Hyppää pääsisältöön

Suomalaiset tekevät Facebookissa yhä enemmän rikoksia

Jotkut suomalaiset vainoavat sekä tekevät tappouhkauksia ja petoksia Facebookissa. Rikosten määrä on moninkertaistunut parissa vuodessa.

Facebookin käyttöä mobiilissa // Kuva: YleX / Anni

Yle Uutisten haastattelema nettipoliisi Marko Forss kertoo, että Facebookissa on tehty viime vuonna ennätysmäärä kunnianloukkauksia ja muita rikoksia. Facebookiin jollain tavalla liittyviä tapauksia kirjattiin poliisin tilastoihin noin 4000 kappaletta. Määrä on kaksinkertainen vuoteen 2010 verrattuna.

Yleisimpiä Facebook-rikoksia ovat kunnianloukkaukset. Se tarkoittaa käytännössä perättömien juorujen tai loukkaavien kuvien levittämistä yhteisöpalveluun. Jonkun kasvot on saatettu liittää esimerkiksi alastomaan ruumiseen.

- Myös huorittelu, homottelu ja suun soittaminen feikkiprofiileilla ovat kunnianloukkauksia, Forss sanoo Yle Uutisille.

Osa suomalaisista tekee maailman suosituimmassa sosiaalisessa mediassa myös tappouhkauksia tai kiristää entistä kumppaniaan intiimien kuvien levittämisellä kaikkien nähtäville.

Fobba-lempimellä netissä tunnettu Forss kertoo myös nettivainoamisesta, joka on yleistynyt. Sitä ollaan kriminalisoimassa vuoden vaihteessa. Esimerkiksi uhrin merkitseminen omiin kuviin voitaisiin luokitella osaksi vainoamista.

- Joku voi ajatella, että mitä sitten, jos joku merkitsee kuvaan tai lisää vainotusta kuvan profiiliin. Mutta se on yksi tapa ilmoittaa uhrille, että ”olen täällä”. Kokemus on varmasti ihan yhtä ahdistava kuin puhelinsoitto, kirje tai muu vanhanaikainen tapa, Forss sanoo.

Muita vainoamisen tunnusmerkkejä ovat jatkuva törkyviesteillä pommittaminen, loukkaavan feikkiprofiilin tekeminen tai herjausten lähettäminen uhrin työpaikalle.

Petos on myös yleinen Facebook-rikos.

Lue lisää: Facebookissa nimitellään, ahdistellaan ja uhataan väkivallalla entistä enemmän

Lähteet: Yle Uutiset