Hyppää pääsisältöön

Gwen Marttinen ja tahto hyvään kuolemaan

Gwen Marttinen uskoo, että tieto siitä, että saa kuolla hyvin ilman tuskaa saisi ihmiset vapautumaan pelosta. Hänen mukaansa jokaisella on oikeus päättää itse elämästään ja kuolemastaan.

Gwen Marttinen oli mukana perustamassa eutanasialakia Suomeen ajavaa Exitus ry:tä, miehensä kuoleman jälkeen. Pitkään sairastanut Marttinen tahtoisi nauttia elämästään, mutta kivuliaan kuoleman pelko estää häntä.

Hän on ollut pitkään vaikeasti sairas ja haluaisi itse päättää omasta kuolintavastaan, silti Suomen laki sen estää. Suomi puhuu -ohjelmassa Marttinen argumentoi kantaansa eutanasiaa jyrkästi vastustavalle kansanedustaja Päivi Räsäselle. Lähtökohtaisesti jo eri mieltä asiasta olevien mielipiteet eivät tunnu lähentyvän keskustelemalla.

Ohjelman lopuksi paljastetaan tekstiviestiäänestyksen tulos: 74 prosenttia suomalaisista laillistaisi eutanasian.

Silminnäkijän ohjelmassa Koska haluan kuolla Marttinen kertoo lisää elämästään ja vakaumudestaan tuoda eutanasialaki Suomeen. Hänen mukaansa se vapauttaisi monet kuolemaa odottavat elämään.

Juha Kukkonen on avustanut ystävänsä itsemurhaa. Hän sanoo, että voisi mahdollisesti tehdä sen uudestaankin.

"Olen pohtinut useasti, että miksi ystäväni pyysi minun apuani. Hän tiesi, että en ole lääkäri tai kemisti. Jostain syystä hän luotti minuun. Hän tiesi, että kannatan ihmisen itsemääräämisoikeutta", Kukkonen kertoo auttaneensa ystäväänsä toteuttamaan tätä itsemäärämisoikeutta.

Lisää eutanasiasta löydät Elävän arkiston artikkelista Hyväkin kuolema on elämän loppu (linkki vie toiseen artikkeliin).

Teksti: Juhana Säilynoja

  • Tehtaankadun poliisimurhat järkyttivät kansaa 1997

    Steen Christensen surmasi kaksi poliisia ryöstön jälkeen.

    Koko Suomi järkyttyi, kun tanskalainen Steen Christensen surmasi teloitustyylillä kaksi suomalaista poliisia Helsingissä Tehtaankadulla 22.10.1997. Hän oli vähän aiemmin ryöstänyt Hotelli Palacen kassan Helsingin Eteläranta 10:ssä. Saaliikseen Christensen sai vähän yli 6000 markkaa (reilut 1000 euroa).

  • Seilin saarelle matkattiin arkkulaudat mukana

    Saarelle eristettiin spitaalisia ja mielisairaita.

    Turun saaristossa sijaitseva idyllinen ja vehreä Seilin saari kätkee sisäänsä hautausmaan ja monta karua kohtaloa. Saarelle perustettiin 1600-luvulla sairaala spitaalisille. Tosin lääkäreitä tai hoitoa ei ollut, perillä odotti vain eristys ja sopivaa maata hautuumaaksi. Myöhemmin Seilissä toimi naisille tarkoitettu mielisairaala. Terveen ja hullun raja oli häilyvä ja riippui usein yhteiskuntaluokasta.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto