Hyppää pääsisältöön

Epäoikeudenmukaisuuksien korjaaja Elisabeth Rehn

Lähikuvassa Elisabeth Rehn. tausta valkoinen.
Lähikuvassa Elisabeth Rehn. tausta valkoinen. Kuva: yle kuvanauha Elisabeth Rehn

Pitkän poliittisen uran ja kahden presidenttiehdokkuuden jälkeen maailman ensimmäinen naispuolustusministeri Elisabeth Rehn on luonut mittavan kansainvälisen uran. Hän on erikoistunut puolustamaan heikoimpia ja erityisesti sotien uhreja.

Vuonna 1994 Elisabeth Rehn sai pienen puolueen ehdokkaana yllättäen toiseksi eniten ääniä presidentinvaalien ensimmäisellä kierroksella. Toisella kierroksella hän sai vastaansa tulevan tasavallan presidentin Martti Ahtisaaren.

Ykkösaamu- ja Itse asiassa kuultuna -ohjelmissa Rehn muistelee tuota vaalikamppailua. Hänen mukaansa vaaleja ei ratkaissut epäoleelliset asiat, kuten Tuttu juttu -ohjelma (linkki vie toiseen artikkeliin), kuten on yleisesti spekuloitu. Hänen mukaansa hänellä ei vain ollut sitä riittävää halua ja tahtoa, mikä Ahtisaarelta löytyi.

Toisen kerran Rehn oli ruotsalaisen kansanpuolueen presidenttiehdokkaana vuoden 2000 vaaleissa. Silloin hän sanoi, että hän oli itse muuttunut ja nähnyt niin paljon, ettei presidenttikamppailu tuntunut hänestä oikealta.

Mitä hän oli sitten kokenut? Vuonna 1995 Elisabeth Rehniä pyydettiin ihmisoikeustarkkailijaksi hajonneeseen Jugoslaviaan ja erityisesti Bosnia-Hertsegovinaan. Hän oli ensimmäisenä tutkimassa ja raportoimassa Srebrenican joukkomurhista.

Tämän pestin jälkeen hän on toiminut erilaisissa YK-tehtävissä, kuten YK:n pääsihteerin erityisedustajana Sarajevossa, alipääsihteerinä, Bosnia-Hertsegovinan erityislähettiläänä ja Kansainvälisen rikostuomioistuimen uhrirahaston johtokunnan johdossa.

Puolustusministerinä toimiessaan hän nautti laajaa kansansuosiota. Hänen kautensa muistetaan varsinkin Hornet-kaupoista ja naisten vapaaehtoisesta asepalveluksesta (linkit vievät toisiin artikkeleihin).

Påverkan – Vaikuttaja -ohjelmassa esitettiin henkilökuva Rehnistä lokakuussa 2011. Ohjelman mukaan Rehn kasvoi puoluettaan suuremmaksi, ja siksi muutamat puoluetoverit alkoivat kaikessa hiljaisuudessa vastustaa häntä.

Monipuolinen yhteiskunnallinen keskustelija osallistuu usein julkisuudessa vallalla olevaan keskusteluun. Vuonna 2011 hän keskusteli Arja Alhon kanssa naisministereiden asemasta Suomessa.

Tärkeimmäksi työkseen Elisabeth Rehn itse sanoo, yhdessä Liberian presidentin Ellen Johnson Sirleafin kanssa tekemänsä raportti naisten asemasta sodassa ja rauhassa.

  • Tehtaankadun poliisimurhat järkyttivät kansaa 1997

    Steen Christensen surmasi kaksi poliisia ryöstön jälkeen.

    Koko Suomi järkyttyi, kun tanskalainen Steen Christensen surmasi teloitustyylillä kaksi suomalaista poliisia Helsingissä Tehtaankadulla 22.10.1997. Hän oli vähän aiemmin ryöstänyt Hotelli Palacen kassan Helsingin Eteläranta 10:ssä. Saaliikseen Christensen sai vähän yli 6000 markkaa (reilut 1000 euroa).

  • Seilin saarelle matkattiin arkkulaudat mukana

    Saarelle eristettiin spitaalisia ja mielisairaita.

    Turun saaristossa sijaitseva idyllinen ja vehreä Seilin saari kätkee sisäänsä hautausmaan ja monta karua kohtaloa. Saarelle perustettiin 1600-luvulla sairaala spitaalisille. Tosin lääkäreitä tai hoitoa ei ollut, perillä odotti vain eristys ja sopivaa maata hautuumaaksi. Myöhemmin Seilissä toimi naisille tarkoitettu mielisairaala. Terveen ja hullun raja oli häilyvä ja riippui usein yhteiskuntaluokasta.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto