Hyppää pääsisältöön

Runoilija Ilpo Tiihonen sai suunvuoronsa

Lorusta loitsuksi, manauksesta moraliteetiksi, laulusta näytelmäksi. Henkilökuva leinoisin keinoin ja mannisin mutkin runoilija Ilpo Tiihosesta.

Tietolaatikko

Tekijänoikeudellisista syistä dokumentista julkaistaan otteita. Kuvamateriaalista on ajoittain leikattu stillkuvia valokuvista sopimusehtojen mukaisesti.

Ilpo Tiihonen oppi lukemaan Aku Ankasta niin kuin monet muutkin suomalaislapset. Sittemmin hän on tehnyt kielellä temppuja, joista useimmat vain uneksivat. Tiihosen vanhemmat olivat Savosta ja Karjalasta ja kotona puhuttiin niin paljon, ettei nuori Ilpo saanut suunvuoroa.

Kapinallinen nuori osallistui Nuoren Voiman kirjoituskilpailuun, meni Oriveden kirjoittajakursseille ja debytoi runoilijana vuonna 1975. Leinoisin keinoin ja mannisin mutkin runoileva Tiihonen on taivutellut säkeitään moneen käyttöön, teatterien näyttämöille, tv-oopperaan, lastenkirjoihin ja -musikaaleihin ja palkittuihin runoteoksiin.

Atro Lahtelan ohjaamassa henkilökuvassa Tiihonen liikkuu kotikaupunginosansa Kallion kaduilla ja kallioilla ja kertoo mikä häntä innostaa — kielessä ja maailmassa. Ääneen päästetään myös runoilijan näyttelijäpoika Ville, joka kertoo oman näkemyksensä runojen lukemisen taidosta.

Ilpo Tiihonen sain dokumentin kuvausvuonna Yleisradion Tanssivan karhun runopalkinnon. Samana vuonna hänet palkittiin Savonia kirjallisuuspalkinnolla, Kirjallisuuden valtionpalkinnolla ja Pro Finlandia -mitalilla.

Teksti: Ylen Kulttuuritoimitus & Ville Matilainen

  • Uuden musiikin ilotulitusta jo kymmenen tuotantokauden verran – katso UMK:n finaaliesitykset kautta aikojen

    Elävän arkiston kooste UMK:sta vuosien varrelta.

    Uuden Musiikin Kilpailu (UMK) järjestettiin ensimmäistä kertaa vuonna 2012, jolloin se korvasi Yleisradion perinteisen Euroviisukarsinnan. UMK on tuonut kansan eteen esiintyjiä niin pystymetsästä kuin koko kansan tuntemista tähdistä. Vuonna 2021 UMK järjestetään kymmenennen kerran ja sen kunniaksi Elävä arkisto on koostanut tähän artikkeliin kaikki esitykset vuosien varrelta. Ota mukava asento ja laita korvat hörölle – tervetuloa uuden musiikin kuplaan!

  • Pieni suuri Heinola, karismaattinen Suomen läpikulkupiste

    Heinolan kaupungilla on tarinoita kerrottavanaan.

    Heinolan sijainti Suomen tieverkoston solmukohdassa johtaa monet kulkemaan tuon Päijät-Hämeessä sijaitsevan siltojen kaupungin poikki, mutta lyhyt silmäys harvemmin tutustuttaa ketään laajemmin paikkakunnan saloihin. Pienestä koostaan huolimatta Heinolan historia kätkee sisäänsä muutakin kuin vain kunnian ohikulkupaikkana, josta todistavat tähän kootut video- ja audiotaltioinnit.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto