Hyppää pääsisältöön

Rullaati rullaati rullalaudalla

1980-luvun lopulla Suomessa skeitattiin jo innokkaasti - ja tyylikkäästi. Kasmasiini-ohjelmassa (1987) tutustutaan nuorten suosimaan harrastukseen, jossa skeittimuodilla on merkittävä rooli.

Vuonna 1987 maailmalla elettiin rullalautailun kolmatta aaltoa, mutta Suomessa vasta toista. Laji oli kuitenkin yleistynyt jo siinä määrin, että Helsinginkin katukuvassa näkyi jatkuvasti 40-50 lautailijaa.

Kasmasiinin haastattelemat rullalautailijat Roope ja Jake sanovat lautailevansa jalkakäytävillä ja kaverien pihoissa. Sadesäällä siirrytään harjoittelemaan esimerkiksi autotalliin. Kolmas haastateltu, "alan asiantuntija" Timo Järvinen tosin esittelee temppurepertuaariaan pelottomasti märällä asfaltilla.

Ohjelmassa skeittilaudoilla sekä tehdään temppuja että lasketaan alamäkeä. Siinä missä frontside olliet ovat nykyäänkin lähinnä nuorten (tai ainakin nuorena aloittaneiden) heiniä, on longboard-nimellä tunnettu alamäkilautailu viime vuosina saavuttanut suosiota muidenkin kuin stereotyyppiskeittareiden keskuudessa. Enää ei ole epätavallista nähdä vaikkapa kolmekymppisen naisen taittavan työmatkaansa longboardilla.

Nykyaikaan verrattuna 1980-luvun lopun skeittimuodissa oli hajontaa: pastellivärejä, collegehousuja, kirkkaita tuulitakkeja - toisaalta prätkärotseja ja pilottitakkeja. Varsilenkkarit olivat useimmiten valkoiset ja takatukka hulmusi, kun nuoret viilettivät menemään laudoillaan.

Teksti: Anni Kemppainen

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto