Hyppää pääsisältöön

Vesipatsas on myrskybongarin märkä uni

Myrskybongaus on rajujen sääilmiöiden havainnointia. Bongarit etsivät, kuvaavat ja tutkivat esimerkiksi ukkosia, trombeja tai hurrikaaneja.

Ilmiö on lähtöisin Yhdysvaltojen Keskilännestä, mutta harrastajia on satoja Suomessakin. Heistä on myös apua viranomaisille. Myrskybongausta voi harrastaa monella tasolla: parhaimmillaan lähdetään Yhdysvaltoihin katselemaan tornadoja. Jotkut ajavat satoja kilometrejä myrskyjen perässä.

Leevi Korpela on seurannut säätä 1970-luvulta lähtien. Korpela muistelee marraskuista syysmyrskyä vuonna 2001, kun puut menivät nurin ja pysäyttivät junat. Saman vuoden heinäkuussa Korpela istui kotonaan, kun Virosta nousi valtava ukkosmyrsky, "ku hitsarit olis ollu joka ikkunan alla."

Martti Hänninen on bongaillut salamoita jo 1960-luvulla. Harrastus lähti siitä, kun salama iski naapurin tajuttomaksi, sulatti polkupyörän ja repi saunan seinän kappaleiksi – siitä heräsi uteliaisuus myrskyjä kohtaan. Bongailu oli alussa sattumanvaraisempaa, kun netistä ei voinut seurata ukkossoluja, pilvirintamia ja rankkasateita. Oli vain paikkoja, joissa ajateltiin ukkospilvien kulkevan.

Panu Lahtinen kuuluu Ursan myrskybongarijaostoon. Hän käyttää salamapaikanninta, jolla salamaniskun voi paikantaa lähes puolen kilometrin tarkkuudella. Lahtinen suosii yöukkosia, koska niistä saa parhaat valokuvat. Trombi tai vesipatsas ovat harvinaisuuksia, joiden näkeminen kruunaisi bongauskokemuksen.

"Toki ei me mitään tuhoja toivota mihinkään", Lahtinen tarkentaa.

Tietolaatikko

Myrsky määritellään hyvin voimakkaaksi tuuleksi, joka puhaltaa 21-32 metriä sekunnissa. Yli 32,7 m/s puhaltavaa tuulta sanotaan hirmumyrskyksi.

Pyörremyrsky on ilmiö, jossa ilmavirtaus muodostaa pilviin ulottuvan pyörteen. Trombi on pääosin Euroopassa esiintyvä pienimuotoisempi pyörremyrsky. Tornado on sen pohjoisamerikkalainen, yleensä rajumpi muoto. Vesipatsas on veden päällä liikkuva tornado.

Trooppisilla hirmumyrskyilläkin on eri nimitykset sijainnista riippuen. Länsi-Intiassa on hurrikaaneja, Kaakkois-Aasiassa taifuuneja ja Intian valtamerellä sykloneita.