Hyppää pääsisältöön

Työtön vapaasta tahdosta

49-vuotias Mauno Voutilainen on koko elämänsä aikana ollut yhteensä kuusi kuukautta töissä -pitkälti omasta valinnastaan. Jukka Kärkkäisen ohjaama ja Mouka filmin tuottama dokumentti seuraa "Jyväskylän virallisen työttömän" arkea ja valottaa hänen valintojaan.

Maunolla on kotona muovinen laatikko täynnä erivärisiä lahjakyniä, joita hän on saanut ilmaiseksi tapahtumista. Hänellä on ollut aikaa kiertää niitä, sillä viimeiseen viiteentoista vuoteen Mauno ei ole ollut päivääkään töissä. Eikä työhistoriaa ole pitkästi kertynyt muutenkaan, yhteensä puoli vuotta.

Mauno on omien sanojensa mukaan "Jyväskylän virallinen työtön". Paikalliset tuntevat hänet joutilaisuuden lisäksi muun muassa yleisönosastokirjoituksista. Mauno seuraa aktiivisesti aikaansa, osallistuu mielipidekeskusteluihin ja kritisoi kärkkäästi sosiaalipolitiikkaa.

Työvoimatoimiston tarjouksiin Mauno suhtautuu enimmäkseen huvittuneesti. Pakollinen asiointi kannattaa kuulemma hoitaa juuri ennen sulkemisaikaa niin virkailijatkaan eivät intoudu esittelemään "kahdeksan euron duuneja". Hän ei myöskään kestä tippaakaan pompottelua. Kun puhelimen päässä ilmoitetaan virkailijan puhuvan toista puhelua, kiroaa Mauno reippaasti. Työnhakuvaatimuksia lukiessaan hän toteaa uhmakkaasti: "Mikä vitun cv?" ja kysyy miten pitkäaikaistyöttömällä olisi cv:tä.

Nälkää ei Maunon tarvitse nähdä, vaikka rahat olisivat loppu. Ilmaisten ruoka-avustusten ja tarjoilujen perässä kiertäminen sujuu häneltä. Ja kuokkiminenkin voi olla taitolaji.

Mutta mitä on tapahtunut sille miehenalulle, joka seitsenvuotiaana juoksi kouluun malttamattomana, mutta on sittemmin valinnut olla yhteiskunnan ulkopuolinen? Kuten niin monella, on myös Maunolla traagisempikin tarina kerrottavana.

Teksti: Heidi Sommar

Kommentit
 • Leijonakuningas Jukka Jalonen

  Jääkiekkovalmentaja Jukka Jalonen haastatteluissa.

  Jääkiekkovalmentaja Jukka Jalosella on taito saada pelaaja loistamaan ja joukkue kukoistamaan. Saavutusten listalla on muun muassa Suomen mestaruus, olympiapronssi ja MM-kulta. Sietäminen ja intohimo, siinä kaksi asiaa, jotka mestarivalmentaja nimeää menestyksen avaimiksi.

 • "Ilman unelmia ei voi elää tulevaisuuteen" – Chilen pakolaiset muistelevat vallankaappauksen kauhuja ja suomalaista solidaarisuutta

  Vuoden 1973 vallankaappaus sai suomalaiset aktivoitumaan.

  11. syyskuuta vuonna 1973 kenraali Pinochetin sotilaat aloittivat vallankaappauksen ja ryhtyivät tuhoamaan Chilen demokraattista järjestelmää. Stadionit muutettiin keskitysleireiksi, ihmisiä vangittiin, kidutettiin ja surmattiin. Elävän arkiston koostamassa artikkelissa entiset pakolaiset kertovat kokemuksiaan vankileireistä, kotiinpaluusta ja suomalaisesta solidaarisuudesta.

 • Chileläisen Alvarezin perheen pakolaisvuosista jäi muistoksi Turun murre – poika Luis palasi asumaan Suomeen

  Vaiheita pakolaisuudesta paluumuuttoon Ylen ohjelmissa.

  Alvarezit pakenivat Chilen syksyn 1973 vallankumouksen jälkeistä kaaosta ja vainoja Suomeen. Viisihenkinen perhe asettui Turkuun yli kymmeneksi vuodeksi, mutta palasi Chileen 1985. Suomeen sydämen siteet luonut vanhin poika Luis muutti kuitenkin takaisin Turkuun opiskelemaan. Perheen vaiheita on tallentunut Ylen ohjelmiin, joissa heitä saatellaan paluumatkalle vanhaan kotimaahan, käydään tapaamassa poliittisesti uudelleen järjestäytyvässä Chilessä sekä kuullaan perheen tarinaa aikuisena Turussa yliopistouran luoneen Luis Alvarezin kertomana.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto