Hyppää pääsisältöön

Usain Bolt oli Daegun MM-kisojen tähti ja antisankari

Dramaattisin tapahtuma Etelä-Koreassa 2011 pidettyjen yleisurheilun MM-kisojen oli epäilemättä vilppilähdön tehneen Usain Boltin diskaus miesten sadan metrin finaalista. Vastapainoksi jamaikalaissprintteri nappasi suvereenisti kotiin kaksi muuta kultamitalia.

Berliinissä kolme MM-kultaa juossut Bolt hermoili satasen lähdössä ja menetti odotetun maailmanmestaruutensa maanmiehelleen Yohan Blakelle. Bolt kuittasi virheensä myöhemmin 200 metrillä sekä hurjalla ankkuriosuudellaan viestissä, jossa USA sekoili ja Jamaika ylsi ME-vauhtiin.

Kisojen vakuuttavimpiin voittajiin kuului mm. Australian Sally Pearson, joka saavutti naisten 100 metrin aidoissa kaikkien aikojen ensimmäisen MM-mitalinsa. Uusia maailmanmestareita oli myös Saksan David Storl, joka Ylen kommentaattorien sanoin "ravisteli vanhat kuulakonkarit edeltään pois". Yksi kisojen jännittävimmistä kaksinkamppailuista käytiin naisten keihäässä Tshekin Barbora Spotakovan ja lopulta kultaa kiskaisseen Venäjän Marija Abakumovan välillä.

Tietolaatikko

Suomi jäi Daegun MM-kisoissa jo kolmatta kertaa kokonaan ilman MM-mitalia ja ensi kertaa myös pistesijoitta. Parhaat suomalaiset olivat keihäänheittäjä Antti Ruuskanen ja moukarimies Olli-Pekka Karjalainen, jotka sijoittuivat kumpikin yhdeksännelle sijalle.

  • ”Tervetuloa rahinan pariin!” – Kansanmusan legendat ja kadonneet taitajat tallentuivat Ylen muinaisille pikalevyille

    1930-luvun ääniaarteita sarjassa Ylen kansanmusiikkipatinaa.

    Suorakaiverruslevyt olivat aikanaan mullistava äänitystekninen uutuus. Niille tallentuivat 1930–1950-lukujen suomalaisen juurimusiikin tärkeimmät osaajat, osa heistä myöhempiä folklegendoja, jotkut unohdettuja, monet jo tuolloin katoamassa olleen maailman viimeisiä edustajia. Ylen varastoihin unohtuneet ääniaarteet nostettiin vuonna 1991 päivänvaloon sarjassa Ylen kansanmusiikkipatinaa, joka on nyt kokonaan kuunneltavana Elävässä arkistossa ja Yle Areenassa.

  • Suomalaiset taistelivat puukot tanassa vapaan Viron puolesta 1919

    Liki 4 000 suomalaista soti Viron vapaussodassa.

    Loppuvuodesta 1918 puhjennut Viron vapaussota sai lähes neljätuhatta suomalaista ylittämään Suomenlahden taistellakseen siellä vapaaehtoisjoukoissa bolševismia vastaan. Osa lähteneistä oli vasta kouluikäisiä nuorukaisia. Vuonna 1993 valmistunut Untamo Eerolan ytimekäs dokumentti antaa puheenvuoron sekä heille itselleen sekä virolaisille: millaisen hengen vallassa sotaa käytiin entä millaisista teoista suomalaiset Virossa muistetaan? Dokumentti sisältää runsaasti arvokasta arkistomateriaalia.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto