Hyppää pääsisältöön

Ei enää uutta Suvelaa?

"Kuka on teidän mielestänne syypää siihen, että on syntynyt tällainen asuntoalue kuin Suvela?" Penätään vuonna 1976 lähetetyssä ohjelmassa.

Asumista käsittelevän ohjelmasarjan jakso ei imartele Suvelaa: betonilähiön rakentaminen Espoon keskustaan nähdään peruuttamattomana virheenä.

Ohjelma viestii, että Suvelassa ei ole päästy yhtenäiseen ja toimivaan kokonaisuuteen, vaikka kunnan suunnittelussa tähän on pyritty. Suvelalle ja Espoon keskustan alueelle oli alun perin kunnianhimoinen "mammuttisuunnitelma", jonka tavoitteena oli 75 000 asukkaan kaupunginosa. Suunnitelmaa kuitenkin supistettiin huomattavasti; ohjelman tekohetkellä Suvelassa asui noin 5000 asukasta, ja työpaikat ja palvelut loistivat poissaolollaan.

Asukas Anna-Liisa Linnala-Granlundin mielestä Suvelan perusongelmana on se, että ihmiset on käytännössä pakolla siirretty vuokra-asuntoalueelle, ja luonnollista yhteiskuntaa ei näin ole päässyt syntymään. Sosiaalityöntekijänä työskentelevä Linnala-Granlund uskoo, että huonot olosuhteet aiheuttavat mielenterveysongelmia. Perhepäivähoitaja Margit Aho valittelee päiväkotien puutetta: alueella on noin 650 lasta ja päiväkotipaikkoja vain 20.

Suvelan kritiikki selittyy osin massiivisella ja kustannustehokkaalla rakentamisella. Alueelle oli tarkoitus rakentaa ympäristöön sulautuvia matalia kerrostaloja, mutta lopulta päädyttiin korkeisiin elementtitaloihin.

Espoon keskuksen alueella asuu nykyään yli 16 000 ihmistä. Asukkaat ovat saaneet ohjelmassa penättyjä palveluita, kuten kauppoja, kioskeja, päiväkodin ja kirjaston. Suvelasta on myös tullut maahanmuuttajien keskittymä: vieraskielisten osuus nousi 2000-luvulla merkittävästi samalla kun kantaväestöä on muuttanut pois.