Hyppää pääsisältöön

Kenen on valta Turkissa?

Vuonna 2001 keski-ikäiset turkkilaiset olivat eläneet jo viisi sotilasvallankaappausta. Maan demokratisoituminen ja armeijan vallan siirtyminen edustuksellisiin välineisiin ei tuntunut edistyvän millään.

"Turisteille Turkki on maa, jossa on merta, aurinkoa, hyvää ruokaa, ystävällisiä ihmisiä ja idän mystiikkaa. Ihmisoikeusaktivisteille Turkki on maa, jossa sananvapautta ja ihmisoikeuksia edelleenkin loukataan ja missä kulissien takana varsinaista valtaa pitää armeija. Taloustieteilijöille Turkki on surullisen kuuluisa korruptiostaan", näin kuvaa Turkin ja Lähi-idän alueeseen erikoistunut toimittaja Leena Reikko reportaasissaan Turkin demokratiatilanteesta vuodelta 2001.

"Lienee niin, että paljon saa laivoja Bosporinsalmella kulkea, ennen kuin Turkin katsotaan kuuluvan Eurooppaan kokonaan", Reikko jatkaa.

Toimittaja Nadire Mater on kirjoittanut kirjan, jossa kerrottiin kaakkois-Turkin kurdialueella sotineiden sotilaiden tarinoita. Kirja rikkoi ajatuksia pyyteettömästi isänmaansa puolesta taistelevasta armeijasta sekä sodan arjesta. Sota kurdialueella oli maksanut tuolloin Turkille yli 80 miljardia dollaria.

Pian ilmestymisensä jälkeen kirja kiellettiin ja Mater joutui syytteeseen armeijan halventamisesta. Kahdeksan oikeusistunnon jälkeen hänet kuitenkin vapautettiin syytteistä.

Juuri armeija on suuri ongelma sananvapauden kannalta. Todellinen poliittinen valta on kenraaleilla ja tämän ovat myöntäneet myös Turkin eri presidentitkin. 21 vuotta voimassa ollut perustuslaki antaa armeijalle vahvimmat välineet valtakamppailussa.

"Kaikista poliitikkojen lupauksista huolimatta mikään ei muutu. Perustuslaki on ja pysyy", Mater sanoo ja jatkaa: "kansallisen turvallisuuden nimissä päätetään ihan kaikesta, aina karjanhoidon lainoista urheilutilojen käyttöön."

"Demokratisoituminen vaatii perusteellista remonttia. Sen estää armeija, joka muutoksia jarruttaessaan vetoaa aina kansalliseen turvallisuuteen. Ongelmana on, että käsitys kansallisesta turvallisuudesta perustuu uhkakuviin, joista osa on todellisia, mutta niitä liioitellaan", sanoo turkkilainen kolumnisti Oral Çalışlar.

Sananvapautta Turkissa kaitsetaan kiduttamalla. Kidutusta tutkinut parlamentaarikko Sema Piskinsüt haastatteli 8500 vankia, joista 90 prosenttia kertoi joutuneensa kidutuksen uhriksi. Nyt hänen parlamentaarinen syytesuojansa halutaan poistaa, jotta hän joutuisi nimeämään kidutuksesta kertoneet.

"Turkin on aika muuttua oikeusvaltioksi. Muutos on väistämäton, kun yhteiskunta todella herää huomaamaan epäkohdat", Piskinsüt sanoo. Hänen mukaansa edes vanhoilliset poliitikot eivät pysty estämään muutosta, jota kansalaiset tulevat vaatimaan.

Teksti: Juhana Säilynoja

 • Luonas kai olla saan – Juice Leskisen hitit Elävässä arkistossa

  Valikoima Juicen kappaleita Elävän arkiston kokoelmista.

  Juice Leskinen (1950 – 2006) on kuulunut suomalaisen rockin kärkikaartiin esikoislevystään Juice Leskinen & Coitus Int lähtien vuodesta 1973. Mittava tuotanto käsitti kolmisenkymmentä albumia, päälle kokoelmat ja lukuisa määrä singlejä. Oheiseen artikkeliin on koottu osa Juicen ikimuistoisimmista kappaleista ja muutama vähän harvinaisempikin.

 • Antti Holma selvitti työharjoittelussaan Ylen työntekijöiden alkoholinkäyttöä

  Holma tutustui Ylen arkeen Extra Largessa vuonna 2007.

  Muistatko Ylen Extra Large ohjelmasta tutun toimitusharjoittelija-Antin? Jos et muista, niin ei hätää! Areenasta pääset nyt katsomaan, miten Antti Holma pohtii niin yleläisten raudanlujia vatsalaukkuja kuin lastenohjelmien tekijöiden lapsellisuutta. Varoitus: luvassa on kiusallisia tilanteita, puisevaa huumoria ja omintakeisia kysymyksiä ketään kumartelematta.

 • Elävä arkisto helmikuussa: Talvilomalla katsotaan Viimeistä keikkaa ja Nitroliigaa

  Mitä kaikkea löytyykään Elävän arkiston tarjonnasta.

  Helmikuu on perinteisesti vuoden kylmin kuukausi. Helmikuuta luonnehtivat myös yllättävät suojasäät ja niitä seuraavat pakkaspäivät, jolloin oksille sulanut lumi jäätyy ikäänkuin helmiksi. Tästä juontuu Kustaa Vilkunan Vuotuisen ajantiedon mukaan myös kuukauden nimi.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto

 • Luonas kai olla saan – Juice Leskisen hitit Elävässä arkistossa

  Valikoima Juicen kappaleita Elävän arkiston kokoelmista.

  Juice Leskinen (1950 – 2006) on kuulunut suomalaisen rockin kärkikaartiin esikoislevystään Juice Leskinen & Coitus Int lähtien vuodesta 1973. Mittava tuotanto käsitti kolmisenkymmentä albumia, päälle kokoelmat ja lukuisa määrä singlejä. Oheiseen artikkeliin on koottu osa Juicen ikimuistoisimmista kappaleista ja muutama vähän harvinaisempikin.

 • Antti Holma selvitti työharjoittelussaan Ylen työntekijöiden alkoholinkäyttöä

  Holma tutustui Ylen arkeen Extra Largessa vuonna 2007.

  Muistatko Ylen Extra Large ohjelmasta tutun toimitusharjoittelija-Antin? Jos et muista, niin ei hätää! Areenasta pääset nyt katsomaan, miten Antti Holma pohtii niin yleläisten raudanlujia vatsalaukkuja kuin lastenohjelmien tekijöiden lapsellisuutta. Varoitus: luvassa on kiusallisia tilanteita, puisevaa huumoria ja omintakeisia kysymyksiä ketään kumartelematta.

 • Elävä arkisto helmikuussa: Talvilomalla katsotaan Viimeistä keikkaa ja Nitroliigaa

  Mitä kaikkea löytyykään Elävän arkiston tarjonnasta.

  Helmikuu on perinteisesti vuoden kylmin kuukausi. Helmikuuta luonnehtivat myös yllättävät suojasäät ja niitä seuraavat pakkaspäivät, jolloin oksille sulanut lumi jäätyy ikäänkuin helmiksi. Tästä juontuu Kustaa Vilkunan Vuotuisen ajantiedon mukaan myös kuukauden nimi.

 • Lasse Lehtisen kolumni: Nuoriso heräsi vaatimaan muutoksia maailmanmenoon

  Lasse Lehtinen kirjoittaa 1960-luvusta.

  Suomessa 1960-luvun nuoriso eli murrosaikaa. Nuoria oli aiempaa enemmän ja he olivat yhteiskunnallisesti tiedostavia ja koulutetumpia kuin ennen. Nuorisokulttuuri oli saapunut Suomeen. Kirjailija Lasse Lehtinen kirjoittaa kolumnissaan muun muassa sukupolvesta, joka halusi muuttaa maata ja maailmaa sekä vaikuttaa asenteisiin.

 • Kunnes kuolema heidät erottaa – Kotikadun kausi 13 on nyt Areenassa

  Kotikadun kausi 13 on nyt Areenassa.

  Kotikadun kausi 13 alkaa surullisissa tunnelmissa. Mäkimaiden perheessä läsnä on kuolema, hiipuva rakkaus ja rahaongelmat. Luotoloilla noustaan jaloilleen, iloitaan elämän ihmeistä ja rakennetaan tulevaisuutta. Kauden 13 lisäksi Areenassa on katsottavissa myös kaudet 1, 2 ja 12.

 • Tehtaan varjossa – työläisnuorukaisen pyrkimys henkiseen kasvuun

  Toivo Pekkasen läpimurtoteos neliosaisena sarjana.

  Tehtaan varjossa on työläiskirjailijana tunnetun Toivo Pekkasen osin omaelämäkerrallisia aineksia sisältävään läpimurtoteokseen perustuva neliosainen tv-elokuva. Sisällissodan jälkeiseen aikaan sijoittuva romaani ilmestyi 1932.

 • Kapea vyötärö ja muhkea kellohelma – ompele itsellesi 1950-luvun mekko!

  Anna-Liisa Tiluksen mekon kaavat tässä artikkelissa.

  Maaseudulta maailmalle -ohjelman ensimmäisessä osassa Anna-Liisa Tiluksen yllä on pehmeästä villakankaasta tehty mekko. Tästä artikkelista löydät kaavat ja ohjeet 1950-luvun mukaisen mekon tekemiseen! Maaseudulta maailmalle -sarja Areenassa Anna-Liisa Tiluksen yllä nähtävä mekko on aito 1950-luvun vaate, joka löytyi Ylen puvustosta. Sen materiaalina on käytetty pehmeää villakangasta.

 • Lasse Lehtisen kolumni: Varttituntini kommunistina

  Lasse Lehtinen kirjoittaa Kekkosen ajan alkuvuosista.

  Kirjailija Lasse Lehtisen lapsuus- ja nuoruusvuosien suuria merkkipaaluja ovat olleet yleislakko ja Urho Kekkosen valinta tasavallan presidentiksi vuonna 1956. Lehtisen ensimmäinen poliittinen herääminen tapahtui juuri yleislakon aikaan, mutta myös Urho Kekkosen valinta presidentiksi osaltaan ravisteli nuorukaisen yhteiskunnallisia vaistoja esiin.