Hyppää pääsisältöön

Tutkijat selvittivät Wikipedian arimmat ja kiistanalaisimmat artikkelit

Yliopistojen tutkijat selvittivät, mitkä ovat nettitietosanakirja-Wikipedian arimmat ja kiistanalaisimmat artikkelit - joukosta löytyvät muun muassa artikkelit George W. Bushiin ja jumalaan liittyen.

Wikipedian etusivu // Kuva: Wikipedia

Oxfordin yliopiston tutkijat löivät viisaat päänsä yhteen kolmen muun yliopiston tutkijoiden kanssa - yksissätuumin tutkijat selvittivät ilmaisen nettitietosanakirjan artikkeleista kuumottavimmat.

Tutkijat analysoivat sivujen logeja ja selvittivät, kuinka paljon ja kuinka usein sivuston käyttäjät olivat muokanneet artikkelien sisältöä. Tutkimuksessa selvisi, että jotkut Wikipedia-artikkelit olivat paikallisesti kiistanalaisia, mutta maailmanlaajuisesti eniten kuumotusta muokkaajien joukossa herättivät Jeesukseen ja jumalaan liittyvät artikkelit.

Tutkijat kävivät läpi miljoonia eri artikkeleita kymmenellä eri kielellä toimivilta Wikipedia-sivustoilta. Kiistanalaisimmat artikkelit luokiteltiin sen mukaan, kuinka nopeasti niihin tehtiin muutoksia. Tutkijat havaitsivat, että jotkut artikkelit olivat oikeita editoijien sota-alueita, niihin kun saatettiin tehdä muutoksia välittömästi toisen käyttäjän jäljiltä.

Tutkijoiden mukaan artikkelit, joiden sanoja tai kokonaisia lauseita muutettiin radikaalisti paljastivat aiheen olevan arka ja varsin kiistanalainen. Muita editoinnin sotavyöhykkeelle joutuneita Wikipedian aiheita olivat Adolf Hitler, ympärileikkaus ja anarkismi.

Lähteet: BBC