Hyppää pääsisältöön

Bang — harvinaiseksi jääneitä musiikkiesityksiä 1970–80-lukujen vaihteesta

Bang-nuortenohjelmassa (1979-1983) kuultiin jazzia, pehmeää poppia, funkia sekä progressiivista ja ajalle ominaista, punkkia tapailevaa rockia. Kappaleita esitettiin suomen-, englannin- ja ruotsinkielellä. Monet esiintyneistä yhtyeistä jäivät lopulta suurelle yleisölle tuntemattomiksi.

Wigwam-yhtyeestä tunnettu Jukka Gustavson vieraili ohjelmassa Sahti-yhtyeen kanssa. Yhtye jatkoi Gustavsonille tyylillisesti tutulla progressiivisen rockin tiellä. Koosteessa kuullaan instrumentaali Tahdon kertoa sinulle kaiken minkä haluat minun tietävän.

Myös Taurus-yhtyeessä vaikutti Suomi-progen isoja nimiä. Ohjelmavuonna yhtyeeseen olivat liittyneet kitaristi Jukka Hauru ja puhallinvirtuoosi Pekka Pöyry, joka kuoli traagisesti vain vuotta myöhemmin. Taurus vei musiikkiaan reippaalla kädellä taiteelliseen suuntaan. Woude-yhtyeen musiikissa taas oli tyypillistä uuden aallon energisyyttä. Laulujen aate- ja arvomaailma tosin ammensi kosolti 1960-luvun vastakulttuurista.

Porvoolainen Dust-yhtye oli omalla vuorollaan jo selvästi asennoitunut maailmanvalloitukseen. Yhtyeen jäsenet Felix Price, Benjamin Finito, Duck Corny ja Mikke Rubberface tulkitsivat suoraviivaista rockia englanniksi. Myhäilevää ja itsevarmaa funkia tarjoili yhtye Funky President, jolla niin ikään oli asenne kohdallaan. Koosteeseen on valittu kappale The Winner.

Monet esityksistä taltioitiin studiossa, osa yhtyeiden kotinurkissa. Jazz-komppania Minus jammaili kuvasta päätellen melko ahtaasti. Pumpun rumpalina toimi taidemaalarina myöhemmin tunnettu Alvar Gullichsen. Samassa ohjelmassa esitelty Hatchway sai shownsa studiolavalle. Kolmihenkisen yhtyeen rumpalina toimi myöhemmin näyttelijänä tunnettu Car-Kristian Rundman.

Omassa jaksossaan ohjelmassa esiintyi myös myöhemmin Yleisradion radiotoimittajana toiminut muusikko Thomas Ek, joka tulkitsi hempeän pop-kappaleensa ruotsiksi. Myös yhtyeet Fraudulent ja Doctors esiintyivät ruotsiksi. Bang oli ruotsinkielinen ohjelma ja moni esiintynyt yhtye lienee valikoitunut ohjelmaan nimenomaan jäsentensä kaksikielisyyden takia.

Teksti: Ville Matilainen

Kommentit

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto