Hyppää pääsisältöön

Kurdistan – Irakin ihme

Saddam Husseinin vallitessa Irakia, olivat kurdit vainottuja ja pohjoinen Kurdistan tuhottu. Yhdysvaltojen hyökättyä Irakiin 2000-luvulla kaikki muuttui. Kun etelässä soditaan, on Kurdistan noussut Irakin rauhallisimmaksi ja talouskasvultaan nopeimmaksi alueeksi.

Kurdistanissa ei sodasta näy jälkeäkään, kuten tässä Leena Reikon reportaasissa vuodelta 2008 näkyy.

"Kurdistan on kuin toteutumassa oleva unelma. Siitä voi tulla paratiisi, ja se voi olla esimerkkinä koko Lähi-idälle", kertoo Kurdistanin nuoriso- ja urheiluministeri Taha Barwari sujuvalla ruotsin kielellä.

Kurdipakolaisten palatessa takaisin Yhdysvaltojen suojeluksessa, alettiin Kurdistanin itsehallintoa heti lujittaa, omasta parlamentista lähtien. Vuonna 2008 Kurdistan oli ainoa alue, johon uusi sota oli tuonut vakautta ja varakkuutta, pieni ihme Irakissa.

Miten kurdit sitten onnistuivat siinä, missä muualla Irakissa on epäonnistuttu surkeasti?

"Kun omat turvallisuusjoukkomme perustettiin, niihin palkattiin miehiä, jotka olivat olleet peshmergasissieja ja kurdipuolueiden jäseniä. Monet olivat joutuneet Irakin viranomaisten ja erityisesti Baath-puolueen kiduttamiksi. Samoista vainoista olivat kärsineet myös tavalliset ihmiset. Siinä syy, miksi yhteistyö toimii turvallisuusjoukkojen ja kansalaisten välillä", Suleymanian provinssin turvallisuusjoukkojen päällikkö Hasan Nuri kertoo.

Elämä Kurdistanissa ei ole sitä, mitä olemme tottuneet näkemään uutiskuvissa Irakista. Nuori äiti, opiskelija ja toimittaja Dunia Mardan kertoo, että Kurdistanissa on täysin vapaa lehdistö. Hän opiskelee maakunnan ensimmäisessä kansainvälisessä yliopistossa sosiologiaa.

Kurdistanin talousnoususta kertovat paitsi uusi yliopisto ja hienot autot, myös hienot talot, joita rakennetaan valtavia määriä. Uudessa hienostokaupunginosassa talot saattavat maksaa jopa miljoona dollaria ja vakaus houkuttelee raharikkaita ympäri Irakia Kurdistaniin, myös arabeja.

Teksti: Juhana Säilynoja

Kommentit

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto