Hyppää pääsisältöön

Oppisopimuksella ammattiin

Kahvilan työntekijä
Linda. Kuva: Petri Hänninen Kahvilan työntekijä Kuva: Petri Hänninen kahvilat,työntekijät

Monelle tekemällä oppivalle nuorelle oppisopimuskoulutus voi olla erinomainen polku ammatilliseen peruskoulutukseen ja työelämään.

Tietolaatikko

Oppisopimuskoulutukseen osallistuvista vain pieni osa on alle 20-vuotiaita. Nuorisotakuun avulla sen suosiota yritetään kasvattaa.

Brayan, Linda ja Max ovat alle 20-vuotiaita nuoria, jotka kouluttautuvat toiveammattiinsa oppisopimuksella. Katso videot, joilla nuoret kertovat oman tarinansa.

Max

Max opiskelee lvi-huoltoliikkeessä talotekniikan perustutkintoa ja hänen tavoitteenaan on valmistua lvi-asentajaksi. Max pääsi oppisopimukseen 16-vuotiaana suoraan joustavan perusopetuksen luokalta (aiemmin Omaura-luokka) päättötodistuksen saatuaan. Aiemmin hänen koulupolkunsa oli varsin kivikkoinen.

Linda

Linda keskeytti motivaation puutteen vuoksi hotelli- ja ravintola-alan perustutkinnon opintonsa oppilaitoksessa. Hän oli jo vaihtamassa alaa, mutta siirtyikin onnistuneen harjoittelujakson jälkeen tarjoilijan oppisopimuskoulutukseen. Opinnot lähtivät päätöksen myötä uuteen lentoon. Linda valmistui tarjoilijaksi 17-vuotiaana ennakoitua nopeammin keväällä 2013.

Brayan

Brayan opiskelee liikunnanohjauksen perustutkintoa. Hän pääsi oppisopimuskoulutukseen heti peruskoulun jälkeen 16-vuotiaana harjoittelun kautta. Peruskoulussa Brayan oli villi poika, eikä koulunkäynti maistunut. Brayanin vahvuudet tulivat esille tet-jaksolla. Lasten liikuntaryhmiä iltapäiväkerhossa vetäessään hän on ohjaajiensa mielestä suvereeni. 

Mitä on oppisopimuskoulutus?

Oppisopimuskoulutus perustuu työntekijän (opiskelijan) ja työnantajan solmimaan määräaikaiseen työsuhteeseen. Oppisopimustoimisto on koulutuksen järjestäjänä sopimuksen kolmas osapuoli. Opiskelu toteutetaan pääosin työpaikalla käytännön työtehtävissä. Tietopuolinen koulutus annetaan alan oppilaitoksissa.

Työnantaja maksaa opiskelijalle työehtosopimuksen mukaista palkkaa. Oppisopimustoimisto maksaa työnantajalle koulutuskorvausta. Perusopetuksen tai kymppiluokan päättävän nuoren työnantajalle voidaan nuorisotakuun myötä maksaa korotettua koulutuskorvausta.

Työnantaja voi lisäksi saada palkkatukea, jota haetaan TE-toimistosta.

Tutkinnot

Nuoren on mahdollista suorittaa oppisopimuksella samoja ammatillisia perustutkintoja kuin oppilaitoksissakin ja saada näin myös jatko-opintokelpoisuus. Yritysten työvoiman tarve kuitenkin vaikuttaa siihen, miltä aloilta oppisopimustyöpaikka on löydettävissä. Opiskelijalle tehdään henkilökohtainen opiskeluohjelma, jonka mukaan opinnot etenevät.

Koulutuksen aikana järjestettävissä tutkintotilaisuuksissa opiskelija osoittaa osaamisensa. Ne järjestetään usein opiskelijan omalla työpaikalla.

Kenelle oppisopimuskoulutus sopii?

Oppisopimuskoulutus sopii nuorelle, jolla on aito tekemisen meininki ja halu oppia ammatti käytännön kautta. Nuorella tulee olla myös hyvät työelämään siirtymisen perusvalmiudet. Tärkeää on esimerkiksi se, että osaa pitää tekemistään sopimuksista kiinni ja toimia asiallisesti yhteistyössä toisten kanssa. Työajoista lipsumista ei työpaikoilla suvaita. Omasta työstä ja opiskelusta pitää osata itse kantaa vastuuta, vaikka apua ja ohjausta onkin tarjolla. Jos on valmis kohtaamaan nämä työelämän haasteet, voi oppisopimuskoulutus olla se oikea juttu nuorelle, joka ei koulumaiseen opiskeluun motivoidu.

Nuoren oppisopimuskoulutukseen voi kuulua ennakkojakso. Se on työharjoittelua, jonka aikana nuori, työnantaja ja koulutuksen järjestäjä tutustuvat toisiinsa ja arvioivat oppisopimuskoulutuksen onnistumisen edellytyksiä.

Miten pääsee alkuun?

Oppisopimuskoulutukseen pääsemiseksi opiskelijalla tulee olla työpaikka ja työnantajan pitää olla valmis kouluttamaan häntä. Itselle sopivan työpaikan voi löytää esimerkiksi työharjoittelun tai kesätyön kautta, tai ihan vain hakemalla sellaista.

Oppisopimuspaikan hakeminen kannattaa aloittaa soittamalla oman alueen oppisopimustoimistoon. Ne eivät välitä työpaikkoja, mutta neuvovat mielellään käytännön asioissa. Hakijan on syytä selvittää vaikkapa omalla alueella työnantajalle maksettavien koulutuskorvausten suuruus. 

Oman alueen oppisopimustoimisto löytyy helposti esimerkiksi tästä.

Brayan. Kuva: Petri Hänninen

Brayan. Kuva: Petri HänninenBrayan. Kuva: Petri Hänninen
Max. Kuva: Petri Hänninen

Max. Kuva: Petri HänninenMax. Kuva: Petri Hänninen
Linda. Kuva: Petri Hänninen

Linda. Kuva: Petri HänninenLinda. Kuva: Petri Hänninen
Brayan. Kuva: Petri Hänninen

Brayan. Kuva: Petri HänninenBrayan. Kuva: Petri Hänninen
Max. Kuva: Petri Hänninen

Max. Kuva: Petri HänninenMax. Kuva: Petri Hänninen
Linda. Kuva: Petri Hänninen

Linda. Kuva: Petri HänninenLinda. Kuva: Petri Hänninen
Max. Kuva: Petri Hänninen

Max. Kuva: Petri HänninenMax. Kuva: Petri Hänninen
Brayan. Kuva: Petri Hänninen

Brayan. Kuva: Petri HänninenBrayan. Kuva: Petri Hänninen

Teksti ja videot: Petri Hänninen. Vuosi: 2013.

Ihminen ja yhteiskunta

 • Tunnetko taloyhtiön tilinpäätöksen kiemurat? Testaa tietosi

  Testaa, mitä hyvin tunnet taloyhtiön tilinpäätöksen

  Kymmenissätuhansissa taloyhtiöissä kokoonnutaan vuosittain kuulemaan, kun isännöitsijä luettelee tilinpäätöksestä vaikeaselkoisia termejä kokousväelle. Tilinpäätöksen riveillä on kuitenkin tärkeää tietoa siitä, miten hallitus ja isännöitsijä ovat hoitaneet osakkeenomistajien rahoja. Tunnetko taloyhtiön tilinpäätöksen? Tarkista tietosi ja vastaa seitsemään kysymykseen.

 • Testaa sananvapauden rajoja – mitä netissä saa sanoa?

  Mitä netissä oikeasti saa sanoa?

  Missä menee asiattomuuden ja laittomuuden raja? Mitä netissä saa sanoa ja minkälaisten viestien jälkeen alkaa tulla nettipoliiseilta yhteydenottoja? Tee Yle Oppimisen testi ja tsekkaa miten hyvin sinulla on sananvapauden rajat hallussa. Nettipoliisi, vanhempi konstaapeli Jarno Saarinen kommentoi internetistä lainattujen kirjoitusten laillisuutta.

 • Näin sinua ohjataan Facebookissa ja internetissä

  Suosittelualgoritmit pitävät sinut kuplassa

  Näin sinua ohjataan Facebookissa ja internetissä Oletko huomannut että törmäät jatkuvasti samojen ihmisten juttuihin somessa? Näetkö netissä useimmiten mielipiteitä, joista olet samaa mieltä? Jos kuulostaa tutulta, niin olet luultavasti joutunut suosittelualgoritmien aiheuttamaan informaatiokuplaan.

 • Filosofia

  Filosofia on maailman vanhin tiede. Se opettaa ajattelemaan ja parantaa ongelmien ratkaisukykyä. Parhaimmillaan filosofia johtaa ihmisen ja maailman olemassaolon syvälliseen ymmärtämiseen.

 • Historia, Suomi

  Minkälainen maamme oli ennen? Tunnelmakuvia menneisyydestä. Historian havinaa. Tapahtumia asiantuntijoiden ja aikalaisten kertomana.

 • Historia, maailma

  Elämää, mysteereitä ja saavutuksia. Historiallisia tapahtumia, tappioita ja voittoja. Artikkelit perustuvat Ylen televisio- ja radio-ohjelmiin.

 • Suomalaiset juhlapäivät

  Juhlapäivät.

  Juhlapäivät ovat kirkollisia, valtiollisia tai muuten vain vakiintuneita päiviä, joita juhlistetaan monin tavoin. Ne liittyvät usein uskontoon tai kansalliseen historiaan. Tutustu suomalaisiin juhlapäiviin, niiden historiaan ja merkitykseen.

 • Työelämä

  Yhdeksän kysymystä ja vastausta työtodistuksista.

  Apua ammatinvalintaan, yrittäjyyden MP3-kurssi.

 • Yhteiskunta

  Miksi demokratia on tärkeää?

  Miksi demokratia on tärkeää? Entä jos sinä saisit olla hetken vallan kahvassa?