Hyppää pääsisältöön

Näin keskusteltiin: Kolmosolutta ei pidä viedä Alkoon

YleX Etusivu kysyi tiistaina kuuntelijoiltaan, parantaisiko kolmosoluen Alkoon vieminen suomalaista kansanterveyttä. Valtaosa kommentoijista ei katsonut moista toimenpidettä hyvällä.

Olutpulloja ostoskorissa // Kuva: YLE

Tiistaina kuohahti loma-Suomessa muukin kuin olut, kun peruspalveluministeri Susanna Huovinen väläytti yhtenä vaihtoehtona kansanterveyden parantamiseksi kolmosoluen viemistä takaisin Alkoon. Ministeri esitti huolensa siitä, että alkoholia saadaan suomessa liian helposti ja liian halvalla.

Helmikuussa Päivittäistavarakaupan ry:n puheenjohtaja Kari Luoto piti YleX Etusivun haastattelussa kuitenkin suomalaisten alkoholikäyttäytymisen olevan menossa parempaan suuntaan.

- Suomalaista alkoholikulttuuria pitää kuitenkin parantaa. Täytyy päästä pois kännikulttuurista ja suunta on tällä hetkellä oikea, Luoto pohti.

YleX Etusivussa käsiteltyä aihetta tänään kommentoineet kuuntelijat olivat lähes yksimielisiä siitä, ettei kännikulttuuria paranna kolmosoluen siirtyminen ainoastaan Alkon hyllyille.

- En näe mitään järkiperusteita, miksi kolmosolut pitäisi viedä Alkoon. Eniten alkoholisoituneet ostavat sen viinan kuitenkin. Ongelma on se, että neljän vuoden hallitus ei pysty tekemään sata vuotta vanhalle ongelmalle nopeasti mitään, Kalle kommentoi.

Lähetykseen soittanut Arska uskoo harmaan talouden kasvavan, mikäli alkoholin saatavuus vähenisi.

- Tuttavapiirissäni on ihmisiä, jotka lähtevät Pohjanmaalta asti pakettiautolla viinanhakureissulle Viroon. He tekevät siitä Suomessa pimeän tilin, mikä lisää harmaata talotta ja on verotuloista pois. Tämä tulee lisääntymään, mikäli keskiolut siirretään Alkoon.

Alkoholin myyntirajoituksista myös hyötyä

YleX.fi-osoitteen Shoutboxiin tuli myös toisenlaisia kommentteja. Muun muassa anonyymi kommentoija uskoo, että alkoholinmyymisen rajoituksista olisi hyötyä.

- Alkoholistit eivät itse osaa rajoittaa juomistaan. Jos yrittää olla juomatta, on paljon helpompi retkahtaa jos kauppakäynneillä näkee vaikka viiniä hyllyssä.

Nimimerkki Ted taas muistelee muutaman vuoden takaista tupakoinnin kieltämistä baareissa.

- Kaikki oli varmoja, että baarit menevät konkurssiin ja tulee hirveästi ongelmia kaikille. No miten sitten kävikään? Ei mitenkään.

Anonyymi kommentoija uskoo, että sosiaalisella paineella saataisiin alkoholin aiheuttamia ongelmia kuriin.

- Kännäämistä pitäisi vaan paheksua enemmän. Ei enää huvita kännätä, kun sosiaalinen paine olla olematta änkyrähumalassa on niin suuri.

Kuuntele YleX Etusivu!

Lähteet: YleX Etusivu