Hyppää pääsisältöön

Kiveen hakatut – urheilulegendojen hautojen äärellä

Arto Teronen ja Jouko Vuolle pohtivat urheilusuuruuksien hautojen äärellä heidän elämäänsä ja uraansa. Millaisia ajatuksia syntyy hautakirjoituksia katsellessa?

Ville RitolaViiden olympiakullan Ritola aloitti uransa Yhdysvalloissa, jonne hän muutti 17-vuotiaana. Mikä sai pelottoman pilvenpiirtäjien rakentajan juoksemaan? Ritolan ura sai katkeran lopun riitoihin suomalaisten urheilupomojen kanssa.

Kyösti Lehtonen Itsenäisyyspäivänä 1956 voitti Kyösti Lehtonen olympiakultaa kreikkalais-roomalaisen painin kevyessä sarjassa. Uransa jälkeen hänestä tuli mestarivalmentaja.

Voitto HelstenPikajuoksutähti Voitto Helsten on siitä erikoinen suomalainen urheilijasuuruus, että hän ei ole arvokisavoittaja. Hänen maineensa on kuitenkin erityisesti Ruotsi-ottelusta ja 400 metrin olympiapronssista vuodelta 1956.

Mona-Lisa Pursiainen
Mona-Lisa Pursiainen oli maailman nopein nainen vuonna 1973. Samana vuonna hän voitti universiadimestaruuden sekä 100 metrillä että 200 metrillä. Seuraavina vuosina hän sortui yliharjoitteluun, mutta mitalikaappia täydensi vielä EM-pronssi.

Jonni Myyrä
Jonni Myyrä voitti kaksi kertaa olympiakultaa keihäänheitossa, vuosina 1920 ja 1924. Hänen muistoaan on kuitenkin tahrinut hänen rötöksensä. Kavallettuaan Savitaipaleen kunnan rahoja hän pakeni Pariisin olympialaisista Yhdysvaltoihin, eikä koskaan enää palannut Suomeen.

Juha Tiainen
Olympiavoittaja Juha Tiainen voi moukarikultaa Los Angelesin olympialaisissa 1984

Volmari Iso-Hollo
Kahdesti 3000 metrin esteiden olympiakultaa juossut Iso-Hollo oli viimeisiä niin sanottuja lentäviä suomalaisia.

Sten Suvio
Ensimmäinen suomalainen nyrkkeilyn olympiavoittaja Sten Suvio oli nuorena lupaava vähän lajissa kuin lajissa. Berliinin olympiakisoissa 1936 hänestä tulikin kansallissankari, kun muutoin vähän alakanttiin menneistä kisoista Suvio toi välisarjan kultaa.

Veikko HakulinenKolminkertainen olympia- ja MM-voittaja Veikko Hakulisen suosiosta kertoo se, että hänet valittiin vuoden urheilijaksi Helsingin olympialaisten vuonna 1952, kuten myös neljänä muuna vuonna.

Elmer NiklanderOitin kanuunana tunnettu Elmer Niklander on kaikkien aikojen nuorin olympiakisoihin osallistunut suomalaisyleisurheilija. Lontoon olympiakisoissa hän heitti kiekkoa 18-vuotaana. Olympiavoiton hän saavutti Antwerpenissa 1920. Niklander tunnetaan myös siitä, että hän heitti kiekkoa melkein yhtä pitkälle kummalla kädellä vaan.

Curt LincolnEläintarhan valtias Curt Lincoln voitti Eläintarhan ajot kaikkkiaan 14 kertaa. Moottoriurheilun suurmies oli mukana monessa, muun muassa rakentamassa Keimolan rataa ja voittamassa Angolan GP:n. Hän myös edusti Suomea tenniksen Davis Cupissa.

Teksti: Juhana Säilynoja

Kommentit
  • Uuden musiikin ilotulitusta jo kymmenen tuotantokauden verran – katso UMK:n finaaliesitykset kautta aikojen

    Elävän arkiston kooste UMK:sta vuosien varrelta.

    Uuden Musiikin Kilpailu (UMK) järjestettiin ensimmäistä kertaa vuonna 2012, jolloin se korvasi Yleisradion perinteisen Euroviisukarsinnan. UMK on tuonut kansan eteen esiintyjiä niin pystymetsästä kuin koko kansan tuntemista tähdistä. Vuonna 2021 UMK järjestetään kymmenennen kerran ja sen kunniaksi Elävä arkisto on koostanut tähän artikkeliin kaikki esitykset vuosien varrelta. Ota mukava asento ja laita korvat hörölle – tervetuloa uuden musiikin kuplaan!

  • Pieni suuri Heinola, karismaattinen Suomen läpikulkupiste

    Heinolan kaupungilla on tarinoita kerrottavanaan.

    Heinolan sijainti Suomen tieverkoston solmukohdassa johtaa monet kulkemaan tuon Päijät-Hämeessä sijaitsevan siltojen kaupungin poikki, mutta lyhyt silmäys harvemmin tutustuttaa ketään laajemmin paikkakunnan saloihin. Pienestä koostaan huolimatta Heinolan historia kätkee sisäänsä muutakin kuin vain kunnian ohikulkupaikkana, josta todistavat tähän kootut video- ja audiotaltioinnit.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto