

Tämän pestin jälkeen hän on toiminut erilaisissa YK-tehtävissä, kuten YK:n pääsihteerin erityisedustajana Sarajevossa, alipääsihteerinä, Bosnia-Hertsegovinan erityislähettiläänä ja Kansainvälisen rikostuomioistuimen uhrirahaston johtokunnan johdossa.

Puolustusministerinä toimiessaan hän nautti laajaa kansansuosiota. Hänen kautensa muistetaan varsinkin Hornet-kaupoista ja naisten vapaaehtoisesta asepalveluksesta (linkit vievät toisiin artikkeleihin).

Påverkan – Vaikuttaja -ohjelmassa esitettiin henkilökuva Rehnistä lokakuussa 2011. Ohjelman mukaan Rehn kasvoi puoluettaan suuremmaksi, ja siksi muutamat puoluetoverit alkoivat kaikessa hiljaisuudessa vastustaa häntä.

Monipuolinen yhteiskunnallinen keskustelija osallistuu usein julkisuudessa vallalla olevaan keskusteluun. Vuonna 2011 hän keskusteli Arja Alhon kanssa naisministereiden asemasta Suomessa.

Tärkeimmäksi työkseen Elisabeth Rehn itse sanoo, yhdessä Liberian presidentin Ellen Johnson Sirleafin kanssa tekemänsä raportti naisten asemasta sodassa ja rauhassa.

 • Suomalaisissa tapahtumissa marjastetaan kilpaa, neulotaan hevisti ja maistellaan valkosipulia

  Elävän arkiston kooste omaleimaisista tapahtumista.

  Kun tutkii tarkemmin kotimaamme tapahtumatarjontaa, saattaa helposti leuka loksahtaa kohti Kiinaa. Valikoimastamme löytyy maailmanlaajuiseen suosioon kohonnutta eukonkantoa ja saappaanheittoa, mutta myös vittuilua ja valehtelua. Elävä arkisto koosti yhteen muutamia kilpailuja ja tapahtumia, joita leimaavat omaperäisyys ja hyväntuulinen hulluttelu.

 • Crazy-jännärit Kurvin & Kurvin toilailuista olivat kielellistä ilotulitusta - Pentti Siimes hurmasi pojan roolissa

  Jännärikuunnelmat vievät hilpeille 1960- ja 1970-luvuille

  Olavi Neva käsikirjoitti 1960-1970-luvuilla Yleisradiolle seitsemän jännityshupailua, joiden kielellinen ilotulitus riemastuttaa nykykuulijaakin. Kuunnelmasarjojen keskiössä on isän ja pojan pyörittämä etsivätoimisto Kurvi & Kurvi. Kurvien seikkailuissa on dekkarijuonen sekä kaikenkattavan hupsuttelun ohella myös annos romantiikkaa sekä vauhtia ja vaarallisia tilanteita. Pääosassa poika-Kurvin roolissa taiteilee useimmissa sarjoissa näyttelijä Pentti Siimes.

 • Laulukokeet-draama vuodelta 1975 on säilyttänyt ajankohtaisuutensa

  Pieni elokuva ennakkoluuloista ja niiden voitttamisesta.

  Kukapa, ainakaan vanhan kansakoulun käynyt, ei olisi hermoillut koulun laulukokeita. Koko luokan edessä, opettajan ankaran valvovan katseen alla pitää laulaa yksin joku omavalintainen laulu. Pelottavaa, varsinkin jos ei ole mikään satakieli. Pelottava on laulukoe myös Raili Ruston ohjaaman elokuvan Laulukokeet vuodelta 1975 päähenkilölle, vaikka eri syystä.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto