Hyppää pääsisältöön

Frankenplane ja muita Suomen Hornet-onnettomuuksia

Suomessa on menetetty kaksi Hornet-hävittäjää maahansyöksyissä. Samalla on myös luotu yksi täysin ainutlaatuinen kone, kun kahden eri Hornetin osista rakennettiin yksi. Tämän "Frankenplaneksi" kutsutun hävittäjän palvelusura päättyi lopulta murheellisesti.

Hornet-hävittäjät uudistivat Suomen ilmavoimat vuonna 1995. Täysin ongelmitta eivät herhiläiset kuitenkaan ole ilmatilaamme valvoneet.

Ensimmäinen Hornetin maahansyöksy tapahtui marraskuussa 2001, kun kaksi hävittäjää törmäsi toisiinsa lennossa. Yliluutnantti Ville Pasanen ja yliluutnantti Jouni Junttila suorittivat yötaisteluharjoitusta, kun Junttilan kone törmäsi Pasasen koneeseen tämän alapuolelta. Junttilan kone vaurioitui törmäyksessä niin pahasti, että se syöksyi ja romuttui Karstulan suolle. Junttila pelastautui koneesta heittoistuimella. Pasasen onnistui ohjata oma hävittäjänsä takaisin Pirkkalan lentokentälle.

Pasasen vaurioitunut kone päätettiin lopulta kunnostaa. Kone rakennettiin alkujaan kanadalaisen Hornetin eturungon ja ohjaamoalueen osilla kaksipaikkaiseksi harjoitushävittäjäksi. Korjausoperaatio oli ainut laatuaan maailmassa. Leikkimielisesti "Frankenplaneksi" nimetty kone esiteltiin yleisölle syyskuussa 2009.

Frankenplanen ura Suomen ilmavoimissa jäi kuitenkin lyhyeksi. Kone oli tammikuussa 2010 koelennolla Juupajoella, jolloin lentäjät testasivat konetta virheliikkeiden varalta. Hävittäjä ei oiennut syöksystä ja lentäjät pelastautuivat koneesta heittoistuimilla. Hävittäjä syöksyi pellolle ja romuttui täysin. Molemmat lentäjät joutuivat sairaalaan luunmurtumien takia. Frankenplane taas jäi historiaan ainutlaatuisena koneturmien konkarina.

Vuotta myöhemmin tapahtui Pirkkalassa myös heittoistuimen käyttöä vaatinut Hornet-turma. Hävittäjän lentäjä suoritti harjoituslaskeutumista pimennetylle kentälle pimeänäkölaitteen avulla, kun kone ajautui ulos kiitoradalta. Lentäjä pelastautui koneesta, koska pelkäsi hävittäjän kaatuvan.

Vakavien onnettomuuksien lisäksi Suomessa on tapahtunut kuusi pienempää Hornet-tapaturmaa. Kuolemantapauksilta on aina vältytty.

Teksti: Ville Matilainen