Hyppää pääsisältöön

Artistipromoottori ja manageri kertovat: Työssämme ei ole glamouria

YleX Viikonlopun Anne Lainto sai vieraikseen artistipromoottori Peppi Lankisen ja manageri Jussi Hautalan, jotka kertoivat, että luksus ja glamour ovat heidän ammateistaan hyvin kaukana.

Artistipromoottori Peppi Lankinen ja manageri Jussi Hautala // Kuva: YleX / Anne Lainto

Moni saattaisi kuvitella, että suosittujen artistien asioita hoitavien promoottorien ja managerien elämä olisi silkkaa shampanjaa, VIP-bileitä ja yksityiskoneita - totuus on kuitenkin toinen. YleX Viikonlopun Anne Lainto haastatteli artistipromoottori Peppi Lankista ja manageri Jussi Hautalaa, jotka kertoivat ammateistaan.

Peppi Lankisen työnkuvaan artistipromoottorina kuuluu kaikki Suomeen keikalle tulevasta artisista tiedottaminen ja tämän keikan järjestely. Lankinen on hoitanut muun muassa Lana Del Reyn, Justin Bieberin, 30 Seconds to Marsin ja Rihannan promoamiset. Voisi luulla, että artistin eteen kovasti töitä paiskiva Lankinen pääsisi hengailemaan kuuluisuuksien kanssa, mutta totuus on varsin toinen.

- Tein Justin Bieberin kanssa neljä kuukautta duunia, järjestin kaiken ja näin häntä itse neljä sekuntia - sen verran, että ehdimme tervehtiä. Luksus on tästä työstä hyvin kaukana, Lankinen kertoo.

Työ on haasteellista ja vaatii pitkiä päiviä, mutta Lankisen mukaan työ myös palkitsee.

- Mun suurimpia tähtihetkiä on, kun mä katson lavalla artistia, jonka eteen mä olen tehnyt suunnattomasti töitä. Lana Del Reyn keikalla mä mietin, että vitsi minä olen tehnyt paljon duunia tuon ihmisen eteen ja nyt se on tuossa! Lankinen fiilistelee.

Managerin työssä on paljon vastuuta

Jussi Hautala manageroi muun muassa Axl Smithiä ja saman manageritoimiston listoille kuuluu UMK-voittaja Krista Siegfrids. Työ pitää sisällään hyvin erilaisia asioita.

- Tässä työssä on monta leveliä. Esimerkiksi Kristan tapauksessa hoidan paljon musiikkiin ja musiikkibisnekseen liittyviä asioita. Hoidan sopimusasioita ja tehdään yhdessä pidemmän linjan suunnitelmia artistin kanssa. Aika paljon on myös sellaista yleistä yhteydenpitoa yhteistyökumppaneihin, Hautala sanoo.

Managerin täytyy myös ymmärtää kaikkien artistin asioiden pyörittämiseen kuuluvien osapuolien näkemykset, mutta pyrkiä tietenkin toimimaan artistin parhaaksi.

- Managerin työ on ihmisgeimiä. Tässä pitää ymmärtää koko ajan levy-yhtiön, kustantajan ja keikkamyyjän näkökulma, vaikka onkin artistin puolella, Hautala summaa.

Myös Hautalan uran tähtihetkiä ovat niiden artistien keikat, joiden asioita hän pyörittää.

- Kun lavan sivusta pääsee katsomaan isompaa keikkaa ja näkee, kun ihmiset tanssii ja nauttii keikasta, on se todella palkitseva hetki, Hautala tuumaa.

Päivitetty 29.7.2013: Jussi Hautala ei ole Krista Siegfridsin manageri vaan Axl Smithin. Siegfrids kuuluu samaan managementtiin

Lähteet: YleX Viikonloppu