Hyppää pääsisältöön

Ylen musiikkipäällikkö: Euphoria viime vuoden soitetuin YleX:n ja X3M:n takia

Teosto julkaisi hiljattain viime vuoden soitetuimmat radiobiisit. Ylen kanavien soitetuimmaksi biisiksi nousi ruotsalainen euroviisuhitti.

Radio Suomen musiikkipäällikkö Jorma Hietamäki

Ylen kanavat soittivat Teoston tilastojen mukaan viime vuonna hieman vähemmän kotimaista musiikkia kuin kaupalliset radiokanavat. Ylellä kotimaisuusaste oli 27 prosenttia, kun kaupalliset ylsivät 32 prosenttiin. Radio Suomen musiikkipäällikkö Jorma Hietamäki sanoo, että tulos oli jonkinlainen yllätys.

- Aikaisempina vuosina Ylen radiokanavien soitetuimpien biisien listalla Radio Suomen kappaleet ovat jyränneet korkeimmille sijoituksille. Nyt ei käynytkään niin.

Hietamäki sanoo, että ensimmäistä kertaa nuorisokanavien, YleX:n ja X3M:in, soitetuimmat kappaleet ovat vaikuttaneet koko Ylen soitetuimpien listaan näin paljon. Yle soitti viime vuonna eniten Ruotsin euroviisuhittiä eli Loreenin Euphoriaa. Se oli YleX:n kolmanneksi soitetuin kappale. Radio Suomessa Euphoria ei yltänyt edes TOP100:aan, kertoo Hietamäki. Koko Ylen tilastoon vaikuttavat myös Radio Vega ja maakuntaradiot.

- Sellaista päällikkö ei Ylellä ole, joka määrittelisi yksin kaikkien kanavien soittolinjaukset. Radio Suomen linja on soittaa enemmän kotimaista. En ole varma, pitäisikö sen olla niin YleX:n, X3M:n kohdalla. Ei nuori ihminen ajattele välttämättä, että on tärkeää kuunnella kotimaista.

Ylen yksi tehtävä on edistää suomalaisen musiikin esille pääsyä. Hietamäki sanoo, että se ei kuitenkaan tarkoita kotimaisille automaattista soittoa.

YleX:n viime vuoden kaksi soitetuinta biisiä olivat Kuningasidean Enemmän duoo ku sooloo ja Yön Poltteen Tyttö sinä olet meritähti. Chisun Kohtalon oma oli viime vuoden soitetuin kappale joukossa on peräti seitsemän kotimaista artistia.

Lähteet: YleX Etusivu