Hyppää pääsisältöön

Rullaati rullaati rullalaudalla

1980-luvun lopulla Suomessa skeitattiin jo innokkaasti - ja tyylikkäästi. Kasmasiini-ohjelmassa (1987) tutustutaan nuorten suosimaan harrastukseen, jossa skeittimuodilla on merkittävä rooli.

Vuonna 1987 maailmalla elettiin rullalautailun kolmatta aaltoa, mutta Suomessa vasta toista. Laji oli kuitenkin yleistynyt jo siinä määrin, että Helsinginkin katukuvassa näkyi jatkuvasti 40-50 lautailijaa.

Kasmasiinin haastattelemat rullalautailijat Roope ja Jake sanovat lautailevansa jalkakäytävillä ja kaverien pihoissa. Sadesäällä siirrytään harjoittelemaan esimerkiksi autotalliin. Kolmas haastateltu, "alan asiantuntija" Timo Järvinen tosin esittelee temppurepertuaariaan pelottomasti märällä asfaltilla.

Ohjelmassa skeittilaudoilla sekä tehdään temppuja että lasketaan alamäkeä. Siinä missä frontside olliet ovat nykyäänkin lähinnä nuorten (tai ainakin nuorena aloittaneiden) heiniä, on longboard-nimellä tunnettu alamäkilautailu viime vuosina saavuttanut suosiota muidenkin kuin stereotyyppiskeittareiden keskuudessa. Enää ei ole epätavallista nähdä vaikkapa kolmekymppisen naisen taittavan työmatkaansa longboardilla.

Nykyaikaan verrattuna 1980-luvun lopun skeittimuodissa oli hajontaa: pastellivärejä, collegehousuja, kirkkaita tuulitakkeja - toisaalta prätkärotseja ja pilottitakkeja. Varsilenkkarit olivat useimmiten valkoiset ja takatukka hulmusi, kun nuoret viilettivät menemään laudoillaan.

Teksti: Anni Kemppainen

  • Tehtaan varjossa – työläisnuorukaisen pyrkimys henkiseen kasvuun

    Toivo Pekkasen läpimurtoteos neliosaisena sarjana.

    Tehtaan varjossa on työläiskirjailijana tunnetun Toivo Pekkasen osin omaelämäkerrallisia aineksia sisältävään läpimurtoteokseen perustuva neliosainen tv-elokuva. Sisällissodan jälkeiseen aikaan sijoittuva romaani ilmestyi 1932.

  • Kapea vyötärö ja muhkea kellohelma – ompele itsellesi 1950-luvun mekko!

    Anna-Liisa Tiluksen mekon kaavat tässä artikkelissa.

    Maaseudulta maailmalle -ohjelman ensimmäisessä osassa Anna-Liisa Tiluksen yllä on pehmeästä villakankaasta tehty mekko. Tästä artikkelista löydät kaavat ja ohjeet 1950-luvun mukaisen mekon tekemiseen! Maaseudulta maailmalle -sarja Areenassa Anna-Liisa Tiluksen yllä nähtävä mekko on aito 1950-luvun vaate, joka löytyi Ylen puvustosta. Sen materiaalina on käytetty pehmeää villakangasta.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto