Hyppää pääsisältöön

Hypnologin vastaanotolla

Hypnologi Pentti Sundell esittelee tyypillisen hypnoosi-istunnon.

Taava Hakala saapuu Sundellin vastaanotolle hakemaan apua esiintymisjännitykseen. Sundell selittää, että toisin kuin usein luullaan, hypnoosissa ei vaivuta uneen, vaan Hakala tiedostaa tilanteensa koko ajan.

Hypnoosi-istunto alkaa rentoutuksella: katse kiinnitetään seinässä olevaan pisteeseen ja hengitys rauhoitetaan. Sundellin laskiessa kymmeneen Hakalan silmät painuvat kiinni ja hän vajoaa yhä syvemmälle hypnoosiin. Vaihetta kutsutaan hypnoosi-induktioksi, ja sen tarkoituksena on keskittää huomio hypnotisoijan viesteihin.

Sundell antaa Hakalalle suggestioita, joiden tarkoitus on antaa itsevarmuutta esiintymiseen: "Kun tulevaisuudessa osallistut erilaisiin tilanteisiin joissa joudut ilmaisemaan itseäsi puhumalla, ottamaan kantaa asioihin, esiintymään tavalla tai toisella, sinun esiintymisesi on varmaa."

Suggestioiden jälkeen on aika palata arkeen. Lasketaan kymmenestä taaksepäin; jokaisella numerolla Hakala tulee virkeämmäksi ja tietoisemmäksi ympäristöstä.

Sundell suhtautuu varautuneesti Hakalan ajatukseen siitä, että jokaisessa hypnologissa on hieman poppamiestä – hypnoosi kun ei liity millään tavalla henkimaailman kuvioihin. Populaarikulttuurin kliseetkin heiluvista kelloista aivopesuun loistavat poissaolollaan.