Hyppää pääsisältöön

Urheiluruudusta tuli vuonna 1963 penkkiurheilijoiden pyhähetki

Urheilu-uutiset saivat ensi kertaa Suomessa oman ohjelman, kun Urheiluruutu avautui sunnuntaina 18:ntena elokuuta 1963. Ensilähetyksen aiheet ovat osoittautuneet suomalaisten kestäviksi suosikeiksi: ralli, yleisurheilu ja jalkapallo.

Ensimmäisen Urheiluruudun esitteli toimittaja Anssi Kukkonen. Ohjelma tulisi puimaan ajankohtaisia urheilun suurtapahtumia "mahdollisimman televisionomaisin keinoin – siis filmein, valokuvin, kommentein ja tietysti myöskin pakollisten tuloslukujen kera".

Seppo Kannaksen kokoamassa ensilähetyksessä nähtiin välähdyksiä Jyväskylän suurajoista, Nurmijärven jousiammuntakilpailuista, Kalevan kisoista sekä jalkapallo-ottelusta HIFK–TaPa. Selostusraita on tallella vain Kalevan kisoja käsittelevässä osuudessa. Muissa oheisissa ohjelmanäytteissä on mukana mm. suunnistusta, ratsastusta, käsipalloa, painia, ampumahiihtoa, pesäpalloa ja mikroautoilua.

Urheiluruutu nähtiin aluksi vain sunnuntai-iltaisin 15 minuutin pituisena. Myöhemmin ohjelmaa alettiin lähettää myös torstaisin ja lauantaisin. Päivittäiseksi Urheiluruutu muuttui vuonna 1993.

Tietolaatikko

Television alkuvuosina ei tv-urheilua varten ollut palkattuna erillisiä toimittajia. Paavo Noponen selosti kisoja urheilukisoja niin radiossa kuin ruudussa, ja hänen keskityttyään radiotyöhön tv-urheilu jäi radion urheilutoimituksen hoidettavaksi. Vuonna 1961 pestattu Anssi Kukkonen oli ensimmäinen pelkästään tv:lle työskentelevä urheilutoimittaja. Ennen Urheiluruutua tv:n urheilu-uutiset luettiin normaalien uutisten lopuksi (menettelyä käytettiin toki tarvittaessa myöhemminkin). Varsinainen tv-urheilutoimitus perustettiin vasta vuonna 1967.

  • Uuden musiikin ilotulitusta jo kymmenen tuotantokauden verran – katso UMK:n finaaliesitykset kautta aikojen

    Elävän arkiston kooste UMK:sta vuosien varrelta.

    Uuden Musiikin Kilpailu (UMK) järjestettiin ensimmäistä kertaa vuonna 2012, jolloin se korvasi Yleisradion perinteisen Euroviisukarsinnan. UMK on tuonut kansan eteen esiintyjiä niin pystymetsästä kuin koko kansan tuntemista tähdistä. Vuonna 2021 UMK järjestetään kymmenennen kerran ja sen kunniaksi Elävä arkisto on koostanut tähän artikkeliin kaikki esitykset vuosien varrelta. Ota mukava asento ja laita korvat hörölle – tervetuloa uuden musiikin kuplaan!

  • Pieni suuri Heinola, karismaattinen Suomen läpikulkupiste

    Heinolan kaupungilla on tarinoita kerrottavanaan.

    Heinolan sijainti Suomen tieverkoston solmukohdassa johtaa monet kulkemaan tuon Päijät-Hämeessä sijaitsevan siltojen kaupungin poikki, mutta lyhyt silmäys harvemmin tutustuttaa ketään laajemmin paikkakunnan saloihin. Pienestä koostaan huolimatta Heinolan historia kätkee sisäänsä muutakin kuin vain kunnian ohikulkupaikkana, josta todistavat tähän kootut video- ja audiotaltioinnit.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto