Hyppää pääsisältöön

Gwen Marttinen ja tahto hyvään kuolemaan

Gwen Marttinen uskoo, että tieto siitä, että saa kuolla hyvin ilman tuskaa saisi ihmiset vapautumaan pelosta. Hänen mukaansa jokaisella on oikeus päättää itse elämästään ja kuolemastaan.

Gwen Marttinen oli mukana perustamassa eutanasialakia Suomeen ajavaa Exitus ry:tä, miehensä kuoleman jälkeen. Pitkään sairastanut Marttinen tahtoisi nauttia elämästään, mutta kivuliaan kuoleman pelko estää häntä.

Hän on ollut pitkään vaikeasti sairas ja haluaisi itse päättää omasta kuolintavastaan, silti Suomen laki sen estää. Suomi puhuu -ohjelmassa Marttinen argumentoi kantaansa eutanasiaa jyrkästi vastustavalle kansanedustaja Päivi Räsäselle. Lähtökohtaisesti jo eri mieltä asiasta olevien mielipiteet eivät tunnu lähentyvän keskustelemalla.

Ohjelman lopuksi paljastetaan tekstiviestiäänestyksen tulos: 74 prosenttia suomalaisista laillistaisi eutanasian.

Silminnäkijän ohjelmassa Koska haluan kuolla Marttinen kertoo lisää elämästään ja vakaumudestaan tuoda eutanasialaki Suomeen. Hänen mukaansa se vapauttaisi monet kuolemaa odottavat elämään.

Juha Kukkonen on avustanut ystävänsä itsemurhaa. Hän sanoo, että voisi mahdollisesti tehdä sen uudestaankin.

"Olen pohtinut useasti, että miksi ystäväni pyysi minun apuani. Hän tiesi, että en ole lääkäri tai kemisti. Jostain syystä hän luotti minuun. Hän tiesi, että kannatan ihmisen itsemääräämisoikeutta", Kukkonen kertoo auttaneensa ystäväänsä toteuttamaan tätä itsemäärämisoikeutta.

Lisää eutanasiasta löydät Elävän arkiston artikkelista Hyväkin kuolema on elämän loppu (linkki vie toiseen artikkeliin).

Teksti: Juhana Säilynoja