Hyppää pääsisältöön

Mitä lukion jälkeen?

Kuva: Heli Sorjonen.

Kirjoitusten jälkeen tie on avoinna moniin eri suuntiin ja on tärkeiden päätösten aika. Pohdinnan alla ovat muun muassa opiskelupaikan hankkiminen, mahdollinen välivuoden pitäminen ja muutto omaan asuntoon. Päätösten tekeminen on vaikeaa, mutta apua on onneksi tarjolla. Tutustu Abitreenien kokoamiin linkkeihin koulutuspaikoista ja ammatinvalinnasta.

Mihin opiskelemaan?

Jos et vielä tiedä, mitä haluat opiskella, tutustu eri vaihtoehtoihin rauhassa. Ennen pääsykokeisiin valmistautumista kannattaa tutustua oppilaitoksiin ja niiden tarjoamiin koulutusvaihtoehtoihin. Kun löytää itseään kiinnostavan alan, kannattaa myös ottaa selvää pääsyvaatimuksista ja pääsykokeiden sisällöstä.

Vaikkei haluamalleen alalle pääsisikään ensi yrittämällä ei se ole maailmanloppu. Avoimessa yliopistossa tai avoimessa ammattikorkeakoulussa on mahdollista aloitella opintoja pientä lukukausimaksua vastaan. Avoimessa voi myös suorittaa useita kursseja etäopintoina. Joillekin kansanopisto tarjoaa hyvän startin korkeakouluopintoihin.

Tietoa eri koulutusvaihtoehdoista:

Opintopolku
Ammatillinen koulutus
Ammattikorkeakoulut
Avoin ammattikorkeakoulu
Yliopistot
Avoin yliopisto
Opiskelu kansanopistoissa

Välivuosi ja töihin?

Jos kirjoitusten jälkeen pelkkä ajatus jatko-opinnoista tuntuu puuduttavalta, välivuosi voi olla hyvä vaihtoehto. Välivuoden ei tarvitse olla kotona nyhjäämistä vaan mahdollisuuksia on monia. Joku muuttaa omilleen ja menee töihin, toinen lähtee ulkomaille au pairiksi ja kolmas vapaaehtoistyöntekijäksi Eurooppaan.

Työvoimatoimistossa on omat nuorille suunnatut palvelunsa. Ammattinetin kautta saa tietoa eri aloista, netissä voi tehdä myös AVO-testin eri ammatinvalintatestin. Maailmalle.netin ja CIMO:n kautta saa tärkeää tietoa ulkomailla työskentelystä, opiskelusta ja asumisesta. Vaikka välivuoden olisi töissä lähimarketin kassalla, ei vuosi mene hukkaan. Ammattikorkeakoulun pääsykokeissa työkokemuksesta saa lisäpisteitä.

Työvoimatoimiston nuorten palvelut
Ammattinetti - tietoa eri aloista
Urasuunnittelu
AVO: ammatinvalintaohjelma

Opiskelu, työskentely ja vapaaehtoistyö ulkomailla:

Maailmalle.net
CIMO - kansainvälisen liikkuvuuden järjestö

Koonnut: Maija Mattila

Artikkelit