Hyppää pääsisältöön

Takaisin kouluun!

Nuoria oppilaita
Kuva: Raili Löyttyniemi/YLE Nuoria oppilaita Kuva: Raili Löyttyniemi/YLE koulu,oppilaat,oppiminen

Syksy koittaa, koulu alkaa ja sen myötä arkinen aherrus. Koulun alku jännittää niin lapsia kuin aikuisiakin. Tähän pakettiin on koottu oppimis- ja kouluasiaa laidasta laitaan.

Mitä koulussa pitäisi opettaa?

Uutta opetussuunnitelmaa mietitään parhaillaan. Melkein jokaisella on oma mielipiteensä siitä, mitä koulussa on liikaa ja mitä pitäisi olla enemmän. Aiheesta keskusteltiin Ylen Radio Suomessa Ajantasan Suorassa Linjassa maanantaina 11.8.2014.

Koti ja koulu

Mitä tunteita koulun alkaminen herättää? Opettajat kavahtavat vanhempia, jotka vahtivat lastensa oikeuksia leijonan lailla - mutta vielä pahempaa on vanhempien välinpitämättömyys. Miten saada koulun ja kodin yhteistyö toimimaan?

Pelisääntöjä kodin ja koulun yhteistyöhön

Turvallista koulumatkaa

Koulun alku herättää suuria tunteita

Koululaisen yksinäiset iltapäivät

Monenlaista pedagogiaa

Koulua voi käydä monella tavalla. Pedagoginen ajattelu on muuttunut vuosien kuluessa ja uusia ideoita on kokeiltu vaihtelevalla menestyksellä.

Steiner-koulu ja Feeniks-koulu

Kasvatustaidon gigantit

Teiniliitto suunnitteli kokeilukoulua

Erilaisia oppijoita

Ihmiset oppivat eri tavalla. Eroista huolimatta oppiminen onnistuu, kun haasteet tunnistetaan ja niihin löydetään räätälöityjä ratkaisuja.

Erityisoppilas tavallisella luokalla

Hahmottamisvaikeuksinen oppilas tavallisella luokalla

Lukihäiriön taustalla voi olla pieni erilaisuus aivoissa

Down-lapsi yleisopetuksessa

Koskaan ei ole liian myöhäistä oppia uusia asioita

Suomi on opistojen ja kurssien luvattu maa. Jos pelkäät syyskuun sateiden hyydyttävän hyvin alkaneen työväenopiston kurssin, tutustu netin oppimateriaaleihin. 

Kehity kielissä

Opi piirtämään paremmin

Luontoa harrastamaan

Opettajille

Yle Oppiminen tarjoaa materiaalia sekä oppitunneille että opettajien täydennyskoulutukseen. Klikkaa itsesi myös Yle Oppimisen Facebook-sivuille!

Ohjelmia oppitunneille

Ohjelmia opettajien täydennyskoulutukseen

Yle Oppiminen Facebookissa

Aika kultaa myös koulumuistot

Tilliliha, tamburiini vai tamagotchi? Jokaisella sukupolvella on omat koulumuistonsa.

Koulunkäynti otti koville jo 50 vuotta sitten

Kouluruoka on ikuisuusaihe

Kouluruokamuistoja

Hymypoika-mainos vuodelta 1955

Koulumuistoja sadan vuoden takaa

Koulumatkan kylmäharjoittelua 1970-luvulta

Päivä kainuulaisessa kyläkoulussa vuonna 1968

Ihminen ja yhteiskunta

 • Tunnetko taloyhtiön tilinpäätöksen kiemurat? Testaa tietosi

  Testaa, mitä hyvin tunnet taloyhtiön tilinpäätöksen

  Kymmenissätuhansissa taloyhtiöissä kokoonnutaan vuosittain kuulemaan, kun isännöitsijä luettelee tilinpäätöksestä vaikeaselkoisia termejä kokousväelle. Tilinpäätöksen riveillä on kuitenkin tärkeää tietoa siitä, miten hallitus ja isännöitsijä ovat hoitaneet osakkeenomistajien rahoja. Tunnetko taloyhtiön tilinpäätöksen? Tarkista tietosi ja vastaa seitsemään kysymykseen.

 • Testaa sananvapauden rajoja – mitä netissä saa sanoa?

  Mitä netissä oikeasti saa sanoa?

  Missä menee asiattomuuden ja laittomuuden raja? Mitä netissä saa sanoa ja minkälaisten viestien jälkeen alkaa tulla nettipoliiseilta yhteydenottoja? Tee Yle Oppimisen testi ja tsekkaa miten hyvin sinulla on sananvapauden rajat hallussa. Nettipoliisi, vanhempi konstaapeli Jarno Saarinen kommentoi internetistä lainattujen kirjoitusten laillisuutta.

 • Näin sinua ohjataan Facebookissa ja internetissä

  Suosittelualgoritmit pitävät sinut kuplassa

  Näin sinua ohjataan Facebookissa ja internetissä Oletko huomannut että törmäät jatkuvasti samojen ihmisten juttuihin somessa? Näetkö netissä useimmiten mielipiteitä, joista olet samaa mieltä? Jos kuulostaa tutulta, niin olet luultavasti joutunut suosittelualgoritmien aiheuttamaan informaatiokuplaan.

 • Filosofia

  Filosofia on maailman vanhin tiede. Se opettaa ajattelemaan ja parantaa ongelmien ratkaisukykyä. Parhaimmillaan filosofia johtaa ihmisen ja maailman olemassaolon syvälliseen ymmärtämiseen.

 • Historia, Suomi

  Minkälainen maamme oli ennen? Tunnelmakuvia menneisyydestä. Historian havinaa. Tapahtumia asiantuntijoiden ja aikalaisten kertomana.

 • Historia, maailma

  Elämää, mysteereitä ja saavutuksia. Historiallisia tapahtumia, tappioita ja voittoja. Artikkelit perustuvat Ylen televisio- ja radio-ohjelmiin.

 • Suomalaiset juhlapäivät

  Juhlapäivät ovat kirkollisia, valtiollisia tai muuten vain vakiintuneita päiviä, joita juhlistetaan monin tavoin. Ne liittyvät usein uskontoon tai kansalliseen historiaan. Tutustu suomalaisiin juhlapäiviin, niiden historiaan ja merkitykseen.

 • Työelämä

  Apua ammatinvalintaan, yrittäjyyden MP3-kurssi.

 • Yhteiskunta

  Miksi demokratia on tärkeää?

  Miksi demokratia on tärkeää? Entä jos sinä saisit olla hetken vallan kahvassa?