Hyppää pääsisältöön

MM-Berliini oli suomalaisille pettymysten paikka

Yleisurheilun vuoden 2009 MM-kisat olivat Suomelle yhtä pettymysten sarjaa. Sen kruunasi miesten keihäsfinaali, johon päässeet neljä suomalaisheittäjää jäivät mitalisijojen ulkopuolelle.

Keihäskisan paras suomalainen oli toipilaana heittänyt Tero Pitkämäki, joka sairastui flunssaan päivää ennen finaalia. Kuumeesta, krampeista ja korvatulehduksesta kärsinyt mies sijoittui viidenneksi. Maailmanmestaruuden voitti ylivoimaisesti Norjan Andreas Thorkildsen.

Naisten keihässä Mikaela Ingberg jäi pitkän MM-uransa aikana ensimmäistä kertaa vaille finaalipaikkaa. Myös moukarinheittäjä Olli-Pekka Karjalainen ja pituushyppääjä Tommi Evilä putosivat lajiensa loppukilpailuista. Evilän finaalipaikka jäi kiinni vajaasta sentistä.

Ylen kisalähetyksen katsojat saivat todistaa yllättävän kiivasta tuokiota, joka sai alkunsa toimittaja Niki Juuselan tiedustellessa: "Tommi, Kalevan kisojen jälkeen oli sinulla itselläkin tuntuma, että voisi jälleen kulkea vieläkin paremmin, miten olit realistisesti ajatellut tämän karsinnan?"

"Mitä ihmettä sä höpiset", Evilä kivahti ja ihmetteli, kuinka tulosta voidaan pitää rankkana epäonnistumisena, vaikka hän oli juuri hypännyt kauden kolmanneksi parhaan tuloksensa. "Mitenkä tää nyt menee niin reisille?"

Evilä katsoi, että hänen osalleen on ladattu suurempia odotuksia kuin tilastosijoitukset lupaavat. Maailmantilastossa hän oli sijalla 15, karsinnassa neljästoista. "Vähän ammattitaitoa siltä mikrofonin toiseltakin puolelta. Ei kannata kauheesti alkaa vääntää puukkoa haavassa, kyllähän sen tietää että kyrsii."

Kisojen suurimpia yllätyksiä oli, että kaksinkertainen maailmanmestari ja olympiavoittaja Jelena Isinbajeva jäi tyystin ilman tulosta naisten seipäässä. Miesten 10 000 metrin moninkertainen MM- ja olympiavoittaja Kenenise Bekele sen sijaan onnistui täydellisesti taktisesti tarkkaan harkitussa juoksussaan.

Etelä-Afrikan Caster Semenya voitti naisten 800 metrillä kultaa huolimatta karsinnassa tapahtuneesta törmäilystä. Spekulaatiot hänen sukupuolestaan jatkuivat silti kisojen jälkeen. Sittemmin Kansainvälinen yleisurheiluliitto on vahvistanut Semenyan oikeuden kilpailla naisten sarjoissa.

Berliinin MM-kisojen suurin tähti oli Jamaikan ihmemies Usain Bolt, joka rikkoi viikon sisällä sekä 100 metrin että 200 metrin maailmanennätykset. Satasen voittoaikaa 9,58 luonnehdittiin "käsittämättömäksi". Kisojen toiseksi viimeisenä päivänä Bolt juoksi vielä kolmannen kultamitalin 4x100 metrin viestistä.

Teksti: Jukka Lindfors