Hyppää pääsisältöön

Kaikkein nopein, Mona-Lisa Pursiainen

Mona-Lisa Pursiainen oli vuonna 1973 maailman nopein nainen. Seuraavan vuoden Euroopan mestaruuskisoista kotiin tuomisina oli kaksi mitalia.

Huippuvuonnaan 1973 Pursiainen voitti Universiadikultaa 100 ja 200 metrillä. Jälkimmäisen matkan voittotulos 22,39 on pysynyt ylivoimaisena Suomen ennätyksenä vuosikymmenestä toiseen.

Kiveen hakatut -ohjelmassa Arto Teronen ja Jouko Vuolle pohtivat juoksijalupauksen uraa. He miettivät, että seuraavina vuosina Pursiainen taisi ajautua liikaharjoitteluun.

Pursiaisen hyvä ystävä Pirjo Vilmi muistelee yhteisiä aikoja harjoitusleireillä ja maaotteluissa. Pursiainen muistetaan taistelijana niin radalla kuin yksityiselämässään. Elämänsä viimeiset vuodet hän taisteli pitkäaikaista sairautta vastaan. Hän kuoli vuonna 2000 vasta 49-vuotiaana.

Vuonna 1974 hän voitti Rooman Euroopan mestaruuskisoissa 200 metrillä pronssia.

Teksti: Juhana Säilynoja

  • ”Tervetuloa rahinan pariin!” – Kansanmusan legendat ja kadonneet taitajat tallentuivat Ylen muinaisille pikalevyille

    1930-luvun ääniaarteita sarjassa Ylen kansanmusiikkipatinaa.

    Suorakaiverruslevyt olivat aikanaan mullistava äänitystekninen uutuus. Niille tallentuivat 1930–1950-lukujen suomalaisen juurimusiikin tärkeimmät osaajat, osa heistä myöhempiä folklegendoja, jotkut unohdettuja, monet jo tuolloin katoamassa olleen maailman viimeisiä edustajia. Ylen varastoihin unohtuneet ääniaarteet nostettiin vuonna 1991 päivänvaloon sarjassa Ylen kansanmusiikkipatinaa, joka on nyt kokonaan kuunneltavana Elävässä arkistossa ja Yle Areenassa.

  • Suomalaiset taistelivat puukot tanassa vapaan Viron puolesta 1919

    Liki 4 000 suomalaista soti Viron vapaussodassa.

    Loppuvuodesta 1918 puhjennut Viron vapaussota sai lähes neljätuhatta suomalaista ylittämään Suomenlahden taistellakseen siellä vapaaehtoisjoukoissa bolševismia vastaan. Osa lähteneistä oli vasta kouluikäisiä nuorukaisia. Vuonna 1993 valmistunut Untamo Eerolan ytimekäs dokumentti antaa puheenvuoron sekä heille itselleen sekä virolaisille: millaisen hengen vallassa sotaa käytiin entä millaisista teoista suomalaiset Virossa muistetaan? Dokumentti sisältää runsaasti arvokasta arkistomateriaalia.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto