Hyppää pääsisältöön

Työtön vapaasta tahdosta

49-vuotias Mauno Voutilainen on koko elämänsä aikana ollut yhteensä kuusi kuukautta töissä -pitkälti omasta valinnastaan. Jukka Kärkkäisen ohjaama ja Mouka filmin tuottama dokumentti seuraa "Jyväskylän virallisen työttömän" arkea ja valottaa hänen valintojaan.

Maunolla on kotona muovinen laatikko täynnä erivärisiä lahjakyniä, joita hän on saanut ilmaiseksi tapahtumista. Hänellä on ollut aikaa kiertää niitä, sillä viimeiseen viiteentoista vuoteen Mauno ei ole ollut päivääkään töissä. Eikä työhistoriaa ole pitkästi kertynyt muutenkaan, yhteensä puoli vuotta.

Mauno on omien sanojensa mukaan "Jyväskylän virallinen työtön". Paikalliset tuntevat hänet joutilaisuuden lisäksi muun muassa yleisönosastokirjoituksista. Mauno seuraa aktiivisesti aikaansa, osallistuu mielipidekeskusteluihin ja kritisoi kärkkäästi sosiaalipolitiikkaa.

Työvoimatoimiston tarjouksiin Mauno suhtautuu enimmäkseen huvittuneesti. Pakollinen asiointi kannattaa kuulemma hoitaa juuri ennen sulkemisaikaa niin virkailijatkaan eivät intoudu esittelemään "kahdeksan euron duuneja". Hän ei myöskään kestä tippaakaan pompottelua. Kun puhelimen päässä ilmoitetaan virkailijan puhuvan toista puhelua, kiroaa Mauno reippaasti. Työnhakuvaatimuksia lukiessaan hän toteaa uhmakkaasti: "Mikä vitun cv?" ja kysyy miten pitkäaikaistyöttömällä olisi cv:tä.

Nälkää ei Maunon tarvitse nähdä, vaikka rahat olisivat loppu. Ilmaisten ruoka-avustusten ja tarjoilujen perässä kiertäminen sujuu häneltä. Ja kuokkiminenkin voi olla taitolaji.

Mutta mitä on tapahtunut sille miehenalulle, joka seitsenvuotiaana juoksi kouluun malttamattomana, mutta on sittemmin valinnut olla yhteiskunnan ulkopuolinen? Kuten niin monella, on myös Maunolla traagisempikin tarina kerrottavana.

Teksti: Heidi Sommar

Kommentit