Hyppää pääsisältöön

YleX katsoi: Jobs-elokuva kertoo Applen tarinan

Kävimme katsomassa Yhdysvalloissa ensi-iltansa saaneen Jobs-elokuvan. Nimestään huolimatta Ashton Kutcherin tähdittämä leffa keskittyy lähinnä Apple-yhtiön tarinaan.

Josh Gad ja Ashton Kutcher Jobs-elokuvassa // Kuva: filmikamari.fi

Steve Jobsin elämään perustuva Jobs-elokuva sai odotetun ensi-iltansa yhdysvalloissa menneenä viikonloppuna. Suomessa Apple-perustajan elämästä kertova elokuva saa ensi-iltansa vasta 20. syyskuuta, mutta YleX pääsi katsomaan elokuvan ensimmäisten joukossa.

Elokuva alkaa vuodesta 1974 kun Steve Jobs (esittäjänä Ashton Kutcher) on paljasjalkaisin kävelevä, juuri koulusta pudottautunut retku. Jo elokuvan ensimetreillä katsojille annetaan mielikuva itsekkäästä ja määrätietoisesta, suorastaan nilkkimäisestä jätkästä. Sama mielikuva jatkuu koko elokuvan ajan, vaikka miehen herkkää puoltakin vilautetaan Kutcherin pieninä kyyneleiden muodossa

Leffa käy läpi melkein 30 vuotta Jobsin elämää, mutta henkilökohtaiseen puoleen miehestä ei liiemmin kajota: emme näe kuin vilauksen miehen perheestä, eikä elokuva käsittele miehen viimeisiä elinvuosia. Sen sijaan elokuva syventyy sitäkin enemmän Apple-yhtiöön, sen perustamiseen, laskukauteen ja nousuun maailman arvokkaimmaksi yritykseksi. Pääosassa elokuvassa onkin ennemmin Apple kuin Jobs.

Jobs-elokuvassa ehkä kiehtovinta onkin nähdä, miten teknologia on kehittynyt viimeisen 40 vuoden aikana. On hauska seurata, miten meille nyt niin yksinkertainen ja jokapäiväinen asia oli vasta alkumetreillään. Elokuva ei ehkä valota tarpeeksi Jobsin taustoja tai uutta nousua Applen johdossa, mutta historialeffana se on hyvää viihdettä, jonka parissa viettää helposti kaksi tuntia.