Hyppää pääsisältöön

Suomalaisten voimalatyömaa Neuvostoliitossa oli kuin manala

Vuoden 1964 maailmassa sodittiin, riideltiin ja juoniteltiin, mutta ihminen luo itselleen myös parempaa tulevaisuutta, siitäkin huolimatta tai juuri siitä syystä, että maailma on sellainen kuin se on. Riidat ja kansallisuusrajat kuitenkin häviävät kansainvälisillä työmailla. Suomellakin on tällainen työmaa, kuvaili toimittaja Pasi Rutanen runollisesti suomalaista voimalatyömaata Neuvostoliitossa lähellä Murmanskia vuonna 1964.

"Kaikki alkoi siitä, kun porat menivät maan alle. Tämä on kuin manala, pelottava ja outo syvällä Lapin erämaan alla. Mustuneita ankaria kasvoja valkoisten kypärien alla, öljyä, liejua, kalliota. Tärinä ja kumu, joka ravisuttaa ruumista rumpukalvoista jalkapohjiin. Tämän sai aikaan Moskovassa vuonna 1961 allekirjoitettu kauppasopimus, jonka mukaan suomalaiset rakentavat Neuvostoliitolle voimalaitoksen Tuulomajokeen, joka laskee Jäämereen Kuolan vuonossa", näin kuvailee Rutanen näkemäänsä työmaalla.

Melkein yhtä tärkeää kuin työmaa on myös työläisten yhteiselo. Työmiehet pelaavat korttia ja juovat kahvia, pohtivat maailmaa ja parantavat sitä.

Suomalaisten asiantuntijuus on arvossa työmaalla, johon osa työläisistä ja tarvikkeista tulee Lengingradista ja Moskovasta saakka.

Teksti: Juhana Säilynoja

Kommentit

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto