Hyppää pääsisältöön

Kohumaakari Geller

Uri Gellerin vierailu aiheutti ihmetystä suomalaisissa. Miehen temppujen salaisuudet yritettiin paljastaa. Suurimman paljastuksen teki kuitenkin Geller itse lähes 40 vuotta myöhemmin.

Uri Geller esiintyi TV1:n suorassa lähetyksessä vuonna 1974. Suorassa lähetyksessä hän sai lusikat taipumaan ja luki ajatuksia.

Myöhemmin paikalla olleita ja esiintymistä televisiosta katselleita haastateltiin. Haastatellut todistavat, kuinka esineet taipuivat ja pysähtyneet kellot käynnistyivät heidän silmiensä edessä. Jotkut kokivat nämä asiat epämiellyttävinä ja pelottavina. Eräs nainen tunsi sähköiskun kaltaisia tuntemuksia, kun Geller käynnisti hänen kellonsa.

Kotikatsomoissakin koettiin kummia: joku oli asettanut tv:n päälle vanhoja avaimia. Ohjelman aikana ne lentelivät lattialle.

Samat temput uudestaan

Tv-esiintymistä seuraavina päivinä Gellerin ihmeteoista kirjoiteltiin lehdissä paljon.

Seura julkaisi artikkelin, jossa hänen salaisuutensa pyrittiin selvittämään. Lehti oli järjestänyt tilaisuuden, jossa taikuri Jukka Santanen teki samoja temppuja. Todistajina paikalla oli samoja ihmisiä kuin Gellerinkin esiintymisessä.

Lusikan taivuttaminen kävi Santaselta aivan kuin Gelleriltäkin: tiedetoimittaja Pertti Jotuni piteli lusikkaa varresta eikä huomannut mitään suuria voimia – ja hups, lusikka katkesi. Lusikkakin oli lehden mukaan tukevampaa tekoa kuin tv:ssä Gellerin taivuttama. Ajatustenluvussa Santanen oli jopa etevämpi: taikuri sai Pertti Jotunin lähettämään hänelle telepaattisesti luvun 62.

Näinkö meitä huijattiin?

Santanen ei ammattisalaisuuksiaan paljastanut, mutta toisella tiedetoimittajalla, Jari-Juhani Rouskulla, oli asiaa tv-studion kulissien takaisista tapahtumista. Rousku tarjosi selityksen kahdelle Gellerin tempuista: Kolikon piilottaminen alumiiniseen filmipurkkiin tapahtui Gellerin edessä. Geller katseli ja neuvoi teippaamaan purkit umpeen sekä – selittämättä miksi – puristamaan teipit ruttuun. Tämän jälkeen hän kehotti vielä siirtämään kolikon toiseen purkkiin hänen katsoessaan muualle. Kaksi rutattua teippiä oli irrotettava ja suljettava uudestaan. Lopputuloksena oli kaksi muista selvästi poikkeavaa purkkia, ainakin tarkkasilmäiselle. Ohjelmassa Geller onnistui rajaamaan etsintänsä, kuinka ollakaan, kahteen purkkiin, joista toisessa kolikko oli.

Ajatustenlukukokeen valmisteluissa Geller taas vaati vaihtamaan valitut kirjekuoret ohuempiin. Avustajana toimineen Anneli Björklingin piirrettyä kuvionsa ja suljettua paperin kirjekuoreen (tässä vaiheessa vasta yhteen) Geller otti kuoren kämmentensä väliin ainakin kymmeneksi sekunniksi näyttääkseen, miten kuorta tuli pidellä kokeen aikana. Rouskun veikkaus oli, että Geller pystyi tuntemaan kuvion pääpiirteet tuoreen spriitussin haihtumisen aiheuttamasta kylmyydestä.

Gellerin tv-esiintymisessä oli mukana myös kelloseppä Kauko Forsell. Häneltä Yleisradio oli pyytänyt kelloja, joiden toimimattomuudesta ei olisi mitään epäselvyyttä – osa oli ehjiä. Forsellin kellojen kanssa Geller lipesi: hän erehtyi luulemaan yhtä rannekelloa pysähtyneeksi ja sai sen käymään, mutta kello olikin ehjä. Tarkoitus oli ollut, että Geller olisi tapansa mukaisesti siirtänyt kellon viisareita psykokineettisesti, mutta se ei tällä kertaa onnistunut, koska Forsell oli poistanut kellon vetonupin akselin. Seuran jutussa Forsellilta saatiin ammattilaisen selitys kotikatsomoiden kelloihmeille: kellot pysähtyvät usein öljyn ja pölyn pikeentyessä tahmaksi koneistoon. Sammunut kello pannaan laatikkoon, jossa se makaa vuosia, ja tänä aikana öljy haihtuu ja lika muuttuu hauraaksi. Kun kello sitten Uri Gellerin pyynnöstä haetaan piirongista esiin, lika rapisee irti ja rikkinäiseksi luultu kello alkaa käydä. Vähemmän aikaa seisseet kellot taas alkavat käydä kämmenten välissä, kun ruumiinlämpö sulattaa jähmettyneen öljyn.

Ihmeitä piisaa vieläkin

Geller ei lakkaa yllättämässä. Hiljattain ilmestyneessä The Secret Life of Uri Geller -dokumentissaan mies paljastaa, että silmänkääntötemput olivatkin vain peitetyö. Hän väittää toimineensa CIA:n ja Israelin Mossad-tiedustelupalvelun agenttina kylmän sodan aikana. Yliluonnollisia kykyjään hän sai hyödyntää esimerkiksi pyyhkimällä salaista tietoa pois KGB:n vakoojalevyiltä ja manipuloimalla Neuvostoliiton ydinaseiden neuvottelijan mieltä.

Teksti: Lauri Itäkannas ja Anni Kemppainen

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto