Hyppää pääsisältöön

Kosovo oli Ahtisaarelle vaikein

Martti Ahtisaaren kansainvälinen ura sai huipennuksen vuonna 2008, kun hänelle luovutettiin Nobelin rauhanpalkinto yli 30-vuotisesta urastaan kansainvälisten konfliktien ratkomiseksi. Itse hän arvioi Kosovon itsenäisyyden ratkaisemisen vaikeimmaksi työkseen.

Vuonna 2008 Ahtisaari vieraili Ykkösaamussa tuoreeltaan nobelistiutensa julkistamisen jälkeen. Ohjelmassa hän reflektoi uraansa ja vaiheita, jotka veivät hänet tähän pisteeseen urallaan.

Hän kertoo kaikista hänen vaikeista rauhanneuvotteluistaan vaikeimman olleen Kosovon. Venäjällä oli halua luoda Kosovosta Kyproksen ja Lähi-idän tyylinen jäätynyt konflikti.

"Ei minua eikä YK:takaan ole perustettu tähän maailmaan, että näitä jäätyneitä konflikteja tulisi lisää, vaan ne täytyy ratkaista ja pitää periaatteista kiinni", Ahtisaari kommentoi.

Samassa ohjelmassa hän myös kertoi presidenttikautensa tavoitteistaan. Suurimmat tavoitteet liittyivät Suomen Euroopan unioniin viemiseen ja työllisyyden parantamiseen.

Vuonna 2010 hän vieraili samaisessa ohjelmasssa. Tuolloin keskustelun aiheet vaihtelivat nobelisteista ja eläkeläisen ajankäytöstä Kosovon parlamenttivaaleihin ja Euroopan talousvaikeuksiin.

Hän kertoo myös Elders-ryhmän toiminnasta. Ryhmässä toimivat muun muassa Jimmy Carter, Nelson Mandela, Kofi Annan, Mary Robinson ja Ahtisaari itse. Ryhmä on paneutunut Lähi-idän kysymykseen ja se vaatii, että olemassa olevat valtioiden rajat tulisi virallisesti hyväksyä ja näin legitimoida Palestiinan valtio.

Tietolaatikko

Ohjelmista on poistettu otteita tekijänoikeussyistä.