Hyppää pääsisältöön

Kiveen hakatut – urheilulegendojen hautojen äärellä

Arto Teronen ja Jouko Vuolle pohtivat urheilusuuruuksien hautojen äärellä heidän elämäänsä ja uraansa. Millaisia ajatuksia syntyy hautakirjoituksia katsellessa?

Ville RitolaViiden olympiakullan Ritola aloitti uransa Yhdysvalloissa, jonne hän muutti 17-vuotiaana. Mikä sai pelottoman pilvenpiirtäjien rakentajan juoksemaan? Ritolan ura sai katkeran lopun riitoihin suomalaisten urheilupomojen kanssa.

Kyösti Lehtonen Itsenäisyyspäivänä 1956 voitti Kyösti Lehtonen olympiakultaa kreikkalais-roomalaisen painin kevyessä sarjassa. Uransa jälkeen hänestä tuli mestarivalmentaja.

Voitto HelstenPikajuoksutähti Voitto Helsten on siitä erikoinen suomalainen urheilijasuuruus, että hän ei ole arvokisavoittaja. Hänen maineensa on kuitenkin erityisesti Ruotsi-ottelusta ja 400 metrin olympiapronssista vuodelta 1956.

Mona-Lisa Pursiainen
Mona-Lisa Pursiainen oli maailman nopein nainen vuonna 1973. Samana vuonna hän voitti universiadimestaruuden sekä 100 metrillä että 200 metrillä. Seuraavina vuosina hän sortui yliharjoitteluun, mutta mitalikaappia täydensi vielä EM-pronssi.

Jonni Myyrä
Jonni Myyrä voitti kaksi kertaa olympiakultaa keihäänheitossa, vuosina 1920 ja 1924. Hänen muistoaan on kuitenkin tahrinut hänen rötöksensä. Kavallettuaan Savitaipaleen kunnan rahoja hän pakeni Pariisin olympialaisista Yhdysvaltoihin, eikä koskaan enää palannut Suomeen.

Juha Tiainen
Olympiavoittaja Juha Tiainen voi moukarikultaa Los Angelesin olympialaisissa 1984

Volmari Iso-Hollo
Kahdesti 3000 metrin esteiden olympiakultaa juossut Iso-Hollo oli viimeisiä niin sanottuja lentäviä suomalaisia.

Sten Suvio
Ensimmäinen suomalainen nyrkkeilyn olympiavoittaja Sten Suvio oli nuorena lupaava vähän lajissa kuin lajissa. Berliinin olympiakisoissa 1936 hänestä tulikin kansallissankari, kun muutoin vähän alakanttiin menneistä kisoista Suvio toi välisarjan kultaa.

Veikko HakulinenKolminkertainen olympia- ja MM-voittaja Veikko Hakulisen suosiosta kertoo se, että hänet valittiin vuoden urheilijaksi Helsingin olympialaisten vuonna 1952, kuten myös neljänä muuna vuonna.

Elmer NiklanderOitin kanuunana tunnettu Elmer Niklander on kaikkien aikojen nuorin olympiakisoihin osallistunut suomalaisyleisurheilija. Lontoon olympiakisoissa hän heitti kiekkoa 18-vuotaana. Olympiavoiton hän saavutti Antwerpenissa 1920. Niklander tunnetaan myös siitä, että hän heitti kiekkoa melkein yhtä pitkälle kummalla kädellä vaan.

Curt LincolnEläintarhan valtias Curt Lincoln voitti Eläintarhan ajot kaikkkiaan 14 kertaa. Moottoriurheilun suurmies oli mukana monessa, muun muassa rakentamassa Keimolan rataa ja voittamassa Angolan GP:n. Hän myös edusti Suomea tenniksen Davis Cupissa.

Teksti: Juhana Säilynoja

Kommentit
  • ”Tervetuloa rahinan pariin!” – Kansanmusan legendat ja kadonneet taitajat tallentuivat Ylen muinaisille pikalevyille

    1930-luvun ääniaarteita sarjassa Ylen kansanmusiikkipatinaa.

    Suorakaiverruslevyt olivat aikanaan mullistava äänitystekninen uutuus. Niille tallentuivat 1930–1950-lukujen suomalaisen juurimusiikin tärkeimmät osaajat, osa heistä myöhempiä folklegendoja, jotkut unohdettuja, monet jo tuolloin katoamassa olleen maailman viimeisiä edustajia. Ylen varastoihin unohtuneet ääniaarteet nostettiin vuonna 1991 päivänvaloon sarjassa Ylen kansanmusiikkipatinaa, joka on nyt kokonaan kuunneltavana Elävässä arkistossa ja Yle Areenassa.

  • Suomalaiset taistelivat puukot tanassa vapaan Viron puolesta 1919

    Liki 4 000 suomalaista soti Viron vapaussodassa.

    Loppuvuodesta 1918 puhjennut Viron vapaussota sai lähes neljätuhatta suomalaista ylittämään Suomenlahden taistellakseen siellä vapaaehtoisjoukoissa bolševismia vastaan. Osa lähteneistä oli vasta kouluikäisiä nuorukaisia. Vuonna 1993 valmistunut Untamo Eerolan ytimekäs dokumentti antaa puheenvuoron sekä heille itselleen sekä virolaisille: millaisen hengen vallassa sotaa käytiin entä millaisista teoista suomalaiset Virossa muistetaan? Dokumentti sisältää runsaasti arvokasta arkistomateriaalia.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto