Hyppää pääsisältöön

Nuoriso ammattia valitsemassa

Mikä minusta tulee isona? Sitä jokainen nuori pohtii. Oppivelvollisuuden jälkeen pitäisi tehdä suuri päätös - ammatinvalinta.

Nuoriso, tuo yhteiskuntamme reippain kansanosa! Maamme tulevaisuus on valoisa, kun voimme uskoa sen heidän käsiinsä.

Nuorilla on haaveita, tietää ammatinvalintapsykologi.

”Useimmat heistä toivovat pääsevänsä autonasentajiksi, sähköasentajiksi, puusepiksi, erilaisiin metallialojen ammatteihin, myyjättäriksi, kampaajiksi, ompelijoiksi, konttoreihin.”

On tietenkin myös niitä, jotka mielivät hieman epätavanomaisemmille aloille.

”Olen jonkinsorttinen valokuvaaja. Freelancer. Se on ainoa duuni mistä mä tykkään”, kertoo eräs nuorukainen.

Työelämässä on se hieno puoli, että nuorella on mahdollisuus kokeilla kaikkea – tulla monen alan ammattilaiseksi. Monessa työssä kunnostautunut nuori nainen kertoo:

”Menin kesäksi kaupungin puutarhalle töihin. Mutta se työ ei oikein sopinut hipiälle. En pitänyt ollenkaan siitä. Pääsin tavarataloon harjoittelijaksi. Hirveen pitkät päivät oli ja jalat aivan poikki joka ilta! Lehtiala minua kiinnosti ja pääsin täkäläisen sanomalehden konttoriin asiatytöksi. Mutta ei mua huvittanu jäädä odottamaan sinne, että pääsis ehkä joskus naputtelemaan kirjoitus- tai laskukonetta. Nyt olen ollut huoltoaseman kassassa laskuttajana ja ei se työ mua huvita, että emmää siellä kauaa ole.”

Jos olet terve ja riuska, voit ansaita elantosi fyysisillä töillä – vaikkapa rakennuksilla. Sieltä töitä löytyy tekijälle aina. Kuulkaapa, mitä mieltä alasta on nuori ”raksamies”:

”Ei näistäkään hommista juuri mihinkään ole. Kannat lautaa tai kaivat monttua tai teet millon mitäkin hanttihommaa. Rikastumaan et takuulla pääse. Tää on oikeestaan sellasta hommaa, että ensin odottaa että tulis kahvitunti, sitten odottaa että tulis ruokatunti. Sitten odottaa taas kahvituntia ja sitten että kello tulis neljä.”

Monilla ammatinvalinta aiheuttaa stressiä. Nuori ei välttämättä vielä tiedä, mitä haluaa tehdä työkseen. Onneksi aikuiset kannustavat ja muistuttavat, ettei valinnan tekemisestä kannata ottaa paineita:

”Jos kouluikä on sinusta tuntunut pitkälle, edessäsi on monin verroin pitempi ajanjakso - nimittäin työikä. Ammatin valitseminen on valinta kymmeniksi vuosiksi eteenpäin. Toinen ihminen ei voi puolestasi ratkaisua tehdä.”

Teksti: Anni Kemppainen