Hyppää pääsisältöön

Huippuvalmentajan huippuvalmennuksessa!

Ratsukko esteellä, valmentaja katsoo
Ratsukko esteellä, valmentaja katsoo Kuva: Emmi Kähkönen huippuvalmentajan huippuvalmennuksessa!

3-2-1-ratsasta -tv-sarjan tähtiratsukko Muusa ja Hops pääsivät viime viikolla valmennukseen, jota piti kenttäratsastuksen MM-kisoissa pronssia saavuttanut Piia Pantsu. Muusa odotti valmennusta malttamattomana. Hänet oli sijoitettu ryhmään, jossa oli tarkoitus hypätä myös vaativan tason maastoesteitä. Valmennus osui juuri sopivaan ajankohtaan, kun kisat häämöttävät reilun viikon päässä!

Nainen ja hevonen
Nainen ja hevonen Kuva: Emmi Kähkönen huippuvalmentajan huippuvalmennuksessa!

- Mä yritän aina olla ajoissa paikalla, niin valmennuksissa kuin kisoissakin. Mieluummin sitten vaikka odottelen jonkun aikaa. Pystyn paremmin keskittymään itse suoritukseen kun mulla ei ole kiire. Samoin tarkistan varusteet hyvissä ajoin, että varmasti on kaikki mukana ja että ne on kunnossa.

ratsastaja harjaa saapasta
ratsastaja harjaa saapasta Kuva: Emmi Kähkönen huippuvalmentajan huippuvalmennuksessa!

nainen kantaa satulaa
nainen kantaa satulaa Kuva: Emmi Kähkönen huippuvalmentajan huippuvalmennuksessa!

Yksi kerrallaan kenttäratsastajat kokoontuivat Keravan ratsastuskoululle, josta suunnattiin sitten kohti maastesterataa. Kaksipäiväisessä valmennuksessa hypättiin ensimmäisenä päivän maastoesteitä ja toisena hiottiin rataesteitä. Mukana oli niin kokeneempia hevosia ja ratsastajia kuin vasta kenttäuran alussa olevia ratsukoita, kukin tasoisessaan ryhmässä.

Ratsukot kentällä
Ratsukot kentällä Kuva: Emmi Kähkönen huippuvalmentajan huippuvalmennuksessa!

Muusan kanssa samassa ryhmässä ratsasti myös Johanna Pohjonen kirjavalla Knockbeg Flash –ponillaan. Tytöt tuntevat toisensa ennalta maajoukkuevalmennuksista. Vaikka kirjava poni näyttää Hopsin rinnalla pikkuiselta, ei hevosten helpon tason maastoesteiden ylittäminen tuota rohkealle ratsukolle vaikeuksia. Parivaljakko kävi keväällä mm Ruotsissa voittamassa ponien yhden tähden kenttäkisan.

kaksi ratsukkoa tiellä
kaksi ratsukkoa tiellä Kuva: Emmi Kähkönen huippuvalmentajan huippuvalmennuksessa!

Ensin ratsukot verkkasivat itsenäisesti, kävivät läpi askellajit ja lämmittelivät hevoset valmiiksi. Hiki tuli kaikille jo tässä vaiheessa, aurinko hehkui ja taisi intokin saada ratsukot kuumenemaan.

ratsukko laukassa
ratsukko laukassa Kuva: Emmi Kähkönen huippuvalmentajan huippuvalmennuksessa!

- Viimeistään siinä vaiheessa, kun siirrytään laukkaan, Hops herää ja innostuu. Silloin se uskaltaa olla varma siitä, että todellakin pääsee hyppäämään.

valmentaja neuvoo ratsukkoa
valmentaja neuvoo ratsukkoa Kuva: Emmi Kähkönen huippuvalmentajan huippuvalmennuksessa!

Ennen kuin ratsukot pääsivät hyppäämään, Pia kyseli kultakin miten kausi oli mennyt ja kisat ja valmennukset sujuneet. Pikkuhiljaa Pia alkoi ohjata ratsukoita esteille.

Ratsukko esteellä
Ratsukko esteellä Kuva: Emmi Kähkönen huippuvalmentajan huippuvalmennuksessa!

- Ensin me hypättiin sellasia aika helppoja, tukkeja ja muita pienehköjä. Pia halusi käydä läpi ihan perusjuttuja, että miten me lähestytään ja millaisella rytmillä. Se on myös turvallisuuskysymys, että ei lähdetä suoraan hyppäämään isoja.

- Musta tuntuu, että Hops tykkää haasteista. Mitä isompia esteet on, sitä enemmän se on innoissaan. Kun kenttäratsastuksessa on kolme lajia samassa: kouluratsastus ja rataesteet maastoesteiden lisäksi, niin maastoesteet on se meidän vahvin osuus. Ja mukavin.

Ratsukko esteellä
Ratsukko esteellä Kuva: Emmi Kähkönen huippuvalmentajan huippuvalmennuksessa!

Ryhmä eteni maastoradalla este kerrallaan kohti vesiestettä. Ratsastajien lisäksi hevosetkin taisivat jo odottaa sitä, niin paahtavasti aurinko porotti. Pia ohjasi ratsukoita ottamaan erilaisia linjoja ja hyppäämään sisään ja ulos eri paikoista. Lopuksi kaikki hevoset jäivät kävelemään ja viilentelemään veteen.

Ratsukko vesiesteellä
Ratsukko vesiesteellä Kuva: Emmi Kähkönen huippuvalmentajan huippuvalmennuksessa!

Ratsukko vesiesteellä
Ratsukko vesiesteellä Kuva: Emmi Kähkönen huippuvalmentajan huippuvalmennuksessa!

- Piia on ehdottomasti yksi parhaista valmentajista. Nytkin vaikka meitä oli monta ratsastajaa samassa ryhmässä, ehdittiin kaikki saada paljon ohjeita ja eväitä kotiharjoitteluun. Sain myös itsevarmuutta lisää. Mutta ihan parasta tässäkin valmennuksessa oli se, että mulla oli niin älyttömän mukavaa! Ja mä tiedän, että Hopsilla oli myös!

Ratsastaja hymyilee
Ratsastaja hymyilee Kuva: Emmi Kähkönen huippuvalmentajan huippuvalmennuksessa!

Muusan ja Hopsin sekä monta muuta kenttäratsastuksen huippuratsukkoa voi nähdä 10.-11.8. viikonloppuna Keravan ratsastajien järjestämissä kenttäkisoissa! Lisätietoja esim. täältä.

 • SUMMERIN PODCASTSARJASSA KYSYTÄÄN "ONKS KAIKKI OK?"

  17-vuotias Milla selvittää podcastsarjassa tunnetilojaan.

  “Kaikki ok?" -podcastsarjassa 17-vuotias Milla Solaranta pohtii elämänsä suuria tunnetiloja ja päästää kuulijan kurkistamaan tunne-elämänsä syövereihin.

 • Kesä ilman pomoa?!

  Miltä tuntuisi olla yrittäjä ja oma pomosi?

  Oletko unelmoinut oman rantakahvilan pitämisestä parhaan kaverin kanssa? Tai miettinyt, miten saada kaveriporukalla rahat kokoon yhteistä reissua varten?

 • Tume menee taas oikeisiin töihin

  Tume menee taas oikeisiin töihin

  Tume kävi viime kesänä todistetusti oikeissa töissä. Te halusitte nähdä lisää ja saamanne pitää. Toinen kausi Tumen oikeita töitä löytyy nyt Areenasta.

 • Ystäväni hevosen lukijoiden parhaita leirimuistoja

  Unelmien leirillä sattuu ja tapahtuu.

  Ratsastusleireillä aina sattuu ja tapahtuu. Kysyimme lukijoilta Instagramissa, millaisia muistoja heille on kertynyt leirikesien aikana. Mukaan mahtuu hullunkurisia kokemuksia sekä ihania tunnelmia tärkeiden hevosten kanssa. @aanniella Varmaa yks hauskimmista kommelluksista tapahtui vuonna 2016, kun hengailtiin asuinrakennuksessamme.