Hyppää pääsisältöön

Urheiluruudusta tuli vuonna 1963 penkkiurheilijoiden pyhähetki

Urheilu-uutiset saivat ensi kertaa Suomessa oman ohjelman, kun Urheiluruutu avautui sunnuntaina 18:ntena elokuuta 1963. Ensilähetyksen aiheet ovat osoittautuneet suomalaisten kestäviksi suosikeiksi: ralli, yleisurheilu ja jalkapallo.

Ensimmäisen Urheiluruudun esitteli toimittaja Anssi Kukkonen. Ohjelma tulisi puimaan ajankohtaisia urheilun suurtapahtumia "mahdollisimman televisionomaisin keinoin – siis filmein, valokuvin, kommentein ja tietysti myöskin pakollisten tuloslukujen kera".

Seppo Kannaksen kokoamassa ensilähetyksessä nähtiin välähdyksiä Jyväskylän suurajoista, Nurmijärven jousiammuntakilpailuista, Kalevan kisoista sekä jalkapallo-ottelusta HIFK–TaPa. Selostusraita on tallella vain Kalevan kisoja käsittelevässä osuudessa. Muissa oheisissa ohjelmanäytteissä on mukana mm. suunnistusta, ratsastusta, käsipalloa, painia, ampumahiihtoa, pesäpalloa ja mikroautoilua.

Urheiluruutu nähtiin aluksi vain sunnuntai-iltaisin 15 minuutin pituisena. Myöhemmin ohjelmaa alettiin lähettää myös torstaisin ja lauantaisin. Päivittäiseksi Urheiluruutu muuttui vuonna 1993.

Tietolaatikko

Television alkuvuosina ei tv-urheilua varten ollut palkattuna erillisiä toimittajia. Paavo Noponen selosti kisoja urheilukisoja niin radiossa kuin ruudussa, ja hänen keskityttyään radiotyöhön tv-urheilu jäi radion urheilutoimituksen hoidettavaksi. Vuonna 1961 pestattu Anssi Kukkonen oli ensimmäinen pelkästään tv:lle työskentelevä urheilutoimittaja. Ennen Urheiluruutua tv:n urheilu-uutiset luettiin normaalien uutisten lopuksi (menettelyä käytettiin toki tarvittaessa myöhemminkin). Varsinainen tv-urheilutoimitus perustettiin vasta vuonna 1967.