Hyppää pääsisältöön

Kenen veri kelpaa luovutettavaksi?

Veripalvelu kärsii ajoittain vakavasta veripulasta, mutta kaikkien veri ei kelpaa luovutettavaksi.

Luovutuskieltoon voi joutua mikäli on asunut pitkään Iso-Britanniassa 1990-luvulla, harrastaa miesten välistä seksiä tai jos potentiaalisella luovuttajalla on vaikka liian matala hemoglobiini. Myös muun muassa malaria-alueella matkailu johtaa karenssiin.

Miesten välistä seksiä harrastaneiden elinikäinen luovutuskielto on koettu syrjiväksi.

"Nykykäytäntä on homo- ja bi-miehiä syrjivä. Se asettaa heidät palvelun käyttäjinä erilaiseen asemaan kuin muun väestön. Tässä on seurauksena, että leimataan kokonainen väestöryhmä mahdollisiksi riskikäyttäytyjiksi ja potentiaalisiksi hivin kantajiksi, jopa levittäjiksi. Näin ylläpidetään syrjiviä asenteita", kertoo Setan puheenjohtaja Juha Jokela. Hänen mielestään ei ole järkeä olettaa, että kaikki homo- ja bi-miehet olisivat riskikäyttäytyjiä.

SPR:n verenluovutustoiminnan johtajan Satu Pastilan mukaan on valitettavaa ja SPR:llekin epäsuotuisaa, että rajoituksia pidetään syrjivinä ja, että rajoitusta pidetään lyömäaseena ihmisiryhmiä kohtaan.

Asiasta tehty oikeusasiamiehen selvitys ei muuttanut käytäntöä vuonna 2008.

Teksti: Juhana Säilynoja