Hyppää pääsisältöön

Barbe-Q-Barbiesin Minttu Muranen ja Stam1nan Hyrde: Ei rockia soiteta tisseillä tai kikkelillä

Barbe-Q-Barbies-yhtyeen basisti Minttu Murasen mielestä rockissa sukupuoli on epäoleellinen asia. Kukaan kun ei sukuelimillään soita.

Barbe-Q-Barbies - Minttu Muranen vasemmalla // Kuva: Nauska

Barbe-Q-Barbies-yhtyeen Minttu Murasen mielestä sukupuoli ei ole määrittelevä tekijä soittamisessa. Sukupuolen alleviivaus rockin soittamisessa onkin hänestä irrelevanttia.

- En ainakaan ole nähnyt, että kukaan soittaisi tisseillä tai pimpillä. Kuitenkin sukupuoli nähtävästi kiinnostaa ja on jonkinlainen kuriositeetti. Ovathan naiset edelleen vähemmistössä rock-kulttuurissa, Muranen huomauttaa Yle Etelä-Karjalan haastattelussa.

Itsensä ennemmin poikamaiseksi bändiksi kuin poikabändiksi nimittävän Stam1na-yhtyeen Antti "Hyrde" Hyyrynen korostaa aivojen olevan se suurin sukupuolielin.

- Aivoista ne rock-ajatukset kumpuavat. Ei tisseillä tai kikkelillä tarvitse soittaa, mutta ajatukset rock'n'rollissa ovat vain olleet aika miehisiä.

"Naisbändi saadaan helpommin kaupaksi"

Stam1nan Hyrden mielestä on keskiaikainen oletus, ettei naisilla olisi samoja kykyjä soittaa rockia kuin miehillä.

- Se on vain hienomotoriikkaa ja tunteiden esittämistä. Mie väittäisin, että naiset esittävät tunteensa jopa värikkäämmin ja tehokkaammin kuin miehet.

- Alalla on vähemmän naisia. Ei ole niin paljon hyviä naissoittajia, se on vain fakta, Muranen jatkaa.

Tilanne on kuitenkin muuttunut dramaattisesti vuosien varrella. Rokkarit uskovatkin, ettei 50 vuoden kuluttua keskusteluja rockin sukupuolisuudesta käytäisi.

- Uskon, että siihen suuntaan olemme menossa. Se on jo tapahtunutkin, ja bändikouluissa rupeaa olemaan tyttöjä hyviä määriä. Kun itse aloitin, oli todella ihmeellistä, että tyttö soitti rockbändissä. Nykyisinhän sillä myydään, bändin voi saada helpommin kaupaksi, kun siinä on kaikki mimmejä, Muranen lataa.

- Jos Suomessa likka ilmoittaa haluavansa soittaa rumpuja, varmasti hänelle annetaan siihen mahdollisuus. Ei ole sellaista opettajaa, joka sanoo, että mitä sie nyt noilla riukukäsilläsi meinaat tehdä, Hyrde päättää.

Ota kantaa: Onko sukupuolella väliä rockissa?

Lue myös: Mervi Vuorela: Miksi naisbändit ovat niin huonoja? (yle.fi/musiikki)

Lähteet: Yle Etelä-Karjala