Hyppää pääsisältöön

Marutei Tsurunen halusi japanilaiseksi

Japanin ensimmäinen ulkomaalainen poliitikko kertoo elämästään kiehtovassa, vuonna 1994 tehdyssä haastattelussa.

Tietolaatikko

Ohjelmasta on poistettu japanilaisia perheviihdyttäjäyrityksiä käsittelevä osuus tekijänoikeussyistä.

Kaikki alkoi jatkosodan lopussa, kun neuvostopartisaanit tuhosivat pohjoiskarjalaisen Jaakonvaaran kylän. Naiset ja lapset tapettiin lukuun ottamatta metsän suojaan jäänyttä Turusen perhettä.

Selviytyneen perheen Martti-poika omaksui pasifistisen ideologian ja päätti 12-vuotiaana lähteä lähetyssaarnaajaksi Afrikkaan. Kohtalo johdatti kuitenkin muualle, Kaukoitään. Turunen päätyi 27-vuotiaana Japaniin, jossa hän alkoi levittää kristillistä sanomaa – huonolla menestyksellä.

Turunen huomasi, että japanilaisia ei ehkä edes kannata käännyttää. Paikallisilla on omat uskonsa, shintolaisuus ja buddhalaisuus, joita Turunen pitää nyt saman uskon eri ilmentyminä. Turunen alkoi suunnata kiinnostustaan kirkon ulkopuolelle – siten tavoittaisi laajemman ihmisjoukon. Hän ei kuitenkaan uskonut, että vieraaseen kulttuuriin sulautuminen onnistuisi perheen kanssa. Hän otti eron vaimostaan, ja perhe jäi Suomeen.

Siitä alkoi muutos: Turunen meni pian naimisiin Sachiko-vaimon kanssa, japanilaisti nimensä ja haki Japanin kansalaisuutta. Yhteiselämä Sachikon kanssa pohjautui järkiavioliittoon; rakkaus tuli kuvioihin myöhemmin. Tsurunen kertoo huvittuneena aiemmasta, epäonnistuneesta yrityksestä hankkia japanilainen puoliso paikallisessa baarissa: "Hän läksi karkuun, hän piti mua vähän tärähtäneenä."

Paikalliseen kulttuuriin uppoutuminen tuotti tulosta. Tsurunen valittiin vuonna 1992 kunnanvaltuutetuksi Yugawaran kylän valtuustoon. Hänestä tuli "kuuluisa ensimmäinen sinisilmäinen ulkomaalainen poliitikko".

Tsurunen on uhrannut paljon sopeutuakseen japanilaiseen yhteiskuntaan, mutta pitää silti kiinni tietyistä arvoista ja periaatteista. Naisen paikka on Japanissa ollut taustalla, mutta Sachiko avustaa miestään vaalityössä. Lahjojen vastaanottaminen on tavallista japanilaisille poliitikoille, mutta Tsurunen on nimenomaan profiloitunut korruption vastustajana: "Jos mä suostun siihen, niin sitten mun ura on lopussa myöskin moraalisesti."

Tsurunen oli ohjelman lähetysvuonna asunut Japanissa 26 vuotta, ja hän oli tuolloin pyrkimässä parlamentin ylähuoneeseen. Äänet eivät kuitenkaan riittäneet paikkaan. Useiden yritysten jälkeen paikka avautui, kun demokraattipuolueen edustaja erosi ylähuoneesta ja vapautti paikkansa Tsuruselle vuonna 2002.

Tsuruselle myönnettiin Suomen leijonan komentajamerkki vuonna 2013.

Kommentit