Hyppää pääsisältöön

Gwen Marttinen ja tahto hyvään kuolemaan

Gwen Marttinen uskoo, että tieto siitä, että saa kuolla hyvin ilman tuskaa saisi ihmiset vapautumaan pelosta. Hänen mukaansa jokaisella on oikeus päättää itse elämästään ja kuolemastaan.

Gwen Marttinen oli mukana perustamassa eutanasialakia Suomeen ajavaa Exitus ry:tä, miehensä kuoleman jälkeen. Pitkään sairastanut Marttinen tahtoisi nauttia elämästään, mutta kivuliaan kuoleman pelko estää häntä.

Hän on ollut pitkään vaikeasti sairas ja haluaisi itse päättää omasta kuolintavastaan, silti Suomen laki sen estää. Suomi puhuu -ohjelmassa Marttinen argumentoi kantaansa eutanasiaa jyrkästi vastustavalle kansanedustaja Päivi Räsäselle. Lähtökohtaisesti jo eri mieltä asiasta olevien mielipiteet eivät tunnu lähentyvän keskustelemalla.

Ohjelman lopuksi paljastetaan tekstiviestiäänestyksen tulos: 74 prosenttia suomalaisista laillistaisi eutanasian.

Silminnäkijän ohjelmassa Koska haluan kuolla Marttinen kertoo lisää elämästään ja vakaumudestaan tuoda eutanasialaki Suomeen. Hänen mukaansa se vapauttaisi monet kuolemaa odottavat elämään.

Juha Kukkonen on avustanut ystävänsä itsemurhaa. Hän sanoo, että voisi mahdollisesti tehdä sen uudestaankin.

"Olen pohtinut useasti, että miksi ystäväni pyysi minun apuani. Hän tiesi, että en ole lääkäri tai kemisti. Jostain syystä hän luotti minuun. Hän tiesi, että kannatan ihmisen itsemääräämisoikeutta", Kukkonen kertoo auttaneensa ystäväänsä toteuttamaan tätä itsemäärämisoikeutta.

Lisää eutanasiasta löydät Elävän arkiston artikkelista Hyväkin kuolema on elämän loppu (linkki vie toiseen artikkeliin).

Teksti: Juhana Säilynoja

Kommentit
 • "Hyvä Holkeri!" – Kummelin Saldo oli taloussatiiri lama-Suomesta

  Tynnyripukuinen laman uhri ja aikakauden tutut nimet.

  Lama on vienyt Suomen syvään kriisiin useasti. 1990-luvun alun lama oli monelle kovaa aikaa. Pankkisotkujen myötä korot kipusivat taivaisiin ja moni koki henkilökohtaisen konkurssin. Komediaryhmä Kummeli otti vuosina 1993 ja 1994 kantaa maan tilanteeseen. Syntyi satiirinen sketsisarja Saldo, jossa kiitettiin ja kehuttiin aikakauden tunnetuimpia talousnimiä. Tynnyriasuinen päähenkilö menetti jopa vessanpönttönsä velkojille.

 • Vodkaa, komisario Palmu! Pala YYA-Suomea tallentui filmille parodian keinoin

  Neljäs Palmu-elokuva valmistui vuonna 1969

  Matti Kassila ohjasi vuonna 1969 neljännen Palmu-elokuvansa, joka tiukimman koulukunnan mielestä ei ole Palmu-elokuva ollenkaan. Mika Waltarihan ei osallistunut enää tämän elokuvan tekoon. Tuloksena olikin siis jotakin ihan muuta: pistämättömän hauska ajankuva Suomesta, josta idänsuhteiden herkistämien valtiovallan ja tv:n parista löytyi runsaasti herkullista parodioitavaa.

 • Tellervo Koivisto puhuu naisten ja kiusattujen puolesta – pitkästä liitosta elävät rakkaus ja huumori

  Nasevaa pakinointia ja herkkää tarinointia ohjelmissa.

  Tellervo Koivisto sanailee suoraan kameralle verotuksesta ja tasa-arvosta, kommentoi viistosti puolisonsa edesottamuksia dokumentissa ja avaa ajatuksiaan sekä rakkaita ja raskaita elämänvaiheita haastatteluissa. Yhteinen elämä Mauno Koiviston kanssa antoi kummallekin mahdollisuuden vaikuttaa yhteiskuntaan omalla tavallaan. Tosin puoliso kutsui vahvasti argumentoivaa vaimoaan myös "anti-muusaksi". Rakkaus, huumori ja kohdatut vastoinkäymiset liimasivat parin yhteen.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto