Hyppää pääsisältöön

Kun Wall Street vallattiin

"USA tarvitsee oman arabikeväänsä."

Tämä on perusajatus, kun pankkien ja suuryhtiöiden valtaan turhautuneet mielenosoittajat valtaavat New Yorkin Zuccotti Parkin 17.9.2011. Valtaus aloittaa Occupy Wall Street -nimellä kutsutun protestiliikkeen.

"Tämä on ollut todella upeaa. Luomme jotain ennen kokematonta", ihailee Kayla-niminen mielenosoittaja Manhattanilla, kun protesteja on jatkunut pari viikkoa. Leiriytyjät saavat ruokaa lahjoituksina: isoäidit leipovat pikkuleipiä ja maanviljelijät lähettävät satoaan. Jopa poliiseille tarjotaan kahvia ja pullaa.

Mielenosoittajat ovat sekalainen, poliitikoille ja Wall Streetille suuttunut joukko, jonka kannat ovat hyvin hajanaisia. Monille on yhteistä antikapitalismi ja vasemmistolaisuus, mutta mukana on myös libertaristeja. Joukko kutsuu itseään 99 prosentiksi korostaakseen tuloerojen vääryyttä: vauraus keskittyy pienelle eliitille, ja valtaosa väestöstä kärsii sen tekemistä virheistä.

Poliisi nähdään työväenluokkaisena toverina, mutta myös eliitin etujen suojelijana. Lokakuun alussa yli 700 mielenosoittajaa pidätetään Brooklynin sillalla. Väitetään, että poliisi houkutteli mielenosoittajia käyttämään mielenosoittajille kiellettyjä autokaistoja. Poliisin kiistanalaiset otteet tulevat myös julki sivustakatsojien kuvaamissa videoissa. Verkolla ympäröityjä naisia suihkutetaan kyynelkaasulla.

Liike leviää

Lokakuuhun 2011 mennessä liikkeestä on tullut maailmanlaajuinen: mielenosoituksia järjestetään jo yli 80 maassa. Kansainvälisenä toimintapäivänä väkijoukot kokoontuvat eri puolilla Eurooppaa ja Aasiaa. USA:ssa liike saa tukea mm. Los Angelesista, Chicagosta ja Washingtonista. Roomassa mielenosoitukset muuttuvat mellakoiksi, ja kymmeniä ihmisiä loukkaantuu.

New Yorkin mielenosoitus on kestänyt lähes kuukauden. Likaiset ja äänekkäät leiriytyjät koettelevat asukkaiden ja päättäjien kärsivällisyyttä. Leiriytyjiin suopeasti suhtautunut pormestari Michael Bloomberg määrää lopulta Zuccotti-puiston tyhjennettäväksi. Häädön syyksi ilmoitetaan puiston likaantuminen, joten mielenosoittajat aloittavat kuumeiset siivoustoimet. Leiri hajotetaan, mutta Bloomberg antaa joukon palata ilman leirivarusteita.

Moni uskoo, että amerikkalainen media on tahallaan vaiennut tapahtumista. Väitetään jopa, että Occupy Wall Streetiin liittyviä sähköpostiviestejä sensuroidaan. Väitetyn mediaboikoton vuoksi liikkeelle on perustettu oma lehti. Liike hyödyntää myös taitavasti sosiaalista mediaa: Twitter, Facebook ja blogosfääri käyvät kuumina.

Kipinän Occupylle antoi Adbusters, kanadalainen konsumerismin vastainen järjestö, joka kuvaa itseään taiteilijoiden, aktivistien, kirjoittajien, pilailijoiden, opiskelijoiden, kouluttajien ja yrittäjien verkostoksi. Ajatus rauhanomaisesta Wall Streetin valtauksesta levisi Adbusters-lehden postituslistalla. Hakkerikollektiivi Anonymous liittyi hankkeeseen ja kannusti ihmisiä liittymään rauhanomaiseen mielenosoitukseen.

Occupy-liike saavuttaa Suomenkin. Torikokous ottaa mallia Espanjan 15-M-liikkeestä ja Occupy-protesteista. Suomen toreilla kokoontuva kansanliike pyrkii herättämään keskustelua kansalaisvaikuttamisesta.

"Mä uskon, että tällä on valta kaataa diktaattoreja", julistaa torikokouksia järjestävä aktivisti Sippo Kähmi. Tavallisen ihmisen mieltä ei Kähmin mielestä kuunnella Suomessakaan, joten torikokoukset tarjoavat foorumin mielipiteiden esittämiselle. Kähmin mukaan pankkituet saivat kansalta tuomion, mutta pankkeja päädyttiin silti pelastamaan; Suomi on osa uusliberalistista kehitystä siinä missä muu maailmakin.

Suomen torikokoukset ovat saaneet innoketta Occupy-leirejä edeltäneestä 15-M- tai Indignados (tyytymättömät) -liikkeestä Espanjassa. Torikokouksella on leiri Helsingin keskustassa, makasiinien raunioiden vieressä.

Leirit häädetään

Jännitteet poliisin ja mielenosoittajien välillä kasvavat. Poliisi käyttää pippurisumutetta Zuccotti Parkiin palaavien mielenosoittajien taltuttamiseksi. Kalifornialaisen yliopiston poliisi tekee samoin maassa istuville mielenosoittajille. Tapauksesta otettu valokuva leviää internetissä ja nousee poliisiväkivallan ja vääryyden symboliksi. Huomiota saa myös "kettling", poliisin käyttämä kyseenalainen taktiikka, jossa mielenosoittajat saarretaan ja eristetään "kattilaan".

Zuccotti Parkin jälkeen muistakin Occupy-leireistä halutaan eroon. Viranomaiset alkavat purkaa niitä loppuvuodesta. Vuoden 2012 alussa mielenosoittajat on häädetty suurimmista leireistä ympäri maailmaa. Myöhemmin käy ilmi, että pankit ja eri tasojen viranomaiset yhdistivät voimansa tarkkaillakseen ja tukahduttaakseen liikettä. Yhdysvaltain terrorisminvastainen koneisto suunnattiin näin mielenosoittajia vastaan.

Protestit hiipuvat, mutteivät lopu. Mielenosoittajia kokoontuu Zuccotti Parkiin maaliskuussa 2012, kun Occupy Wall Streetin synnystä on kulunut puoli vuotta. Blockupy Frankfurt -tapahtuma kerää vielä yli 20 000 osallistujaa. Heidi Auvinen kertoo kokemuksistaan Frankfurtissa, kun poliisi eristi mielenosoittajat kattilaan. Auvinen ja Helsingin Occupy-leirissä majaillut Pete Perttuli kertovat motiiveistaan; yhtenäistä Euroopan laajuista liikettä ei ole, mutta on tavallista, että osanottajat vastustavat rahan valtaa ja uusliberalistista hegemoniaa.

Mikä muu kuin armeija saa nuoren miehen leiriytymään kuukausiksi Suomen talveen?

"Maailmassa on jotain vikaa ja jotain tälle pitää tehdä."

Teksti: Kim Haldin