Hyppää pääsisältöön

Brittiläinen muusikoiden liitto haluaa uuden rahajaon Spotifyn kanssa

Spotifyn kanssa pitäisi päästä samanlaiseen korvausmalliin kuin radioiden kanssa, sanoo brittiläisen muusikoiden liiton edustaja.

Thom Yorke. // Kuva: EPA/JOSE SENA GOULAO

Thom Yorken viime viikkoinen kritiikki Spotify-korvausten pienuudesta saa nyt lisätukea britannialaiselta muusikoiden liitolta, kertoo The Guardian. 30 000 musiikkoa edustava järjestö haluaa uuden sopimuksen, jolla suoratoistosta maksetut korvaukset jaettaisiin samaan tyyliin kuin radiosoiton kohdalla tehdään eli biisintekijän ja levy-yhtiön lisäksi soitosta nettoaisivat myös raidalla soittavat muusikot.

Liitto ei kuitenkaan ehdota, että korvaussumma nostettaisiin samalle tasolle kuin, mitä radiosoitosta maksetaan. Jos kolmeminuuttinen biisi soi BBC:n radiokanavalla saa siitä biisin tekijä 70 euroa per soittokerta. Myös levy-yhtiö ja biisillä soittavat muusikot jakavat vastaavan summan keskenään yhdestä soitosta. Spotify maksaa tällä hetkellä musiikin oikeuksien haltijalle yhdestä soitosta noin 0,5 senttiä.

Liiton puheenjohtaja John Smith sanoo, että Thom Yorke oli oikeassa aloittaessaan keskustelun suoratoistopalveluiden korvauksista. Nykyisellään mitättömät rahasummat estävät liiton edustajan mukaan pienten artistien menestymismahdollisuudet.

Spotify on kommentoinut asiaa sanomalla, että se tulee tilittämään tänä vuonna lähes miljardi euroa musiikin oikeuksien haltijoille.

Lue myös:

Brittimuusikko poisti tuotantonsa Spotifysta - moittii korvauksien pienuutta

Uniikki: Spotify-tulot ihan ok – uuden albumin biisejä kuunneltu miljoona kertaa

Omien biisien nettijakelu helppoa ilman levy-yhtiötä – tienaaminen vaikeaa

Lähteet: The Guardian