Hyppää pääsisältöön

Åke Söderlund, Itä-Afrikan kulkuri

Karismaattinen lähetyssaarnaaja vaikutti Keniassa ja Ugandassa.

Leila Hämäläinen tapaa Söderlundin Keniassa, kun miehen Suomesta lähdöstä on kulunut 30 vuotta. Söderlund työskentelee helluntailaiselle lähetys- ja kehitysyhteistyöjärjestö LKA:lle, joka nykyään tunnetaan Fidana.

Eloisa lähetystyöntekijä kertoo, että suomalaisista pidetään: he ovat pieni kansa, jolla ei ole koskaan ollut siirtomaita. Niinpä suomalaisia ei samasteta imperialisteihin, vaan heitä pidetään ystävinä.

Söderlund tunnetaan välittömänä persoonana, joka söi sormin kenialaisten ystäviensä majoissa. Isänmaallisuus on kuitenkin lisääntynyt ulkomailla työskennellessä. Söderlund ylpeilee suomalaisella rallimenestyksellä ja kertoo tarinan siitä, kun junaili Suomen lipun Kenian valtion ja presidentin lippujen rinnalle nairobilaisessa raittiuskonferenssissa.

Vieraillaan Kapedon kylässä, kuivalla ja kuumalla alueella, jossa pokot- ja turkana -heimot taistelevat pääelinkeinosta eli karjasta. Vihollisheimon jäsenten, jopa naisten ja lasten, tappamista ylistetään sankaritekona. Hallitus on lähettänyt paikalle "kurikomppanian", joka lyö ensin ja kyselee myöhemmin.

Söderlund pitää Kenian pahimpana ongelmana väestönkasvua, joka kiihtyy huolestuttavaa tahtia. Kenian väkiluku oli ohjelman lähetysvuonna noin 20 miljoonaa, ja se oli kaksinkertaistunut vuoteen 2010 mennessä. Suomessa ongelma on pikemmin päinvastainen.

Söderlund ei kuitenkaan suosittele väestön tasaamista maiden kesken: "Rakastakaa ja rakastelkaa ja hoitakaa tämä asia kuntoon siellä Suomen päässä. Täältä emme voi apua antaa siihen asiaan."

Kenian lisäksi Söderlund työskenteli mm. Ugandassa, jossa hän oli mukana perustamassa paikallista helluntailiikettä. Hän kertoo käyneensä Zairessakin "niiden pienien mini-ihmisten" eli pygmien luona.

Söderlund kuoli Tampereella vuonna 2003. Hän oli 71-vuotias.