Hyppää pääsisältöön

Usain Bolt oli Daegun MM-kisojen tähti ja antisankari

Dramaattisin tapahtuma Etelä-Koreassa 2011 pidettyjen yleisurheilun MM-kisojen oli epäilemättä vilppilähdön tehneen Usain Boltin diskaus miesten sadan metrin finaalista. Vastapainoksi jamaikalaissprintteri nappasi suvereenisti kotiin kaksi muuta kultamitalia.

Berliinissä kolme MM-kultaa juossut Bolt hermoili satasen lähdössä ja menetti odotetun maailmanmestaruutensa maanmiehelleen Yohan Blakelle. Bolt kuittasi virheensä myöhemmin 200 metrillä sekä hurjalla ankkuriosuudellaan viestissä, jossa USA sekoili ja Jamaika ylsi ME-vauhtiin.

Kisojen vakuuttavimpiin voittajiin kuului mm. Australian Sally Pearson, joka saavutti naisten 100 metrin aidoissa kaikkien aikojen ensimmäisen MM-mitalinsa. Uusia maailmanmestareita oli myös Saksan David Storl, joka Ylen kommentaattorien sanoin "ravisteli vanhat kuulakonkarit edeltään pois". Yksi kisojen jännittävimmistä kaksinkamppailuista käytiin naisten keihäässä Tshekin Barbora Spotakovan ja lopulta kultaa kiskaisseen Venäjän Marija Abakumovan välillä.

Tietolaatikko

Suomi jäi Daegun MM-kisoissa jo kolmatta kertaa kokonaan ilman MM-mitalia ja ensi kertaa myös pistesijoitta. Parhaat suomalaiset olivat keihäänheittäjä Antti Ruuskanen ja moukarimies Olli-Pekka Karjalainen, jotka sijoittuivat kumpikin yhdeksännelle sijalle.

  • Tehtaankadun poliisimurhat järkyttivät kansaa 1997

    Steen Christensen surmasi kaksi poliisia ryöstön jälkeen.

    Koko Suomi järkyttyi, kun tanskalainen Steen Christensen surmasi teloitustyylillä kaksi suomalaista poliisia Helsingissä Tehtaankadulla 22.10.1997. Hän oli vähän aiemmin ryöstänyt Hotelli Palacen kassan Helsingin Eteläranta 10:ssä. Saaliikseen Christensen sai vähän yli 6000 markkaa (reilut 1000 euroa).

  • Seilin saarelle matkattiin arkkulaudat mukana

    Saarelle eristettiin spitaalisia ja mielisairaita.

    Turun saaristossa sijaitseva idyllinen ja vehreä Seilin saari kätkee sisäänsä hautausmaan ja monta karua kohtaloa. Saarelle perustettiin 1600-luvulla sairaala spitaalisille. Tosin lääkäreitä tai hoitoa ei ollut, perillä odotti vain eristys ja sopivaa maata hautuumaaksi. Myöhemmin Seilissä toimi naisille tarkoitettu mielisairaala. Terveen ja hullun raja oli häilyvä ja riippui usein yhteiskuntaluokasta.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto